Ons, Lieve Heer op Solder

Dinsdag 20 oktober was het weer zover. Een dagje uit. Twee vrij reizen en een weersverwachting die prima was om erop uit te gaan gaf de doorslag. Richting Amsterdam. Daar blijft gewoon veel te zien. Hoog op de verlanglijst stond Ons’ Lieve Heer op Solder. Een vriendin van mij maakte ons er op attent dat dit museum in de Rosse buurt van Amsterdam erg de moeite waard is om te gaan bezoeken. En of de duvel er mee speelt, het museum is net weer heropend. Het heeft jaren dicht gezeten vanwege renovatie. Ze hebben zelfs een Europese subsidie ontvangen voor dit museum omdat het wel heel bijzonder erfgoed is. En ze staan in de top 100 van Nederlandse UNESCO monumenten. Door de subsidie’s is het museum totaal gerenoveerd, waarbij ze een mooie ontvangst-, koffieruimte en museumshop hebben kunnen realiseren.

Willem van Oranje had bepaald dat het protestantse geloof de bevoorrechte kerk was in Den Nederlanden. Hij was wel zo tolerant om andere geloven toe te staan mits ze maar binnenshuis bleven. Om die reden heeft Jan Hartman, een rijke koopman 3 grachtenpanden achter elkaar gekocht waarin hij een Rooms Katholieke kerk heeft  gesticht. Er heeft 7 jaar een priester gewoond in de bijbehorende vertrekken. Maar toen Jan Hartman rond 1668 stierf liet hij niet alleen de kerk na maar ook veel schulden. Hierdoor heeft een protestantse belegger het gekocht waardoor er een ander geloof in werd beleden.

Het pand ligt op de hoek van de Oudezijds Voorburgwal en de Heintje Hoekssteeg. Je herkent het echt niet als zodanig. Wij zijn er oh zo vaak langs gelopen maar nooit iets bijzonders opgemerkt. Als je weer eens naar Amsterdam wilt dan is dit echt een aanrader.

Featured image

Na koffie gedronken te hebben bij Ons’ Lieve Heer op Solder, zijn we naar de Nieuwe Kerk gewandeld. Daar is momenteel een tentoonstelling over Rome. Zeldzaam Romeins erfgoed. Een mooie tentoonstelling waarbij je veel wijzer word van het Rome in de oudheden. Onderweg op de Dam was kermis. Zijn we nog even het Reuzenrad in gestapt om vanuit de lucht de Dam te kunnen bekijken.

Daarna zijn we naar het Rijksmuseum gewandeld waar we de tentoonstelling van onder andere Dik Bruna hebben gezien. Met een museum jaarkaart kun je dat allemaal doen. Anders laat je het wel. Al die intree is niet niks. Daarna zijn we langs het Stedelijkmuseum richting het Vondelpark gegaan. Ook daar kun je altijd wel even naartoe om te kijken. Toen het tijd werk voor een hapje eten zijn we bij Stoop & Stoop in de Lange Leidsedwarsstraat een hapje wezen eten. Een klein donker, gezellig eettentje. Het is niet al te duur maar net even iets meer dan een zak patat. Hierna zijn we weer richting Centraal Station gewandeld. Ondertussen was het donker geworden en kwamen we weer langs de kermis. Weer foto’s gemaakt want in het donker ziet het er weer leuk uit. Echt provinciaaltjes zijn we hé. Maar ondertussen…….. wandelen we wat af op zo’n dag. Deze keer zijn we vergeten Endomodo aan te zetten. Nu kan ik dus niet vertellen hoeveel kilometer we gelopen hebben. Maar van eerdere stadswandelingen weet ik dat het zeker 10 kilometer moet zijn geweest. Lekker bezig geweest dus. Kijk ook op mijn Facebookpagina voor meer foto’s.

P.s. Kijk en lees ook mee op mijn Facebookpagina zodat je geen verhaal, foto, haiku of hersenspinsel meer mist. Vind ik leuk!!!
Featured imageFeatured image

 

Een gedachte over “Ons, Lieve Heer op Solder

Reacties zijn gesloten.