Geduld en concentratie

Soms komen er vragen op je af die je aan het denken zetten, waar je mee bezig blijft. Dit was ook weer zo’n vraag. Wat is er nou zo leuk en spannend aan golf? Laat ik eerst even uitleggen wat golf is, behalve dat gene wat we er allemaal al van weten.

Golf is een behendigheidsspel waarbij je hand-, lijf en oogcoördinatie goed op elkaar afgestemd moeten zijn. Er is veel training en als het kan een beetje talent (veel talent) voor nodig om op een hoger niveau te kunnen spelen. Daarom is het belangrijk om er zo vroeg mogelijk mee te beginnen wil je een goed resultaat behalen. Wel is het zo dat je golf tot op hoge leeftijd kunt blijven beoefenen. Dat is misschien wel de reden waarom het lijkt alsof alleen ouderen golf spelen.

Op een enkeling na wordt er niet vaak op jonge leeftijd mee begonnen met deze sport. Het is meer regel dan uitzondering dat er op latere leeftijd met golf gestart wordt. Sporters die andere vormen van balspelen beoefend hebben pikken het golf over het algemeen sneller op dan starters die niets met balspelen hebben. Hockeyers zijn b.v. perfecte instromers van de golfsport, evenals tennissers. Voetballers staan ook hoog op de ranglijst van het snel onder de knie hebben van het spelletje. Maar binnen mijn golfkennissen hoor ik niet veel voetballers die starten met het golfspel. (vooroordeel misschien)

Naast een beetje balgevoel is het handig om geduld en het vermogen om je te concentreren te hebben. En daar schort het er nogal eens aan, bij mij in ieder geval. Om te beginnen ga je wandelend door de baan wat de meeste mensen al veel te langzaam vinden. Daarnaast kost een rondje golf van 18 holes ongeveer 4 tot 5 uur aan tijd. Tijd die je moet hebben en een lange tijd om je te concentreren.

Zonder concentratie een bal zo ver mogelijk van je af slaan is niet handig. Een slechte bal is zo geslagen, het is daarom zaak om te weten wat er eventueel mis is met een verkeerde slag/bal. De volgende keer op letten, niet weer dezelfde fout maken. Daar naast komt het inschatten van de lengte die geslagen moet worden met de daarbij behorende club of ijzer om de hoek kijken. Als de keuze van je ijzer, wood, hybride of driver niet goed is kan je slag nog zo mooi zijn maar door het verkeerde keuze zal niet de gewenste lengte behaald worden. Te ver of te dichtbij bereik je niets met zo’n fantastische slag en mag je nog een paar slagen/punten bij je score optellen. De belangrijkste regel is simpel: in zo weinig mogelijk slagen de hole/vlag halen.

Mijn grootste struikelblok is de concentratie. Er zijn zoveel redenen om ongeconcentreerd door de baan te gaan. Het weer kan een rol spelen, werk wat nog op me licht te wachten, een flite/groep voor ons die niet opschiet. Allemaal factoren waardoor je je niet kunt concentreren en in het ritme komen. Je dag niet hebben in de golfsport is regelmatig aan de orde waardoor er geen kant nog bal geraakt wordt.

Maar ben je dan wel lekker bezig en heb je wel je dag, zitten er geen treuzelaars voor je, kortom alles zit mee dan geeft het zo’n enorme kick en wil je de volgende dag gelijk weer de baan in. Heb je kaart gelopen en je handicap in één klap met 2 punten verlaagd dan kun je daar met een beetje geluk een half jaar op teren. (Je begint met een hoge handicap 54 om bij 0 te eindigen)

Om je handicap te kunnen blijven verlagen is regelmatig les nemen en veel spelen een voorwaarde. Maar niet iedereen heeft genoeg talent om tot 0 te komen en zullen lessen en veel spelen wel resultaat op leveren maar tot je plafond. De handicap zal per definitie niet voor iedereen bij 0 eindigen.

Ps. Kijk en lees ook mee op de Facebookpagina Bewegen en nog veel meer. Zou ik leuk vinden.

5 gedachten over “Geduld en concentratie

 1. Het zal mij sport niet worden maar kan me prima voorstellen dat je er van kan genieten. Zag een paar weken terug de eerste spelers terwijl de zon op kwam het leek me toen geen straf

  Geliked door 1 persoon

  1. Het is ook heel afhankelijk van het weer. Je komt dan iid mooie omstandigheden en plaatjes tegen. En Hole 19, het clubhuis, de kantine niet te vergeten. Als je uit de baan komt lekker koffie en als je meer wilt kan dat ook.

   Like

 2. Ik heb het nooit gespeeld maar mijn zoon (voetballer haha) en schoondochter gaan zo nu en dan golven. En inderdaad hij had het best snel onder de knie (volgens mijn schoondochter die al langer golfde) Hij moest een soort examen doen om op de baan te mogen begreep ik er uit.
  De moeder van mijn schoondochter is directeur van de golfbaan dat zal er wel mee te maken hebben denk ik.

  Geliked door 1 persoon

 3. ik ken mensen die het spelen…. een prachtig golfveld hier aan de rand van de stad maar nee het trekt mij niet…. heb t ooit wel gedaan als teamuitje bij de bank maar toen vond ik het ook al niks 😉
  Gelukkig maar, zoveel mensen zoveel wensen zoveel smaken.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.