Probleem opgelost?

Is het wandelschoenenprobleem opgelost? Dat zal de tijd uit moeten wijzen.

Maandagmiddag zoals gezegd naar de sportwinkel om samen met de podoloog naar mijn vervormde schoenen te kijken.
Ach de lieverd, zoiets was hij nog nooit tegen gekomen. Smul, smul, hier moet een probleem opgelost worden. Hij kent me nog niet lang genoeg om te weten dat er bij mij nogal eens problemen opduiken waar een normaal mens geen last van heeft.

Min of meer opgetogen ging hij aan het werk.
Schoenen en sokken uit en met m’n voetjes op de glasplaat staan om de drukpunten te bekijken. Geen commentaar, voeten worden belast waar het hoort.
Broekspijpen een eindje omhoog en video beelden maken van mijn wandelende voeten. Videobeelden terugkijken op de computer.

De wandelgang zag er prima uit, geen motorische of beperkende afwijkingen.
In het begin mijn de wandelcarrière was dat wel anders. Toen knikten mijn enkels naar binnen en moest met Anti-pronatieschoen gecorrigeerd worden.
Turend op het beeldscherm gingen de voeten een paar passen vooruit en een paar passen achteruit. Huu, nog een keer en nu iets langzamer.

Ja, beet. Daar zag hij toch een lichte afwijking die misschien het uithollen van mijn schoenen zou kunnen veroorzaken.
Als de voeten afrollen naar voren dan maken ze beland bij de bal van de voet ter hoogte de grote teen een kleine draaiing waar ook nog eens veel kracht achter zit.
De voet wikkelt wel mooi af maar via de zijkant en niet door het midden van de voet.

DSC_0116De oplossing? Natuurlijk, zooltjes. Zooltjes die zodanig gevormd zijn waardoor de voet in zijn geheel afrolt en niet alleen via de zijkant.
Ik werd naar beneden gestuurd om samen met zijn vrouw een kopje thee te drinken zodat hij ze kon maken.

Een kwartiertje later kon ik weer naar boven. Nu moesten er nieuwe schoenen gezocht worden want de oude schoenen zijn zo verwrongen dat er niets meer mee te beginnen is.

We zijn er uitgekomen, een rib uit m’n lijf maar geen wandel schoenen, geen 4-daagse volgend jaar. Met de feestdagen maar iets rustiger aan doen, niet te groots uitpakken met eten en drinken. Is gelijk goed voor de lijn.

En nu alles inlopen want de nieuwe schoenen inclusief aangepaste zooltjes voelen vergeleken met de oude schoenen vrij stug aan.
De tijd zal uitwijzen of de zooltjes DE oplossing zijn. Ik hoop het wel. Binnen het jaar nieuwe wandelschoenen kopen wordt ik niet echt vrolijk van. Ik hoop dat deze schoenen het een paar jaar volhouden.

DSC_0115

22 gedachten over “Probleem opgelost?

  1. Dank je, De sportschool is ook niet voor niets, daar ga ik niet naartoe dus dat spaar ik uit door buiten lekker te wandenlen denk ik dan maar.

   Like

 1. Heb jij geen “hallux valgus” , je weet wel zo’n knobbel op het gewricht van je grote teen. Omdat ik die wél heb loop ik ongeveer zoals jij omdat op die knok lopen ( is bij mij vrij groot ) loop ik daar automatisch niet op en kun je aan schoenen die ik veel gedragen heb altijd zien dat de voorvoet aan de binnenkant niet of nauwelijks versleten is, logisch want dat stukje gebruik ik nooit omdat ik over de zijkant afwikkel, voor zover er nog sprake is van afwikkelen want het gewricht is ondertussen behoorlijk stijf.

  Geliked door 1 persoon

  1. Nee, volgens mij niet. Zo’n grote knobbel opzij. Misschien dat ik hem aan ontwikkelen ben, maar zo ziet het er niet uit. Zou de prodoloog hoop ik dan wel gezien hebben. Ik draai alsof ik aan het twisten ben waarbij ik die knokkels juist lekker in de grond draai. Hierdoor vervormen mijn schoenen binnenin ook zo.

   Like

 2. In januari zat ik met een achillespeesontsteking, achteraf bekeken waarschijnlijk veroorzaakt door, op aanraden van de dokter, van die halve zooltjes (hielen) in mijn schoenen te leggen zonder er kennis over te hebben. Wist in de jaren/maanden ervoor wel dat er iets niet klopte (mijn hielafdrukken waren veel te diep en zolen waren steeds aan de binnenkant meer afgesleten). Kon uiteindelijk nog maar op één paar pijnloos wandelen met een kudde van die hieltjes en zooltjes erin, je kent ’t wel.
  In het voorjaar kon ik amper nog wandelen en mankte ik naar een steunzolenmaker, die een verkeerde voetstand vaststelde, iets met scheve enkels. Moest rustig opbouwen met die steunzolen, wat ik heb gedaan want was best pijnlijk in het begin. Achillespees genas, maar in ruil kreeg ik een tendinitis op mijn M flexor hallucis longum (om even te spieken op het voorschrift voor kinesist), een ontsteking dus op een pees die grote teen met enkel en binnenkant van kuit verbindt.
  Heel dit verhaal om even te waarschuwen voor die steunzolen, als het bij jou ook veel correctie vraagt kun je dus andere pezen gaan overbelasten als je na een maandje uit puur enthousiasme ineens 10 kilometer doet omdat je eindelijk van de pijn/last vanaf was.
  Gelukkig leer je uit zoiets en bestaan er kinesisten 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je voor het advies. Ik had iid al bedacht dat ik dit rustig aan op moest bouwen. Het is namelijk zo’n enorm verschil met waar ik eerst op liep. Inmiddels heb ik een paar maal erop gelopen een keer 5 km. en een keer bijna 9 km. Ik voel het behoorlijk aan mijn voeten en iid de pezen onder mijn voet doen lekker mee. De podoloog waar ik naartoe ben geweest wordt door therapeuten en sporttherapeuten aanbevolen ik ga er voor nu maar even van uit dat hij het bij het goede eind heeft. Nu nog rustig opbouwen en hopen dat er geen andere blessure’s gaan ontstaan.

   Like

   1. Jaja zo’n podoloog weet wat-ie doet hoor, wou dat ik er toch ook een had geconsulteerd maar dokter vond het niet nodig (tja).

    De afstanden beperken lijkt me het beste advies. Dan ben je sneller volledig op de been dan wanneer je nu gaat overbelasten.

    Geliked door 1 persoon

 3. dat klinkt goed AnneMarie
  las net ook ff het blog van anti pronatieschoen , het is me wat pppfffttt
  nu goed inlopen deze mooie new balans schoen , opletten , maar bovenal genieten van het wandelen op zich en de mooie natuur

  alvast een fijn weekend groet

  Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.