Vrienden

Laatst vroeg iemand mij, wat is nu het verschil tussen een vriend(in) en een goede kennis? Een vriend(in) is iemand waar je iets mee hebt, waar je wat mee kunt doen. Borreltje drinken, uitgaan noem het maar op. Maar dat kun je met een kennis ook. We kwamen er niet uit wat nu precies het verschil is.

De vraag liet me echter niet los en toen ik haar onlangs weer zag begon het gelijk weer in mijn hoofd rond te spoken. Daar moet ik iets mee anders blijft de vraag nog maanden hangen.

Definitie van een vriend:
Vriendschap is een nauwe (over het algemeen niet-seksuele) relatie of verhouding tussen twee of meerdere mensen waarbij het geslacht geen rol speelt. Een vriendschap is dus mogelijk tussen man en vrouw maar ook tussen twee mannen of twee vrouwen. Het belangrijkste waarop een goede vriendschap gebouwd is, is vertrouwen en onvoorwaardelijkheid. Iemand met wie men vriendschap heeft noemt men een ‘vriend’ of ‘vriendin’. Synoniemen zijn ‘kameraad’, ‘kornuit’, ‘makker’, ‘maat’, ‘gabber’, ‘slapie’, ‘mattie’ of ‘bro’ (afgeleide van brother, oftewel broeder). (Wikipedia)

Een vriend of een vriendin is meestal uit je jeugd, de tijd op school, middelbare school, beroepsopleiding, universiteit, de sportclub,  de muziek, je bijbaantje. Vaak ben je nog alleen waardoor je je vriend of vriendin zelf kunt kiezen en geen rekening met een partner hoeft te houden.

Later vrienden maken als je volwassen bent hangt van veel factoren af.
Ben je alleen, heb je een relatie, ontmoet je veel mensen.
Ben je single dan zal het iets makkelijker gaan dan wanneer je een relatie hebt. Het is prettig als je partner ook een klik heeft met je nieuwe vriend(in) zodat je op een ongedwongen manier met de vriendschap en tijd die een vriendschap kost om kunt gaan.
Ga je relaxed met mensen om dan is een vriendschap misschien snel gesloten, tenminste als je daar behoefte aan hebt.
Het kan zijn dat je geen behoefte hebt aan veel vrienden. Een paar vrienden kan voor jouw gevoel voldoende zijn terwijl anderen er niet genoeg van kunnen hebben..

Een goede kennis zit misschien bijna tegen een vriendschap aan maar met een kennis is de relatie minder hecht dan met een vriend(in)

Definitie van een kennis:
Met een kennis gaat men over het algemeen luchtig vriendschappelijk om; wederzijdse verwachtingen, inspanningen en verplichtingen zijn in dat soort contacten niet zo belangrijk en soms geheel afwezig. (Wikipedia)

Zelf denk ik dat de manier waarop je in het leven staat ook bepalend is of iemand een vriend(in) of een kennis voor jou is en hem of haar op desbetreffende manier noemt.
Ben je al eens een vriend(in) op een vervelende manier kwijtgeraakt dan zul je niet snel iemand weer een vriend(in) noemen.
Ben je een iet wat gereserveerd type dan zul je niet snel iemand toe laten in je leven en hem of haar een vriend(in) noemen.
Ben je nogal zelfstandig en heb geen andere mensen nodig, kun je jezelf goed redden dan kan ik me voor stellen dat het bij een kennis blijft. Je kunt het allemaal zelf wel.(zie definitie vriendschap)
Dacht je iemands vriend(in) te zijn en blijkt achteraf dat hij of zij daar anders over denkt dan zul je de volgende keer niet snel weer over een vriend(in) spreken.

Na het afronden van school, als er een vaste relatie is, wordt nieuwe vriendschappen aangaan lastiger. Levens zijn op de rit,  werk, sport, een relatie en bestaande vriendschappen hebben een plek in het leven gekregen en daar past vaak geen nieuwe vriendschap bij.

Later als er meer tijd komt omdat men niet meer werkt door b.v. pensionering, vroegpensioen of de partner komt te overlijden zie je vaak weer nieuwe vriendschappen ontstaan. Men heeft weer tijd en er wordt gezocht naar invulling van die vrijgekomen tijd. Door de zoektocht naar deze invulling worden er andere mensen ontmoet zodat nieuwe vriendschappen kunnen ontstaan. Plotseling bedenk je: ik geloof een nieuwe vriend(in) te hebben.

Vriendschap vergroot het geluk en vermindert ellende, door onze vreugden te verdubbelen, en ons verdriet te delen.
Joseph Addison – schrijver en dichter 1672-1719

Friendship improves happiness, and abates misery, by doubling our joys, and dividing our grief.

2 gedachten over “Vrienden

 1. Het is inderdaad een vraag die niet zo simpel te beantwoorden lijkt…. en ik denk, ook heel persoonlijk plus dan de omstandigheden die jij al noemt die van enorme invloed kunnen zijn.

  Voor mij is het een kwestie van hoe mijn ♥ reageert…. het verschil tussen de vormen van blijdschap op het moment dat er contact is met een medemens bepaalt voor mij of het een kennis is of een vriend(in). Van de eerste groep heb ik er heel veel, mede ook door het vrijwilligerswerk natuurlijk. Van de 2e groep beduidend minder, en daar komt het persoonlijke al om de hoek…. als je mentaal niet ‘normaal’ bent haken veel mensen op zeker moment toch af. Dat is geen verwijt overigens, met een bi-polair iemand omgaan is een hele klus.
  Echte vrienden zijn voor mij mensen die ik kan bellen en die actie ondernemen op het woordje ‘help’…. niet dat ik dat doe maar die wetenschap is voldoende.

  Mooie blogpost, eentje die aan het denken zet inderdaad, want ja je wilt wel veel vrienden maar je bent en blijft een mens met een hart dat kwetsbaar is hè

  Geliked door 1 persoon

 2. Ook voor mij zijn vrienden belangrijk maar ben ook nogal eens teleur gesteld. Dacht dat het leuk was maar daar had de vriend of vriendin achteraf toch andere ideeën over. Ik heb wel een vermoeden wat er achter zat, andere kijk dan regulier op zaken, waar de vriendschap niet tegen bestand was. Dat is jammer en zuur maar mijn vriendschap niet waard.

  Like

Reacties zijn gesloten.