Haiku/Senryu zaterdag *7*

HAIKU / SENRYU ZATERDAG

Haiku is een vorm van Japanse dichtkunst, geschreven in drie regels. Een goede haiku brengt herinneringen terug aan dingen die je altijd al wist, maar misschien bent vergeten. Het brengt je terug naar jezelf, naar wie je bent en wat het is om mens te zijn. En dit voel je – niet met je hoofd, maar met je hart. Je stopt veel van jezelf in een haiku – ook wel een onafgemaakt gedicht genoemd. En dat gedicht gaat over je persoonlijke ervaringen en gevoelens. Over hoe je de natuur, de seizoenen, de wereld om je heen beleeft via je zintuigen. Je hoeft niets uit te leggen, niets te interpreteren. Beschrijf alleen wat er om je heen gebeurt; een vingerhoed vol emotie.

Senryu gaat over mensen en dingen uit het dagelijks leven en is vaak komisch en ook wel tragisch. De dichter zoekt altijd waarheid, betekenis… die in een senryu vaak in het ootje wordt genomen. Evenals bij de haiku staat de schrijver achter het vers, niet er middenin; zijn ik is geen particuliere persoonlijkheidsexpressie, maar vertaalt de gevoelens van velen.

Een idee van Marion Driessen

Serene rust

Tussen laken en dageraad

Kom er uit, wandel

P1050426-004 

P.s. Kijk en lees ook mee op mijn Facebookpagina zodat je geen blog, foto, haiku of hersenspinsel mist. Vind ik leuk!!!

6 gedachten over “Haiku/Senryu zaterdag *7*

 1. ik wens jou de balans tussen die serene rust en je sportactiviteiten zodat je op beide niveaus het beste kunt presteren…aan je haiku zal het niet liggen 😉

  WEns je een fijn weekend.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je. Als er nu maar geen imbicielen met vrachtwagens er door gaan denderen dan kan het best iets moois gaan worden.

   Like

 2. Serene rust… is dat niet wat velen momenteel ontbreekt.
  Laatst ontmoette ik iemand die druk in de weer was met haar
  mobieltje. Ze zei: ‘Oh, ik ben ZO toe aan rust… wacht effe, even
  deze app beantwoorden.’
  Ik bedoel maar… goeie Haiku/Senryu met een mooie, positieve oproep.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.