Z.O.Z. De smart van een moeder

Veel componisten hebben het Stabat Mater voorzien van muziek. Het Stabat Mater gaat over het lijden van Maria als haar zoon gekruisigd is. Het verdriet van ouders als een kind overleden is, is onbeschrijfelijk. Ik denk haast ondraaglijk. In het Stabat Mater probeert de componist(en) dit ondraaglijk lijden over te brengen met zijn muziek. Er zijn veel Stabat Maters gecomponeerd maar de bekendste Stabat Mater is denk ik dat van Pergolesi.

Het Stabat Mater is een gebed dat dateert uit de dertiende eeuw en waarschijnlijk bedoeld als een vorm van persoonlijke meditatie.  ‘Door zich tijdens het bidden te richten op één specifieke gebeurtenis of emotie, in dit geval het lijden van Maria, bereikten monniken een spirituele staat waarin zij het geloof intenser beleefden. Het Stabat Mater zou daarmee een soort mantra zijn geweest, een manier om dichter tot God te komen. (Classics to go)

Zware muziek maar ik wilde het toch graag als Zwijmel op zaterdag gebruiken omdat het Stabat Mater door de eeuwen heen bij Pasen en de Passiemuziek is gaan behoren.

Het gebed:        ‘De moeder stond door smart bevangen      
               en met tranen langs haar wangen
                waar haar zoon gekruisigd hing’

Stabat Mater – Giovanni Battista Pergolesi 

 

En voor diegene die het hele Stabat Mater willen beluisteren

 

 

Voor meer Zwijmelen op zaterdag kijk bij Marja

Fijne Paasdagen

23 gedachten over “Z.O.Z. De smart van een moeder

 1. Héél mooi, en vooral de achterliggende gedachte is natuurlijk heel aangrijpend, het verlies van een kind is afschuwelijk of dat kind nou al volwassen s of niet.

  Geliked door 1 persoon

 2. Maria’s geschiedenis herhaalt zich bij menig vrouw… het verdriet moet inderdaad ‘gedragen’ worden omdat je het nooit en te nimmer van je af kunt zetten.

  Schitterende muziek… er zijn er meer inderdaad, allemaal prachtig op hun eigen manier.

  Geliked door 1 persoon

  1. Klopt het lijkt me rampzalig. En er zijn er veel meer iid. Dit is denk ik de meest bekende en leek me daarom voor nu de beste om te laten horen.

   Like

   1. Is het ook. In deze zin werkt ‘gedeelde smart is halve smart’ niet .

    wat voor jou de beste keus is, is gewoon goed (genoeg) .. ik vind jouw bijdrages altijd gweldig.

    Geliked door 1 persoon

    1. Oei, dat is wel erg veel eer. Dank je wel. Zoals je eerder al zei muziek is emotie en veel muziek zorgt voor emotie bij mij. Het kan vanalles zijn van grote vreugde en blijdschap tot ontroering en droefenis. Vaak zit er mijn hele ziel en zaligheid in de muziek en stukjes die ik er over schrijf.

     Like

 3. Ik heb jaren in de Pergolesistraat gewoond, en ik heb ongetwijfeld weleens een muziekje van hem opgezocht om te kijken wie de componist was waar de straat waar ik woonde naar vernoemd was.
  Het is niet blijven hangen.
  Van het begrip Stabat Mater had ik ook nog nooit gehoord.
  Maar het verwondert me niet dat het een thema in de bijbel is, zo’n alomvattend verdriet.
  Voor de rest van mijn leven hangt er voor mij nu dus ook muziek aan de straat waar ik woonde.
  Dank daarvoor :-).

  Geliked door 1 persoon

  1. En ik maar denken dat iedereen al lang weet waar het over gaat en wie het geschreven heeft. Het is zo mooi een betekenisvol dat het erbij hoort en ieder jaar vertelt mag worden wat mij betreft.

   Like

Reacties zijn gesloten.