Bewegen en nog veel meer

Bewegen kan altijd en overal

Airborne luchtlanding Ginkelse Hei

3 reacties

Aanstaande zaterdag 17 september is het weer zover, de jaarlijkse Airborne luchtlanding op de Ginkelse Hei in Ede. Bij deze herdenking wordt net als bij de Airborne wandeltocht in Oosterbeek de slag om Arnhem van 1944 herdacht. Dit jaar is het de 70e herdenking.

Het evenement/herdenking begint om 9.30 uur en vanaf 10.00 uur zullen er in totaal 700 parachutisten gedropt worden. Na de eerste dropping begint de herdenking bij het Airborne monument naast de schaapskooi op de Ginkelse Hei. Na deze herdenking gaan de droppingen door tot 16.30 uur. Tijd genoeg dus om het één en ander te komen bekijken.

Naast parachutisten van het 2e Battalion The Parachute Regiment, militairen van de 11de Luchtmobiele Brigade uit Nederland, para’s uit onder andere Amerika en andere NATO landen zullen er tientallen Pathfinders springen. Pathfinders zijn speciaal opgeleide militairen die een Dropping Zone en/of een Landingszone moeten vinden, beveiligen en afbakenen. Er zal gesprongen worden uit verschillende vliegtuigen, waaronder Hercules en Dakota’s.

dsc_0186Tot voor kort sprongen er nog veteranen uit de 2e Wereld oorlog mee. Dit jaar heb ik daar weinig over gehoord. Kan ook haast niet meer als je bedenkt dat dit de 70e herdenking is. De veteranen zijn inmiddels te oud om nog mee te kunnen springen. Voor hen was het altijd een grote eer om ieder jaar mee te mogen springen.

Langs de droppingszone staan ongeveer 150 historische militaire voertuigen. De eigenaren van deze voertuigen zijn Airborne Battle Wheels (ABW) en Keep Them Rolling (KTR) die zich tot doel hebben gesteld zoveel mogelijk historische voertuigen te verzamelen, op te knappen en te onderhouden.

Het is een herdenking waar duizenden mensen op af komen. Het is zeker een spectaculair gezicht om al de parachutisten uit het vliegtuig te zien springen en landen op de Heide. Vanuit de weide omgeving stromen de mensen toe om te komen kijken en te herdenken. Naast de schaapskooi is er nog en bescheiden Heidemarkt waar allerlei aanverwante artikelen te zien zijn en te kopen.

Wanneer je met de auto komt zul je vanzelf naar de desbetreffende parkeerplaatsen geleidt worden. Waar vandaan je met een pendelbus verder vervoert wordt naar de Heide. Kom je met de trein dan zijn er vanaf Station Ede-Wageningen ook speciale pendelbussen die je naar de plaats van bestemming brengen.

P.s. Kijk en lees ook mee op de Facebookpagina Bewegen en nog veel meer.

 

 

 

Advertenties

Auteur: AnneMarie

Sporten en bewegen loopt als een rode draad door mijn leven. Stil zitten is lastig, maar hoe pas je dat in naast de taken die je door te leven hebt gekregen.

3 thoughts on “Airborne luchtlanding Ginkelse Hei

  1. Zo daar help me je enorm mee. Het hangt van het weer af of ik ga maar de ik wil dat zien. Liefst dit jaar anders volgend.

    Liked by 1 persoon

  2. Pingback: Airbornelanding en -herdenking | Bewegen en nog veel meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s