‘Hendrick de Keyser’ is een Vereniging die zich sinds 1918 inzet om historische of architectonische waardevolle panden te behouden. Huizen die eenmaal zijn verworven, worden nooit meer afgestaan. De vereniging werkt landelijk, verwerft panden, restaureert deze en verhuurt panden, verdeeld over 93 gemeenten in Nederland, waaronder een aantal zeer bijzondere woonhuismonumenten. U herkent de panden van de Vereniging aan het karakteristieke blauwe schildje. Het bezit groeit gemiddeld met zo’n vier neiuwe huizen per jaar. Door de diversiteit en gevarieerdheid geeft de collectie een goed beeld van de Nederlandse architectuurgeschiedenis van de Middeleeuwen tot en met het Nieuwe Bouwen. Het oudste pand dateert uit de 14de eeuw en staat in Appingedam, het jongste huis uit 1963 staat in Hardegarijp en is van de hand van architect Bonnema.
Citaat uit het boek, Een toekomst voor verleden 70 open huizen van vereniging Hendrick de Keyser
Als we de kans krijgen dan maken we gebruik van het Open museumweekend. Meestal bekijken we oude (stads)panden. Vorig jaar, in Amsterdam stapten we een pand binnen ter bezichtigen, wat een huis van Vereniging Hendrick de Keyser bleek te zijn. Er was een ontvangstcomité wat ons graag over deze vereniging wilde vertellen en vervolgens met een aanbieding leden probeerde te werven. Dit leek ons een goed doel, interessante vereniging en een vereniging die mooie dingen doet met ons erfgoed. We besloten om er lid van te worden waardoor je buiten geld doneren een aantal privileges krijgt. Zoals bijvoorbeeld toegang tot huizen ter bezichtigen waar normaal niemand mag/kan komen.
Als er een bezichtiging is wordt je rondgeleid door iemand die veel kan vertellen over het betreffende huis. Vaak zijn het panden die vertellen van de geschiedenis van Nederland door de eeuwen heen. Vervolgens geven veel huizen een goed beeld van beroemde architecten, personen, instanties en projecten. Wij Nederlanders kijken graag bij mensen binnen, wij gaan hier nog verder in en kijken daarnaast ook graag bij mensen binnen die eeuwen voor ons geleefd hebben, hoe ze geleefd hebben en waarom ze tot bijvoorbeeld bepaalde acties, verzamelingen giften en projecten gekomen zijn. Wij denken dan ook veel plezier te zullen beleven aan ons lidmaatschap.
Vrijdag 3 juni was er voor het eerst sinds ons lidmaatschap een rondleiding/bezichtiging van een aantal huizen gehad. Het was mogelijk 2 huizen en één hofje in Haarlem te bezichtigen. De inschrijving was niet onbeperkt, de groepen bestaan uit hooguit 20 personen. De 3 bezichtigingen waren in de stad Haarlem:
Huis Barnaart. Dit huis was sinds een week vrij gegeven ter bezichtiging na beëindiging van de renovatiewerkzaamheden.
Het Teyler hofje. Naast het hofje konden de we de directeuren-/regentenkamer bekijken.
Hodshon Huis. Hier zetelt sinds het overlijden van de eigenaresse de Koninklijke
Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen.
Kijk voor meer foto’s en uitleg op mijn Facebookpagina. Heb je geen Facebook vraag dan aan je kinderen, kleinkinderen of vrienden of je even mag kijken. Zoek mijn pagina ‘Bewegen en nog veel meer’ en skrol naar het fotoalbum Huis Barnaar, Teyler Hofje en Hodshon Huis. Veel Kijkplezier.
Heel interessant blogje. Ik ken de vereniging en heb al vaker prachtige restauraties van ze gezien. Die mensen doen echt goed werk en ze doen het verantwoord. Fijn dat je er aandacht aan besteed. Hoe meer mensen er van weten hoe beter.
LikeGeliked door 1 persoon
De hele middag met open mond 💋 en alle aandacht achter de gids aan gelopen. Kan hier zo van genieten en dan wil ik het aan iedereen die het maar horen wil vertellen. Hoop stiekem dat veel mensen het lezen.
LikeLike
Ho wat mooi zeg. Interessant. Ik kende de vereniging niet.
LikeGeliked door 1 persoon
Heb je de foto’s op mijn pagina ook bekeken. Daar vindt je interessante beschrijvingen van de huizen en het hofje wat we bezicht hebben. Dat kan ik niet goed kwijt in het blog. Vandaar Facebook
LikeLike
Wat interessant! Leuke onderwerpen in je blog.
LikeGeliked door 1 persoon