Bewegen en nog veel meer

Bewegen kan altijd en overal

Z.O.Z. Sint Janshospitaal, Brugge

22 reacties

Verleden week bezochten wij het 800 jaar oude Sint Janshospitaal in Brugge om het  monumentale gebouw te bekijken en intrigerende verhaal achter het hospitaal te ontdekken. Van een echt hospitaal kon er destijds nog niet gesproken worden omdat de zusters en broeders niet veel van geneeskunde wisten. De broeders en zusters verzorgden de zieken, gaven ze te eten en voorzagen ze van de nodige zielszorg. Voor die tijd zeker zo als belangrijk.

Ziekenzalen, een oude apotheek, kruidentuin, diverse medische instrumenten, meubels en gebruiksvoorwerpen geven een goede indruk hoe het in die tijd geweest moet zijn. Naast een prachtige kapel waar de zieken en de broeders en zusters de mis bij konden wonen bezit het hospitaal diverse kunstwerken.

Een zestal schilderijen van Hans Memling, een schilder uit de 15e eeuw, bezit het Sint Janshospitaal plus zijn beroemde Ursulaschrijn. Geboren in Duitsland komt hij reizend terecht in Brugge en vestigd zich daar waar hij een vooraanstaand schilder word. Hij bezat 2 stenen huizen wat de stad Brugge een forst bedrag aan belasting opleverde. Ook toen wisten ze al wat belasting heffen was.

Bij binnenkomst in het Sint Janshospitaal loop je direct tegen een bijzondere animatiefilm met de daarbij behorende klassieke muziek aan. Je ziet ze echt niet over het hoofd. Ik heb een poosje staan kijken naar de film maar het drong nog niet tot me door wat ik hier nu precies zag en wat ik ervan moest denken.

Verder lopend en kijkend drong er nog meer muziek tot me door. Een orkest? Een fanfare? Geen idee. De muziek werd steeds herhaald, was indringend en trok je naar zich toe. Het geluid kwam duidelijk van boven. Ik moest de trap op en kijken wat er te zien is en horen valt.

Weer een animatie film en inmiddels wist en begreep ik van wie. William Kentridge, een Zuid-Afrikaanse kunstenaar die voornamelijk bekend is om zijn animatiefilms. De film wordt afgebeeld over de totale lengte, ongeveer 40 meter, van de bovengelegen ziekenkamer. De film doet denken aan een begrafenisstoet met ronddansende en tollende dansers. Ogen en oren kom je te kort, je blijft kijken.

In het boekje wat je bij binnenkomst krijgt staat dat het een hedendaagse interpretatie van de Dodendans uit de middeleeuwen is. In de Middeleeuwen ten tijde van de pest dacht men zolang je danste, niet kon sterven. De link tussen het Sint Janshospitaal en de danse macabre was gelegd.

More Sweetly Play the Dance – William Kentridge, Brugge 

De oorspronkelijke film en muziek is veel langer dan dit, maar dat moet je in het Sint Janshospitaal gaan kijken. Daar is het indrukwekkend en bijzonder om te zien. Hier komt het niet tot zijn recht maar ik wil alleen een indruk geven van een bijzondere tentoonstelling en animatiefilm die je, als je in de gelegenheid bent beslist moet gaan zien.

De tentoonstelling van William Kentridge is tot en met 25 februari in het Sint Janshospitaal in Brugge te zien. Het Sint Janshospitaal is het hele jaar door te bezichtigen (op maandag gesloten)

Kijk voor meer Zwijmels op zaterdag bij Marja

P1050633

Kapel in Sint Janshospitaal

Advertenties

Auteur: AnneMarie

Bewegen loopt als een rode draad door mijn leven. Stil zitten is lastig en dus eigenlijk geen optie. Bewegen moet, kan altijd en overal.

22 thoughts on “Z.O.Z. Sint Janshospitaal, Brugge

 1. Leuk, erg interessant!

  Liked by 1 persoon

 2. Heel bijzonder. Het SintJanshospitaal bezocht ik nog nooit én dat terwijl het op slecht 40 km van mijn deur ligt… Bedankt voor de tip/herinnering eraan!

  Liked by 1 persoon

 3. Wat een mooi en intrigerend verslag Anne-Marie… ik d8 (bij jouw kopfoto) gelijk aan St. Maarten, zo zie je maar hoe snel je op de verkeerde voet gezet kan worden 😉

  Klinkt inderdaad als een zeer bezienswaardige plaats al denk ik niet dat ik te lang zou blijven stil staan bij deze muziek… het is me te ‘onrustig’

  Fijn in ieder geval te lezen dat je het zo naar je zin hebt gehad want daar gaat het uiteindelijk maar om toch?!

  Fijn weekend.

  Liked by 1 persoon

  • Op het eerste gehoor is het oom erg onrustig, maar als je er daar even voor gaat zitten ga je het beter horen, de melodie, de herhalingen. Na het een aantal keer gehoord te hebben had ik er een oorwurm van en kon ik het toch wel waarderen.
   Die paar dagen waren iid heerlijk.

   Like

 4. Wat een goede vondst en mooie koppeling die muziek bij deze tentoonstelling.

  Liked by 1 persoon

 5. Fijn dat jij het zo naar de zin hebt gehad. Mij boeit het niet zo:-)

  Fijne zwijmeldag en fijn weekend

  Liked by 1 persoon

 6. Ook niet mijn muziek.. Maar je verhaal en de info is heel interessant!

  Liked by 1 persoon

 7. Inderdaad een bijzonder verhaal. Goed dat de medische kennis en zorg is verbeterd.
  Bijzondere kunstenaar.

  Liked by 1 persoon

 8. ha die AnneMarie
  als ik die oude gebouwen bezoek is het 1ste wat mij opvalt het mooie metselwerk en vaak de glas in loodramen en meer van dat oude handwerkers arbeid
  maar natuurlijk is ook de geschiedenis en het gebruik zeer interessant
  en voor de liefhebber van kunst en muziek nu dus ook zeer de moeite waard
  fijne avond groet

  Liked by 1 persoon

 9. Mooi verslag. De muziek laat ik even liggen.

  Liked by 1 persoon

 10. Het hospitaal herinner ik me wel maar er was toen volgens mij geen tentoonstelling, alleen het gebouw is al prachtig.

  Liked by 1 persoon

 11. Pingback: Rondje Brugge | Bewegen en nog veel meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s