Z.O.Z. A Whiter Shade of Pale, Procol Harum

Na aanleiding van het boek ‘Alles begint bij Bach’ waarin duidelijk wordt dat tot op de dag van vandaag de popmuziek beïnvloed wordt door J.S. Bach. Voor vandaag heb ik  muziek gekozen uit 1967. Een oudje, niet direct het heden maar…..  In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw werd er veelvuldig gebruik gemaakt van klassieke muziek in de popmuziek.

Procol Harum.  A Whiter Shade of Pale zou geschreven zijn naar aanleiding van Cantate 140 van J.S. Bach, Wachet auf, ruft uns die Stimme. Matthew Fisher zou gebruik gemaakt hebben van een Hammondorgel toen hij de muziek voor A Whiter Shade of Pale schreef. Geïnspireerd door een titel bouwde hij de muziek eromheen. (Wikipedia)

Ik vond het destijds geweldige muziek. Bezig met klassieke muziek te ontdekken en dan dit soort pop muziek tegen komen.
Volgende week het origineel, waardoor A Whiter Shad of Pale ontstond.

A Whiter Shade of Pale – Procol Harum

Marja heeft het stokje over gedragen aan Regenboogvlinder
Vanaf nu kijk voor meer zwijmels bij Trees, Z.O.Z. nr. 262

42 gedachten over “Z.O.Z. A Whiter Shade of Pale, Procol Harum

  1. Ja klopt. Dat lees ik er ook uit. Het is volgens mij een samenraapsel van ideeën en emoties. Maar goed het wordt wel aangegeven als invloed van Bach.

   Like

 1. Is en blijft een prachtig nummer. En ja veel popmuziek is gegrond op iets klassieks, en veel hardrock muziek ook…
  Dit nummer ken ik in talloze versies, ze hebben allemaal wel iets.

  Ik kijk uit naar jouw bijdrage volgende week.

  Lieve groeten en fijn weekend.

  Geliked door 1 persoon

 2. Nog steeds helemaal geweldig, orgels hebben ook echt wel iets. Ik herinner me dat de groep Exception ook een “orgelnummer”had, weet zo gauw even niet welk maar zou me niet verbazen als dat ook iets richting Bach geweest is.

  Geliked door 1 persoon

  1. Air van Exception is iid ook van Bach. Heb ik toevallig ook al een keer als zwijmel gehad. Maar deze is ook geweldig. Hoop er nog meer te vinden die geïnspireerd door Bach zijn. Heb er nog wat maar ik vind ze vaak zo mooi/Leuk dat ik gewoon meer wil.

   Like

    1. Oke, Je maakt me nieuwsgierig. Ga ook eens kijken of ik het kan vinden. Vast niet want zo’n struiner op het net ben ik ook weer niet. Maar je weet maar nooit.

     Like

       1. Yep gevonden, het stuk orgelmuziek dat op mij destijds zo’n indruk maakte begint pas op 1.50 en het is niet lang . De LPBeggar Julia’s time trip, won een Edison. Het album verbeeldt de reis van een vrouw uit het jaar 900 door de tijd van toen naar het heden, die haar in aanraking bracht met allerlei componisten en muziekstijlen ( uit wiki)
        Ik ga hem snel weer eens helemaal draaien want het is een ondrukwekkende LP

        Geliked door 1 persoon

        1. Gevonden. Het was iid een klein stukje. Klonk goed maar ik herkende het helaas niet. Misschien kom ik hem nog wel ergens tegen. Bedankt voor het zoeken, erg leuk zo snuffelen en zoeken samen.

         Like

 3. Dit nummer staat altijd in ons lijstje voor de Top 2000 op Radio 2. De grote zomerhit uit het jaar 1967. Van het niets meteen op nummer 1 in de Veronica Top 40. En in 1972 weer een grote nummer 1 hit in de Top 40. Onlosmakelijk verbonden met onze jonge jaren op deze wereld.
  Fijn weekend. Salu2 vanuit een nog steeds zonnig Zuid Spanje met ruim 20 graden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Zitten jullie vast aan de wijn met die temperaturen daar. Heerlijk. Ja dat waren ook mijn jonge jaren en A winter schade of Pale was wel heel bijzonder. De Top 40. Wat hebben we daar vaak naar zitten luisteren.

   Like

 4. Prachtig… Mijn moeders nummer. Brengt mooie herinneringen.
  En ik hou van muziek met Hammond-orgeltjes.
  Fijn dat ik weer even de tekst heb mee kunnen lezen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik heb dit nummer in het begin van de zwijmelperiode geplaatst. Helaas met slechte herinneringen. Ik was een jaar of veertien en was op mijn eerste schoolfeest. Ik was een echt muurbloempje en werd nog net niet weggekeken.
  Dit nummer werd regelmatig gedraaid. Ik was blij dat ik naar huis kon.

  Liefs Joanne

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is jammer, zo’n slechte ervaring. Het is prachtige muziek maar daar zul jij het nooit mee eens worden. Volgens mij is het later nog goed gekomen hoop ik.

   Like

 6. Een monumentale song! Van muziektheorie weet ik niks, maar wel is voor mij duidelijk dat veel “grote” moderne musici, in allerlei genre’s, zich hebben laten inspireren door muziek uit voorgaande tijden. Over de tekst van deze song heb ook al eens zitten puzzelen, en uit verschillende bronnen of op verschillende tijdstippen kun je verschillende conclusies trekken, maar ik denk denk dat de inspiratie minder hoogdravend/intellectueel is geweest dan sommigen beweren…

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.