Airborne wandeltocht

Aanstaande zaterdag 3 september is weer de jaarlijkse Airborne wandeltocht in Oosterbeek. In de omgeving van Oosterbeek, Arnhem, Ede en de dorpen om deze plaatsen leeft deze wandeltocht enorm. Het voelt bijna als een verplichting om mee te doen. Als je op de Veluwe woont dan weet je wat hier gebeurd is in de 2e Wereld Oorlog en moet/wil je er bij zijn.

Dit jaar wordt de tocht voor de zeventigste keer gelopen en het is om die reden een jubileumjaar. In 1947 heeft de Politie Sportvereniging ‘Renkum’ de tocht voor het eerst georganiseerd ter nagedachtenis aan de ruim 1700 Britse en Poolse Militairen die het leven hebben gelaten bij de slag om Arnhem in 1944.

De opbrengst is/was voor de soldaten en invaliden van de slag om Arnhem. Sinds 2011 zijn er andere doelen bij gekomen mist ze in het gedachtegoed van de Airborne wandeltocht passen.

De afstanden die gelopen kunnen worden zijn 10 – 15 – 25 en 40 kilometer. De tochten voeren je langs de Veluwe, door de bossen van Renkum en de Rijn. Waar je zult genieten van een prachtig uitzicht.

Vanzelfsprekend kom je langs gedenkwaardige plaatsen zoals het Airborne Museum, de begraafplaats te Oosterbeek en de bossen van de Bilderberg. In deze bossen is een hevige strijd geleverd.  Het landingsterrein in Wolfheze, Heelsum en Renkum waar de parachutisten gedropt werden en langs de Oude Kerk in Oosterbeek welke de verzamelplek was van de troepen toen ze zich terug trokken.

Zoals ik al zei, het zijn voor ons gedenkwaardige plekken en tochten waar we bij willen zijn. Half september  vindt er nog een herdenking op de Ginkelse Heide plaats alles ter nagedachtenis aan de Slag om Arnhem. (Hier kom ik later nog op terug)

Heb je belangstelling voor deze tocht kijk dan op deze link om na te lezen waar er gestart wordt en voor de prijzen.

P.s. Kijk en lees ook mee op de Facebookpagina Bewegen en nog veel meer.

 

9 gedachten over “Airborne wandeltocht

  1. Wat leuk voor je. Veel plezier.

    Mocht je in t donker door Assen willen wandelen…..kan dat op vrijdagavond 9 september…. google maar bij interesse op midnight walk assen

    Geliked door 1 persoon

  2. De Ginkelse heide staat naar alle waarschijnlijkheid ook op mijn planning, Mooie wandeling gewenst, ik fietste een paar maanden terug de Liberation Route. Eindhoven Lommel Eindhoven deed ik op 1 dag en Eindhoven Arnhem ook. Prachtige routes en jouw wandeling straks ook, Oosterbeek het museum en de begraafplaats bezocht ik vorig jaar.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.