Z.O.Z. Wachet auf, ruft uns die Stimme, J.S. Bach

Vorige week hebben we geluisterd naar ‘A Whiter Schade of Pale’ van Procol Harum wat geïnspireerd zou zijn door het ‘Wachet auf, ruft uns die Stimme’ van J.S. Bach.
Hoe mooi ik ‘A Whiter Schad of Pale’ ook vind, de vergelijking kon ik niet helemaal vinden.

‘Wachet auf, ruft uns die Stimme’ is geschreven voor de laatste zondag na Trinitatis 25 nov. 1731. Het jaar 1731 bleek een 27e zondag na Trinitatis te hebben waarvoor het koraal ‘Wachet auf, ruft uns die Stimme’ geschreven was door Philipp Nicolai in 1599. J.S. Bach schreef de cantate voor deze zondag met de nodige bewerkingen in tekst en muziek. Zijn opdracht was, iedere zondag muziek schrijven die de tekst van de preek begeleidde.

Trinitatis is de kerkelijke naam voor de zondag na Pinksteren. 1e, 2e enz. Trinitatis na pinksteren tot 4 weken voor Advent.
In 1731 was er een 27e Trinitatis wat alleen voor kan komen als Pasen heel vroeg in het jaar valt.

Dominee Philipp Nicolai schreef in 1599 het koraal als troostlied voor de velen burgers die overleden door pestepidemie.
Een troostlied naar het verwachtingsvol uitzien van de gelovige ziel naar de vreugdevolle ontmoeting aan het einde der tijden wederkerende Heiland.
Een ontmoeting volgens de bruidsmystiek die wordt voorgesteld als de vereniging van de bruid, de kerk, met haar bruidegom Christus.

De tekst van ‘Wachet auf, ruft uns die Stimme’ vormt elk couplet, tenzij ze gecentreerd is een wijnkelk.
Dit omdat de koralen van oudsher muziek was die tijdens de eurcharistie gespeeld werden.

Het laatste koraal van cantate BWV 140, de vorm:

Gloria sei dir gesungen
mit Menschen- und englischen Zungen,
mit Harfen und mit Zimbeln schon.
Von zwölf Perlen sind die Pforten,
an deiner Stadt sind wir Konsorten
der Engel hoch um deinen Thron.
Kein Aug hat je gespürt,
kein Ohr hat je gehört
solche Freude.
Des sind wir froh,
io io!
ewig in dulci jubilo.

Luister nu naar de instpiratiebron van ‘A Whiter Shade of Pale’. De cantate duurt 27 min. Neem de tijd om te luisteren, de hele cantate is de moeite waard.

Wachet auf, ruft uns die Stimme – J.S. Bach BWV 140

Kijk voor meer Zwijmels op zaterdag bij Irispapilio   die het stokje overgenomen heeft van Marja

19 gedachten over “Z.O.Z. Wachet auf, ruft uns die Stimme, J.S. Bach

 1. Je haalt wel een stukje theologie in mij naarboven, vanuit mijn studie, lang gelee en veel ervan is ‘vergeten’ ….. neemt niet weg dat je natuurlijk hier weer een prachtig stuk hebt neergezet.
  Ik vraag me met regelmaat af of het nou werkelijk zo is dat er geen componisten meer geboren worden zoals eeuwen geleden of dat ik me dat slechts verbeeld.

  Ik zal later vandaag dit aan mijn maandagmeneer laten horen/zien want hij is een groot Bach-fan ;- Kortom, je doet nu gelijk 2 mensen een groot plezier 😉

  Fijn weekend met jullie meiske erbij!

  Geliked door 1 persoon

  1. In zijn tijd werd Bach ook niet als een groot componist herkend. Dat kwam later pas. Zijn zonen hebben er voor gezorgd dat zoveel mogelijk bewaard bleef en nog is er heel veel van hem verloren gegaan. Het kan dus nog komen, een grote componist.
   Ik hoop dat je maandag mijnheer er ook van geniet.
   En ja ons kind (37) is er ook weer en ze heeft er erg veel zin in.
   Jullie ook een goed weekend.

   Like

 2. Om dit op mijn lappie 27 minuten te beluisteren doet de muziek geen recht, daarvoor is het geluid te slecht. Maar ik heb genoeg gehoord om ook te constateren dat het zeker niet meer dan wat vage indrukken zijn die Procol Harum geïnspireerd hebben 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Dit soort muziek is niet echt mijn genre, ofschoon ik niet onmiddelijk de uit-knop zal zoeken. Een half uur luisteren is echter teveel gevraagd.
  Wat Procol Harum betreft: “geïnspireerd worden door” hoeft niet het geheel of gedeeltelijk plegen van plagiaat (of kopiëren) inhouden, toch?

  Geliked door 1 persoon

  1. Nee hoor. Hoeft helemaal niet. Het is een vrije interpretatie geworden. Maar wij/ ik wil er misschien teveel in herkennen. Vind ze ondanks alles beide mooi en dat is belangrijk.
   Ik kan me wel voorstellen dat het teveel is. Is het mij soms ook, vooral als in aan het werk ben met wat dan ook kan ik niet naar klassiek luisteren.

   Like

 4. mogge AnneMarie
  dit gaat geheel aan mij voorbij , vind het knap van hen die de muziek schrijven en van hen die het uitvoeren

  hoe is het met de schoenen en inlegzooltjes , ben je nog steeds tevreden , ik hoop het

  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

  1. Snap ik wel, gaat aan meer mensen voorbij. Jammer maar het Is misschien wel een beetje zwaar.

   De schoenen en zoontjes ben ik rustig aan het inlopen. Ben bang dat het anders op een pijnlijke deceptie uit gaat lopen. Maar ik heb er nog steeds een goed gevoel over.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.