Tijd voor de kersttulband

Goedemorgen, verjaardag van de man weer achter de rug. Er zijn weer een aantal heerlijke taarten uit mijn oven gekomen waaronder 2 appeltaarten. Volgens de visite worden ze, ondanks dat ze al zeer geliefd waren nog steeds beter van smaak. Ja, wat zal ik er van zeggen. Voortschrijdend inzicht of met de tijd mee gaan? Ik weet het niet, maar ik heb het recept wel iets aangepast, iets moderner, iets meer naar de ideeën en smaak van deze tijd. Ondanks de aanpassingen blijft het een gewone ouderwetse appeltaart.

Na de verjaardag is het weer tijd om de kersttulband te gaan voorbereiden. Dit jaar niet stiekem op vakantie  gaan, nee gewoon thuis blijven met de feestdagen. Misschien tegen de heersende orde in, wij vinden het heerlijk die feestdagen. Vooral omdat ze deze keer zo lang duren. Genoeg tijd om visite te ontvangen, op visite te gaan maar ook tijd om te lezen, televisie te kijken en lekker lui onderuit te hangen.

Bovendien voor mij DE tijd om recepten uit te proberen en de gasten te verwennen met (kerst)culinaire hoogstandjes. Ik probeer kleinere porties en gerechtjes te maken want dat vervelende volle, bolle gevoel na de kerstdagen zitten we niet echt op te wachten.

Vorig jaar heb ik het recept van de ‘Engelse kersttulband’ al op de blog gezet, wil je hem maken dan moet je er nu aan beginnen. Hij moet namelijk een aantal weken voor de kerst gemaakt moet worden om in de koelkast verder op smaak te kunnen komen.
Gebruik voor de rum een smaakvolle rum. Niet zo’n naar spiritus smakende rum want dat proef je terug in je tulband.
Gebruik je nooit rum, koop een klein flesjes rum, die gaan helemaal in de tulband. Je blijft niet met een restje zitten en de prijs is daardoor ook veel minder.

Het is al een oud Engels recept en je moet er wel van houden.
Het is een redelijk uitgesproken smaak maar voor de liefhebber heerlijk.
Geef geen groot stuk maar een bescheiden plakje en geniet ervan.

Mijn rozijnen staan vanaf gistermiddag in de rum en als ik er tijd voor kan vinden gaan ze morgen samen met het beslag de oven in.

25 gedachten over “Tijd voor de kersttulband

 1. Bedankt voor het recept! Het ligt al jaren in de planning om de kersttulband te gaan maken, ik heb me voorgenomen het nu eindelijk eens te doen. Kan ik hem beter in de koelkast bewaren (hij loopt er niet uit op een gegeven moment….?) of toch beter invriezen?

  Geliked door 1 persoon

  1. Valt best mee hoor. Het gaat in etappes. Als je het deeg gemaakt hebt kunnen de gekwelde ingrediënten erbij en is het een kwestie van bakken, in de folie rollen en achterin de koelkast zetten.
   Daarna alleen nog met poedersuiker bestrooien en happen maar.

   Like

 2. Alsnog gefeliciteerd met de jarige echtgenoot. Een appeltaart is eigenlijk altijd wel lekker, zelfs de mijne ( met inderdaad in de rum geweekte rozijnen) was best te eten en ik ben zéker geen Mina Bakgraag.
  Maar iedereen zal de taart van iemand die met plezier aan het bakken is zeker meer waarderen.
  De kerst tulband sla ik dus maar over, komt niéts van terecht bij mij.

  Geliked door 1 persoon

 3. Als ik het zo lees zou ik zelf ook wel weer eens iets uit willen proberen om te bakken. Vroeger thuis bakten we iedere zaterdag of appeltaart, boterkoek, cake of iets anders. Maar ja voor mij alleen beter maar niet dus. Maar kreeg er gewoon trek van.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wij zijn eigenlijk niet gewend om een (kerst)tulband te eten. Mijn dochter zoekt wel elk jaar nieuwe recepten uit om te proberen. Dit jaar gaat ze tiramisu maken en appeltaart met sterren. Ik heb de foto’s van het te verwachten eindresultaat al gezien.
  Klinkt heel erg lekker je tulband, net als je appeltaart!

  Geliked door 1 persoon

  1. Vroeger maakten ze vaak een tulband voor kerst. In Engeland worden ze tot op heden nog altijd gemaakt voor de kerst. Het is dus een beetje ouderwets maar ik heb in diverse tijdschriften alweer nieuwe tulband recepten gezien. En weet je wat leuk is, ik heb ook al naar tiramusi zitten kijken om als toetje te maken.

   Like

 5. mogge AnneMarie
  ik moest denken aan de wereldberoemde appeltaarten van mijn vader , die waren ongeevenaard lekker , met kerst heb ik niks en zo’n keukenprins ben ik ook niet
  dus je gaar niet stiekem op vakantie , was wel een hele mooie hé vorig jaar 🙂
  wens je suc6 met al je lekkere plannen

  ja zeker triest een lief huisdier te verliezen , nu was Cato 17 , dus wel op leeftijd , maar toch 😦

  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

  1. Nee, dit jaarmgewoon thuis. Is ook prima. Lekker hapjes verzinnen en eten. Meestal ben ik er na de kerst weer helemaal klaar mee met dat bakken en braden maar nu genieten we maar even van.

   Geliked door 1 persoon

 6. Ach te laat dus… van ♥-e nog hoor met je lief, wens jullie nog vele jaren toe samen in liefde, geluk en gezondheid.

  De tulband ziet er om niet te versmaden uit… zou er bijna in bijten, als het mocht en kon 😉

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.