ZOZ, Maria Callas

Zwijmelen op zaterdag is een idee van Marja voor meer zwijmels neem gerust een kijkje bij haar.

Maria Callas, 02-12-1923 – 16-09-1977

Vandaag is het de veertigste sterfdag van Maria Callas, een expressieve opera sopraan die voornamelijk de opera’s van Vincenzo Belline en Giuseppe Verdi vertolkte. Door haar manier van zingen is er bij veel zangers en zangeressen een verandering teweeg gebracht in de vertolking van de operarollen.

Haar leven was als een opera, liefde, mysterie en drama.
Geboren in New York maar van Griekse afkomst komt ze in haar jeugd samen met haar moeder terug naar Griekenland waar de zang ging studeren.
Geweigerd door het conservatorium in Athene werd ze later als leerling omarmd door dat zelfde conservatorium. Haar ster rees als de zon tot hoog aan de hemel.

Maria Callas was jaren getrouwd met een oudere Griekse industrieel maar het huwelijk strandde. Na haar scheiding kreeg ze een liefdesverhouding met Aristoteles Onassis. Aristoteles Onassis ruilde haar na 8 jaar in voor de weduwe van John F. Kennedy, Jacqueline Kennedy.

Op 54 jarige leeftijd overleed ze aan een hartaanval in haar appartement in Parijs. Een legende was geboren.

Veel mensen bewonderden en bewonderen tot op heden haar en haar manier van zingen en niet alleen binnen de Klassieke muziek.

18 gedachten over “ZOZ, Maria Callas

 1. Men schreef dat ze aan een gebroken hart (door Onassis veroorzaakt) is gestorven. Dat past toch precies in het beeld van een Diva?
  Had ook gelezen dat ze voorheen nogal mollig was en toen flink is afgevallen – voordat ze heeeul beroemd werd.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ze zingt zo geweldig zo vol emotie zo vol gevoel moet spontaan aan m’n ouderlijk huis denken, daar schalt ze nog al eens doorheen. Denk dat m’n stiefvader maar een seconde nodig heeft om te weten of zij het zingt. Schitterend en heerlijk om weer eens te horen. Das lang geleden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja bijzonder mooi. Vind het trouwens altijd heel bijzonder als mensen bij de eerste maat van een lied of muziek al weten wie en wat er gezongen of gespeelt gaat worden.

   Like

 3. Net als Ria verbaast het me dat het alweer 40 jaar geleden is. In die tijd was mijn klassieke belangstelling nog niet heel groot maar Maria Callas kon je niet omheen. Ik herinner me dus inderdaad meer “de schandaaltjes” en haar aanvankelijke overgewicht. Hoewel opera nog steeds niet écht mijn ding is kan ik toch wel héél erg genieten van de meeste aria’s van Maria en vele anderen.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.