Hoorn

Een paar weken geleden was onze tweede rondleiding door Hendrikje de Keyser in Hoorn. Waarom we nog nooit in Hoorn geweest zijn begrijp ik niet want het is een oude en verrassend mooie stad met een haven die via het Hoornse Hop aan het Markermeer ligt. Hoorn was in de 16e en 17e eeuw na Amsterdam de 2e havenstad van Nederland. Hoorn ligt in Noord-Holland in de Regio West-Friesland niet direct centraal gelegen in Nederland en dat is de reden geweest dat wij Hoorn nog nooit bezocht hebben. Toch is het de moeite waard om in deze stad van de Gouden Eeuw eens een kijkje te gaan nemen.

P1070727
Schepen in de gebrandschilderde ramen

De rondleiding door Hoorn begon in de kerk van de Protestantse Gemeente Hoorn waar d.m.v. een lezing verteld werd wat we rondwandelend door Hoorn te zien kregen. Na de lezing vergezeld van een kop koffie met een plak cake zijn we onder de hoede van een gids de stad gaan verkennen.

 

Al kijkend en wandelend kwamen we bij de St. Ned. Kaap-Hoorn Vaarders  aan de Achterom 17 terecht. De stichting heeft tot doel de herinnering aan de grote zeilvaart levend te houden in het bijzonder die rond de Kaap-Hoorn. Hier werden we onthaald door een van de leden met een prachtig verhaal over de VOC vaart in de 16e en 17e eeuw. Ook in die tijd waren er al fraudeurs en werd de Zuid Nederlander Le Maire uit de VOC gezet. Le Maire was een vermogend man en ging met 2 zeilschepen zelf op zoek naar nieuwe doorgang van de Atlantische naar de Stille Oceaan ten zuiden van Straat Magellaan. Zijn schepen zijn iets meer dan 2 jaar onderweg geweest en hebben diverse eilanden en landen ontdekt. Een paar maanden voor het overgebleven zeilschip weer in Nederland arriveerde overleed Le Maire. De heren VOC waren er inmiddels wel achter dat Le Maire een bijzondere wetenschap en ervaring van de zeevaart bezat en hij een aantal nieuwe ontdekkingen gedaan had.

De St. Ned. Kaap-Hoorn Vaarders zijn van april t/m september op woensdag en zondag geopend ter bezichtiging. Check wel eerst even de site voordat je gaat.

P1070832
Ziekenkamer St. Jans Gasthuis

Vervolgens werd de stadswandeling voortgezet om nog een aantal huizen te bekijken, waaronder het  voormalig St. Jans Gasthuis. Momenteel is er een tentoonstelling van diverse kunstenaars gevestigd. De zieken moesten vroeger met z’n allen in één grote zaal verblijven onder het toeziend oog van Engelen, de duivel en consorten. Echt herstellen deed je er niet lijkt me. De wandeling ging verder langs een Monument en Bed waarin zich een hangkamertje bevind (kamertje tussen plafond en vloer in) en weer door naar het voormalige Burgemeesters huis. Het Monument en Bed huis wordt als Bed en Breakfast verhuurd en het voormalig Burgemeesters huis staat momenteel te huur waardoor ook hier een kijkje genomen kon worden.

Er is zo veel te zien in Hoorn ook als je geen lid bent van Hendrikje de Keyser. Ga een stadswandeling doen maar zelfs zonder stadswandeling valt er genoeg te zien en te ontdekken. Vergeet zeker de haven niet. Daar vind je de jongens van Bonte koe en de Hoofdtoren. Ben je moe van het wandelen en ontdekken dan zijn er voldoende terrasjes, cafeetjes en eettentjes, keuze genoeg en het ziet er allemaal gezellig uit. Plan een dag en ga een beetje vroeg van huis want direct naast de deur ligt het niet en je zult verbaasd zijn wat een prachtige stad Hoorn is.

Ps. 10 en 11 september zijn er weer Open monumenten dagen. Het thema van dit jaar is iconen en symbolen voor binnen en buiten. Als je gebruik wilt maken van deze gratis intree dagen check wel eerst even of je zonder reserveren naar binnen kunt. Soms moet je voor inschrijven.

Pps. Kijk voor meer foto’s van Hoorn op de Facebook pagina Bewegen en nog veel meer  Vind ik leuk!!!

4 gedachten over “Hoorn

 1. Ja dat kun je soms zo hebben hè dat Nederland, zo groots in het klein, je nog zo aangenaam kan verrassen.

  Ik ken Hoorn dan wel al vele jaren doordat ik er met Jeans bijna wel jaarlijks kom maar zo gedetailleerd als jij het nu kent ken ik het dan weer niet

  Fijn weekend dame!

  Geliked door 1 persoon

  1. In september gaan we nog een dag. Waarschijnlijk struinen we dan op de fiets de dorpen rondom Hoorn af. Kreeg de tip dat daar ook veel te zien is.
   Jij ook goed weekend. Vriendelijke groet.

   Like

Reacties zijn gesloten.