Z.O.Z. Nimrod

Elke 2e zondag van november houden de Engelsen in Londen een indrukwekkende herdenking ‘Remembrance Day’. Deze herdenking is ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de 1e Wereldoorlog. Ieder jaar kijken wij op de BBC en zijn ook ieder jaar weer onder de indruk van deze plechtigheid.

Waarom Nimrod ieder jaar gespeeld wordt heb ik niet kunnen achterhalen. De Engelse componist Edward Elgar  heeft de compositie opgedragen aan zijn vrienden, dat zou een reden kunnen zijn, vrienden. Elgar is in 1899 overleden vóór de eerste Wereldoorlog uitbrak. Het stuk kan daarom niet voor deze gelegenheid gecomponeerd zijn. Echter vrienden, overleden in die vreselijke 1e wereldoorlog. Een bewuste keuze van de Engelsen?

Voor meer zwijmels kijk bij Marja

Edward Elgar – Nimrod

17 gedachten over “Z.O.Z. Nimrod

 1. Het mooie van zwijmelzaterdag is dat je zomaar, hou oud of jong je ook bent, van de ene generatie in de andere valt en van uitbundige vrolijkheid in diepe ernst.
  fijne zwijmelzaterdag

  Geliked door 1 persoon

 2. Indrukwekkend altijd, zo’n groot blazersorkest. Ik hoorde trouwens iets als achtergrondgeluid dat ik niet kon thuisbrengen: het leek wel of er mussen in de buurt van de microfoon zaten…

  Geliked door 1 persoon

 3. Bedankt dat je Nimrod even liet horen 🙂 Ik heb dit stuk heel veel bij andere herdenkingen met het orkest waar ik in speel gespeeld.
  In de blaasmuziek wereld is dit een van de bekendste werken die bij herdenkingen gespeeld word. En ja, Elgar was een Engelsman dus hoort dit stuk erbij.
  Denk maar eens aan 4 mei hier, in Amsterdam word eigenlijk altijd het stuk van Rob Goorhuis gespeeld tijdens de herdenking.
  Dat zijn tradities die er ingeslepen zijn en wat men op een gegeven moment aan die speciale herdenking gaat koppelen.
  Ik denk dat dat de enige reden is waarom het elk jaar gespeeld word.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat leuk dat je het zo goed kent. Een erg mooi stuk. Het is gewoon stemmige muziek en ik kan me indenken dat het om die reden zo gegaan is zoals je schetst. Dank je voor de uitleg. Ben vaak nieuwsgierig naar de achtergrond van veel muziek.

  Like

Reacties zijn gesloten.