Zazou

image

Mooie naam hè. Zazou…. is ook een mooie kat. Het is de kat van mijn zusje. Zusje is 2 koppen groter dan ik maar het is wel zusje. Mijn jongste zus. Ik heb nog een zus. Maar hier gaat het over zusje. Zazou is een echte raskat. Een Britse Korthaar. Een zeer aanhankelijke kat. Om die reden heeft zusje haar ook gekozen als huisgenoot. Poes heeft een prachtig gemêleerde bruin-gele vacht en gele ogen waarin bruin de ondertoon voert. Zazou is in zusje haar leven gekomen omdat een hond niet te realiseren was als huisdier. Eigenlijk een tweede keus dus. Maar dat pakte totaal anders uit. Zazou en zusje waren gelijk verliefd op elkaar. Zusje moest even wennen omdat wij thuis geen katten gewend waren. En Zazou moest even wennen omdat ze zoals iedere kat veel te vroeg bij moeder weggehaald was.

Speeltje werden er in huis gehaald voor Zazou. Lekkere hapjes werden er gehaald, want ja Zazou was helaas wel veel alleen. Zusje moest toch gaan werken. Zazou ging regelmatig bij moeder logeren om de pijn ven het alleen zijn te verzachten. Want zusje moest ondanks haar Britse Korthaar ook nog haar sociale contacten onderhouden. Alles ging in goede harmonie. Het alleen zijn van Zazou, het logeren van Zazou. Er was altijd een oplossing als het even niet paste. Haar uiterlijk en karakter hielpen haar daar wel degelijk bij. Echt een schat van een beauty.

Zazou was nog maar een paar jaar oud of de eerste kwaaltjes kwamen al aan het licht. Ze had artrose in haar achterpoten. En niet lang daarna bleek ze ook nierstenen/gruis te hebben. Drie keer werden de nierstenen verwijderd door middel van een operatie. De artrose werd opgelost  met  pijnstillers en pepmiddelen. Artose is niet zoveel aan te doen. Maat zo redden ze het lang samen.

Maar nu is ze op. Haar achterpoten laten haar weer in de steek. Ze springt zoals dat hoort bij katten overal op en daarmee heeft ze haar pootjes weer teveel belast. Zusje gaat dan extra op haar passen zodat ze niet zo veel springt en met een spuit van de dierenarts lossen ze het weer op voor zover dat mogelijk is. Zazou begon weer wat op te knappen toen zusje  het kattenbak gedrag van haar kat weer verdacht begon te vinden. Te kleine plasjes, te vaak plassen en kermen van de pijn.

Binnen twee dagen zat zusje weer bij de dierenarts.  Met de hoop dat het verholpen kon worden. Weer werden er foto’s gemaakt. De diagnose was nu helaas vernietigend. De nierstenen zaten nu overal. In de blaas, in de nieren en in de buis die de nieren met de blaas verbind. Blaas als zowel de nieren zaten halfvol met stenen. Een operatie zou te risicovol worden. Ook doordat haar achterpoten nu echt wel heel slecht werden. Er was geen keus meer. Poes zou in moeten slapen.

Zusje heeft Zazou weer naar huis gebracht en de tijd genomen om afscheid van haar te nemen. Gisteravond rond half zes is Zazou ingeslapen met behulp van de dierenarts. Zusje heeft een mooi plekje gevonden om haar te begraven. Zazou heeft haar laatste rustplaats bij een vrienelijke buurman met een mooie tuin. Samen met buurman en zus hebben ze haar begraven. Zazou is 11 jaar geworden. Voor een kat niet echt oud. Maar ik weet dat Zazou een leven als een prinsesje heeft gehad. Zusje was knetter gek op haar. Sterkte zusje.

image

P.s. Kijk en lees ook mee op mijn Facebookpagina zodat je geen verhaal, foto, haiku en hersenspinsel meer mist. Vind ik leuk!!!

3 gedachten over “Zazou

    1. Ze zag het ook niet aankomen. Wel eens over nagedacht maar met de pootjes ging het beter waardoor ze afgeleid was en het niet in de gaten had.

      Like

Reacties zijn gesloten.