Bewegen en nog veel meer

Bewegen kan altijd en overal

Engelse kersttulband

3 reacties

Vooruit nog een succes recept voor de feestdagen. Je moet er wel van houden er gaat namelijk erg veel alcohol in. De alcohol is vervliegt door het bakken maar de smaak blijft. Wij vinden hem ondanks de alcohol (rumsmaak) erg lekker.

Ieder jaar bak ik hem met de feestdagen naast alle andere baksels. De kersttulband hoort er bij ongeacht wat ik verder maak. Het hele huis ruikt ernaar en geeft een extra gezellig sfeertje. Hij wordt te pas en te onpas gegeten gewoon omdat we hem lekker vinden.

Bij mij staat hij al in een hoekje van de koelkast te wachten op zijn rentree.

In Engeland wordt deze tulband al weken van te voren gemaakt zodat de smaak beter tot haar recht komt.

Engelse kersttulband  (2 ltr. of 16 kleine cupcakejes)
Ingrediënten:
100 gr.  rozijnen                                                             oven: 150°
100 gr.  krenten                                                                 tijd: tulband 1½ à 2 uur
25 gr.    sukade                                                                             muffins 25 à 30 min.
25 gr.    oranjesnippers
kl.flesje goede rum                                                                     aluminiumfolie
250 gr.  boter                                                                                 tulbandvorm 2 ltr. of                       300 gr.  bruine basterdsuiker                                                   muffinvormpjes
5              eieren
125 gr.   bloem
125 gr.   zelf. bakmeel
35 gr.     koekkruiden
iets        zout                                     poedersuiker

bereiding:
2 à 3 dagen van te voren
rozijnen, krenten, sukade en oranjesnippers in 3 del. rum weken in goed afsluitbare kom.

Eieren en boter voor gebruik op kamertemperatuur brengen.
Boter zacht roeren en de gezeefde bruine suiker er goed doorheen roeren.

Dan één voor één de eieren erdoor kloppen. Kloppen tot het een beetje schuimig wordt.
De bloem, zelfrijzend bakmeel, koekkruiden en iets zout zeven en door het eimengsel roeren.
Tot slot het vruchten/rummengsel toevoegen en goed erdoor roeren.

Het beslag in de beboterde en met meel bestoven vorm storten.
Voor de muffin vormpjes is dit niet nodig.

Bak de tulband op een rooster op de onderste richel van de oven.

Test de tulband voordat je hem uit de oven haalt of hij gaar is.
Als hij gaar is haal hem uit de oven en laat ongeveer 5 à 10 min. afkoelen voor je hem op een rooster stort.

Besprenkel hem na het uitstorten nogmaals met rum. Dit kun je ook achterwege laten.

Nadat de tulband afgekoeld is wikkel hem dan in aluminiumfolie en zet in de koelkast of vries hem in tot gebruik.

Voor gebruik op kamertemperatuur laten komen en bestrooien met poedersuiker.

Eet smakelijk

Advertenties

Auteur: AnneMarie

Bewegen loopt als een rode draad door mijn leven. Stil zitten is lastig en dus eigenlijk geen optie. Bewegen moet, kan altijd en overal.

3 thoughts on “Engelse kersttulband

  1. Leest lekker, of hoe zeg je dat, klinkt lekker. Ik ga het overwegen voor deze kerst.

    Liked by 1 persoon

  2. bof jij ff dat je niet bij mij om de hoek woont, of ik je buurvrouw met een sleutel ben, anders was je dat baksel vast zo kwijt 😉

    Niet dat ik het eten mag maar heej, ik ben niet altijd een braaf en gehoorzaam meisje 😉

    Liked by 1 persoon

  3. Helaas geen oven voor maar nu wel zin in

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s