Fietsen van Gouda naar Oudewater

Dit jaar zijn we voor een fietstocht met ‘Ver. Hendrick de Keyser’ gegaan. Een tocht vanaf Gouda naar Oudewater en terug. Onderweg werd er geluncht bij de Goejanverwellesluis waar het nodige te zien en te vertellen is. Heen en terug is de tocht rond de 30 km. en zonder gids is hij ook prima te fietsen.

Het vertrekpunt was bij parkeerplaats ‘Klein Amerika’ . Op deze parkeerplaats kan voor € 8,– de hele dag geparkeerd worden. Vlakbij deze parkeerplaats vindt je de bibliotheek van Gouda. Een mooi gebouw met een leuk terras ervoor. Binnen was het door het vroege uur net iets aangenamer. In de bibliotheek is namelijk ‘Het Broodhuys’  gevestigd waar je heerlijk koffie kunt drinken met iets lekker erbij. Beetje een Yuppenplek maar jong en oud gaan daar prima samen.

Vanaf de parkeerplaats reden we over de Goejanverwelledijk richting ‘Museum Paulina Bisdom van Vliet’ in Haastrecht. Paulina van Vliet was de laatste nazaat van een oud burgemeesters geslacht. Opa, vader, schoonvader en haar man waren burgemeester van diverse dorpen en steden. Paulina werd op 40 jarige leeftijd weduwe en bleef zonder nazaten achter. In 1920 stierf Paulina en liet al haar bezittingen na aan de ‘Stichting Paulina Bisdom van Vliet’ die ze zelf tot leven had geroepen. Maar eerst deelde ze haar kleding, sieraden, snuisterijen en tafelzilver uit aan de burgerij. De stichting beheert tot op heden het museum en haar vermogen. Onderhoud en eventuele aanpassingen van het huis worden bekostigd door deze stichting. Het is een statig huis dat ons een kijkje geeft bij de  beau monde uit de 18e eeuw, begin 19e eeuw.

Vergeet na al de indrukken en verhalen niet de voortuin van het museum te bekijken. Paulina heeft lang kunnen voorkomen dat er een weg door haar voortuin kwam maar na haar dood werd de vel begeerde weg, de N228, dwars door haar voortuin gelegd. Ook de achtertuin heeft het nauwelijks overleefd. Er was grond voor huizenbouw nodig. Een oude beuk uit 1692 heeft alle bouwdriften weten te doorstaan en siert dat wat er nog P1050148over is van de achtertuin. Wil je het museum bezichtigen wees dan snel. Per 1 november sluit het museum tot april volgend jaar. In de tussenliggende periode wordt het museum grondig gerestaureerd. Lukt het dit jaar niet meer het museum te bezoeken dan is het voor volgend jaar zeker een aanrader. De gidsen weten zoveel te vertellen en hun gasten te boeien dat ze meermalen gemaand werden het korter te houden omdat er een opstopping zou ontstaan.

De tocht werd voort gezet naar de Goejanverwellesluis. De sluis waar in 1787 Wilhelmina van Pruisen, de vrouw van stadhouder Willem V werd vast gehouden door patriotten. Ze was onderweg naar Den Haag om orde op zaken te stellen.  Helaas, twee dagen later kon ze onverrichte zaken terug. De gids die onze fietstocht leidde had geschiedenis gestudeerd en ging er vanuit dat iedereen dit verhaal kende. Een aantal mensen van de groep stonden heftig ja te knikken maar aan mij was het voorbij gegaan. Niet opgelet?

 

Vervolgens fietsten we van Hekendorp richting Oudewater. Het stadhuis van Oudewater, museum de Heksenwaag en een pand in bezit van ‘Vereniging Hendrick de Keyzer’ werden hier uitgelicht en besproken. Oudewater heeft niet lang onze aandacht gehad jammer genoeg. Oudewater blijft wel op ons to-do lijstje staan voor volgend jaar. Het was tijd om weer terug te fietsen naar Gouda.

Na een mini rondleiding in Gouda over wat er nog te verwachten is van de ‘Ver. Hendrick de Keyser’ in Gouda was de tocht en rondleiding aan het einde gekomen. In Gouda is op donderdagavond koopavond en dat is zeker niet vervelend. Winkelen, een terrasje pakken of ergens iets eten, het is net even iets gezelliger.

P1050202

 

21 gedachten over “Fietsen van Gouda naar Oudewater

 1. Prachtig joh… en al fietsend zie je toch weer andere dingen dan wandelend… Gouda is inderdaad een mooie stad in sommige delen.

  Je kopfoto is schitterend!!

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Annemarie. Bedankt voor je reactie op mijn blog. Ik kom meteen een tegenbezoek brengen en val met mijn neus in de boter! Heerlijke foto’s. Totdat ik ziek werd, fietste ik minstens drie keer per week van huis naar Oudewater/Montfoort. Schitterende foto’s; ik ken ze allemaal. Zo leuk om te zien.
  Een vriendin van me is getrouwd in het Bisdom van Vliethuis.

  Sportieve groet!

  Geliked door 1 persoon

  1. Oh wat leuk. Je kent het dus heel goed. We vonden het zo’n mooi huis en onder de indruk van het verhaal erachter. Het is ook een prachtige trouwlocatie. En Oudewater ken je ook. 👍👍👍 wij moeten er nog een keer naar terug. De tijd was te kort. Dus wie weet, wordt vervolgd.

   Like

 3. Oudwater is beslist een herbezoek waard. Zo’n mooi stadje.
  En fiets dan eens een keer richting Linschoten. Je kijkt je ogen uit!
  Ik heb op jou ook meteen een abonnement genomen (-:
  Lieve groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Fijne tip, Linschoten. We weten inmiddels iets beter de weg rondom Gouda dus dat gaat goed komen. Heb het aan m’n echtgenoot doorgegeven en hij werd direct enthousiast. Het wordt dus zeker vervolgd. Leuk dat je me gaat volgen. Ik kan niet beloven dat ik altijd zal boeien maar soms heb ik wel leuke dingen te vertellen. Kan er zelf soms heel enthousiast over zijn als ik er mee bezig ben. Lieve groet terug.

   Like

Reacties zijn gesloten.