Nelson Mandela Zuid-Afrika

p1010944Nelson Mandela de trots van Zuid-Afrika. Het is een held die zijn weerga niet kent. De apartheid in Zuid-Afrika is hoofdzakelijk door hem afgeschaft maar of dat de oplossing is voor het land?  Natuurlijk ongelijkheid omwille van kleur, ras of geloof is niet gewenst maar voorkeursbehandeling op de blankers omdat je een zwarten bent is niet altijd verstandig zelfs voor Zuid-Afrika niet. Afschaffen van de apartheid is meer dan een papiertje ondertekenen. Het land staat voor enorme reorganisaties en dat al vanaf 27 april 1994.

Boerderijen worden genationaliseerd en aan de zwarte bevolking (terug) gegeven. Veel van deze mensen hebben als personeel op de boerderijen gewerkt en gaan verder met het bedrijf. Helaas, veel van deze bedrijven zijn binnen 5 jaar failliet, niemand heeft meer iets aan de boerderijen. Verwaarloosd en vaak totaal verwoest worden ze achtergelaten. De bevolking heeft nog veel te leren.

Zo gaat het inmiddels ook met de sportclubs die op (hoog) niveau spelen. Rugby, cricket en p1000753voetbal zijn nationale sporten in Zuid-Afrika. Clubs die op topniveau spelen in de wereld lopen voor een groot deel leeg. De regering wil de verhouding blanke- en zwarte spelers gelijk hebben, vaak met desastreuze gevolgen. Goede blanke spelers worden verwijderd om vervangen te worden door zwarten waarna de prestaties van de club flink achter uit holt. Zeker de zwarten zijn talentvol maar de clubs selecteren niet op kleur. Talent en prestaties zijn in de sport belangrijker. Ga je andere eisen stellen dan talent dan kan dat bepalend zijn voor het niveau van de club. De blankers zoeken veelal hun heil in het buitenland vanwege deze maatregel en zijn niet meer beschikbaar voor hun eigen land.

Nelson Mandela heeft een prestatie verricht door de apartheid in Zuid-Afrika af te schaffen maar de huidige president Zuma heeft een zware taak om alles wat naar apartheid riekt op de juiste manier weer recht te zetten. Het kost enorm veel geld en daar komt bij dat de zwarte bevolking vaak niet in staat is om datgene wat er opgebouwd is in stand te houden of zelfs maar voort te zetten. Cultuur, bijgeloof en corruptie staat in de weg om het land op te bouwen en uit de financiële problemen te helpen.

Freedom Day, de nationale feestdag waarop men terugdenkt aan de eerste democratische verkiezingen van 27 april 1994. De dag waarop Mandela de eerste democratisch gekozen president van Zuid-Afrika werd. Alles is veranderd na 1994!  De Zuid-Afrikanen spreken over voor 1994 en na 1994.

Wat hebben we gezien? Het huis van Nelson Mandela, de wijk Soweto waar het huis staat, standbeelden, een klein museum wat verbouwd wordt en 3 x zo groot gaat worden. Er is altijd wel een plek waar hij gestudeerd, geleefd of gewoond heeft en welke vereerd moet worden. Robbeneiland, het eiland waar hij lange tijd gevangen is gehouden hebben we gelaten voor wat het was. De mogelijkheid om er te gaan kijken was er wel maar de drang om Kaapstad in te gaan was groter dan Robbeneiland te bezoeken.

Deze slideshow vereist JavaScript.

P.s. In Zuid-Afrika spreken ze zelf over ‘de zwarten’ en de ‘blankers’.
Informatiebron: J. de Vente, Wikipedia en het nieuws.

2 gedachten over “Nelson Mandela Zuid-Afrika

  1. Ik ben er nooit geweest, mijn schoonouders wel, maar dat had ik wel eens verteld geloof ik. Prachtig, bijzonder, rauw en racistisch… Een handtekening en een afspraak met beloften houdt niet automatisch een enorne gedragsverandering van een hele bevolking in. Laat staan de ommezwaai van een heel land. 1994 is nog maar pas geleden…
    Mooie en boeiende log.

    Geliked door 1 persoon

  2. Het is een prachtig land. Ik zou er zo weer naartoe willen maar dat neemt niet weg dat ze met enorme problemen kampen. Ik weet zeker dat het merendeel van de bevolking van goede wil is maar er zijn nog zoveel problemen te overbruggen.

    Like

Reacties zijn gesloten.