Boek: Alles begint bij Bach

Als muziek liefhebber wil ik nog wel eens wat meer informatie dan de titel van het stuk en wie het geschreven heeft. Op zoek naar wat meer info probeer ik soms een boek over een componist zoals Bach of  Mozart, maar vaak is me dat te specialistisch. Technische namen, toonsoorten, toonhoogten, maten, kortom geen leesboeken maar studie boeken.

Begin deze zomer kwam ik het boek ‘Alles begint bij Bach’ tegen en dat leek me wel wat. Een boek dat niet alleen over Bach gaat hoewel de titel dat wel doet vermoeden. J.S. Bach komt regelmatig voor of er wordt aan hem gerefereerd maar hij is beslist niet de hoofdpersoon.

Merlijn Kerkhof, inmiddels 30 of 31 jaar heeft dit boek geschreven voor al die mensen die de klassieke muziek duf, muf en oubollig vinden. Als een van de weinige van zijn vrienden die van klassieke muziek houdt wilde hij hen laten zien dat klassiek helemaal niet oud en duf is.

In luchtige taal en bijna chronologische volgorde laat hij je kennis maken met de klassieke muziek tot op de dag van vandaag. Hij laat componisten de revue passeren met hun (eigen)aardigheden en doet suggesties van werken die ofwel kenmerkend of het meest bekend zijn.

Bij elk hoofdstuk heeft hij een lijst in Spotify gemaakt, die je het makkelijks via zijn site kunt bezoeken en beluisteren, met de klassieke stukken die hij voorstelt. Heerlijk toch? Je kunt als je wilt het zo beluisteren. Niet zoeken op YouTube maar gewoon even de site bezoeken, kiezen en luisteren.

Voor Spotify moet je wel betalen maar ik heb Spotify op mijn tablet gedownload en vaak kan ik het eerste halfuur zonder reclame luisteren. Zo kun je al een behoorlijke indruk van de muziek krijgen en mocht je het helemaal willen beluisteren kun je misschien via andere kanalen de muziek opzoeken en verder beluisteren.

J.S. Bach heeft een dermate stempel op de klassieke muziek gezet dat men spreekt over de klassieken voor Bach en na Bach.
Een boek om dichtbij je te leggen en een hoofdstuk te lezen als het vorige bezonken is. Nadat het uit is als naslagwerk te gebruiken.

ddi9789400406520

9 gedachten over “Boek: Alles begint bij Bach

 1. Bach is de grootste. (Vergeten we echter ook Buxtehude, een van Bachs leermeesters, niet!). Vóór Bach komt denk ik Monteverdi in aanmerking. Na Bach kan Mozart niet onvermeld blijven, en Frank Zappa, maar die is weer van een iets andere stijl. Ik ga dat boek eens op de kop zien te tikken.

  Geliked door 1 persoon

  1. Merlijn Kerkhof noemt ze allemaal behalve Frank Zappa maar die had hij waarschijnlijk even niet paraat. Een boek om nieuwsgierig van te worden.

   Like

 2. Ik koop nooit boeken meeromdat ik er de ruimte niet voor heb maar het lijkt me zeker een boek waar ik wel iets aan zou hebben. Ik weet nog lang niet genoeg van klassieke muziek ondanks dat ik regelmatig klassieke muziek afspeel.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik troost me maar met de gedachte van de popmuziek ook niet alles af weet, zolang ik maar weet waar ik graag naar luister kan ik er in ieder geval wel plezier aan beleven.

    Like

Reacties zijn gesloten.