(Nep) Nordmann staat weer

De kerstboom staat weer. Een paar uurtjes en je hebt de echte, bijna echte kerstsfeer weer in huis. Bijna echt omdat we een kunstkerstboom hebben. Erg onverantwoord, milieuvervuilend en wat al niet meer. Voor ons is het toch de beste oplossing. Tijdens het optuigen van de kerstboom moest ik weer denken aan een jaar of 10 terug.

Lotte en ik hadden bedacht dat we de kunstkerstboom er voor één keer niet in wilde hebben. Nu moest er maar weer eens een echte Nordmann komen. Die heerlijke geur van een dennenboom, de naalden die uit gaan vallen halverwege de kerstdagen. We wilden alles weer eens beleven zoals het vroeger was. We hadden er zin in en gingen dat varkentjes wel eens eventjes wassen.

Nadat we bepaald hadden wanneer de boom geplaatst zou moeten worden planden we een dag dat hij in huis gehaald moest worden. Het plans was dat we hem op een vrijdagavond moesten halen zodat hij zaterdag in de houder gezet kon worden. Op zaterdag kopen was geen optie want dan hebben we al zoveel andere dingen toe doen, vrijdagavond dus. Wim had al niet zoveel zin in dat klusje, waarom zou je moeilijk doen als je de kerstboom zo van zolder kon halen. Maar Wim kent ons langer dan vandaag en stribbelde niet lang tegen. Als de dames wat in hun kop hebben dan hebben ze het niet in hun…………

De vrijdagavond was aangebroken en Lotte en ik gingen blij als een stel kinderen op pad. Eerst Praxis, daar waren ze niet al te duur. Want ja op de centjes letten is geen overbodige luxe in de dure december maand. Bij de Praxis waren natuurlijk genoeg Nordmannen maar het leek wel of er niet al te zachthandig mee om was gegaan. Scheef van het tegen elkaar aan staan, bomen die niet mooi rond waren you name it. Vandaar dat ze bij de Praxis niet zo duur waren!!!! Daar namen we ondanks de prijs toch echt geen genoegen mee hoor. Op naar de volgende Nordmann bomen verkoper.

De volgende verkoper was iemand die een klein eindje buiten het dorp met hekken een perceeltje grond afgezet had waar hij kerstbomen verkocht. Met al dat éénrichtingsverkeer hier was het niet eens zo handig om er te komen maar onze missie was een mooie symmetrische, echt naar kerst ruikende Nordmann. En daar moet je wel wat voor doen blijkbaar. Op naar de volgende bomen verkoper. Ook daar waren de bomen niet helemaal naar onze zin. Te groot, te klein, scheef, naar links hellend, naar rechts hellend wat kan er al niet mankeren aan een kerstboom. Onvoorspelbaar of waren wij misschien een beetje te kritisch?

Na een poosje rondgedoold te hebben bij dit verkooppunt besloten we al een stuk minder enthousiast toch maar weer verder te gaan. Op naar de volgende kerstboomverkoper. Dit jaar moest het tenslotte zo als vroeger worden en daar hoorde een perfecte kerstboom bij geurend en wel.

Er bleef niet veel keuze over, dan toch maar naar het tuincentrum(pje) vlak bij ons in de buurt waar ze veel te dure bomen verkopen. En dat alles om de ultieme boom te vinden. Je raad het natuurlijk al. Ook daar hadden ze niet DE boom die wij in onze gedachten hadden. Redelijk gedesillusioneerd en ook wel een beetje uit ons humeur hebben we daar dan maar een boom uitgekozen die redelijk aan onze verwachtingen voldeed. Kortom, we waren het zat en wilden een boom en naar huis. Koffie drinken en zitten bij de kachel. Van al dat zoeken in de buitenlucht waren we behoorlijk koud geworden en als we niet opschoten dan was het 21.00 uur en hadden we nog geen boom. Konden we morgen weer op zoek naar een boom. Dat was wel het laatste waar we op zaten te wachten.

De volgende dag is de boom in de houder geplaatst en in de kamer gezet nadat hij een tijdje in de schuur geacclimatiseerd had. Dat deden we toen zo omdat de dennennaalden anders gelijk af zouden vallen. Of het waar is weet ik niet maar het werd wel gezegd toen. Ondanks onze zoektocht hebben we behoorlijk genoten van onze Nordmann. Hij rook heerlijk en voldeed aan al onze verwachtingen hoe de kerst dan wel zou moeten zijn.

Het is echter de laatste zoektocht geweest naar een echte kerstboom. Niet lang daarna hebben we een nieuwe kunstkerstboom gekocht. In januari natuurlijk als alle kerstspullen voor een zacht prijsje de deur weer uit moesten. Die kerstboom halen we ieder jaar weer van zolder. Deze boom zetten we in een paar uurtjes neer en klaar zijn we. De uren die we toen aan het zoeken waren naar een echte Nordmann zijn we nu kwijt aan het neer zetten van de kunstkerstboom. Misschien niet zoals het hoort een nepper in huis maar wel veel beter voor ons humeur. Er is toch al zoveel te doen in de december maand. Hij staat er en we gaan dit jaar weer lekker genieten. We vinden hem mooi geworden. Uiterst tevreden hebben we van onze koffie met een zelfgemaakt saucijzenbroodje, kijkend naar de kerstboom zitten genieten. Merry Christmas.DSC_2947

P.s. Kijk en lees ook mee op mijn Facebookpagina zodat je geen verhaal, foto, haiku of hersenspinsel meer mist. Vind ik leuk!!!