Z.O.Z. Nun Komm der Heiden Heiland BWV 61

Aanstaande zondag is het de eerste adventszondag. De eerste zondag van het kerkelijk jaar. In kerken en huizen worden de adventskaarsen en/of kransen ontstoken in aanloop naar de kerst. Iedere zondag 1 kaars zodat de zondag voor kerst 4 kaarsen branden.

Eerste adventszondag is ook de zondag dat de kerstster weer opgehangen wordt voor de ramen. Dit is het teken dat het feest van het licht komt naderbij. Het kindje Jezus kwam om licht in de duisternis te brengen.

Bij die 1e adventszondag hoort natuurlijk ook een cantate van J.S. Bach. Het adventslied ‘Nun komm der Heiden Heiland’ . Het lied behoort tot de oudste Lutherse liederen en is door Bach voor 2 december 1714 geschreven en uitgevoerd.

Het koraal is in 1524 door Maarten Luther geschreven en is een vertaling van de hymne “Veni redemptor gentium”, dat in 397 geschreven was door Ambrosius van Milaan. Ambrosius stamde uit een rijke Romeinse familie die zich tot het Christendom hadden bekeerd. Maarten Luther was zeer muzikaal en heeft samen met andere componisten liederen in volkstaal gecomponeerd om het volk kennis bij te brengen over de Bijbel.

J.S. Bach, geboren in Eisenach, waar in 1521 Maarten Luther onderdook nadat hij door de Paus in de ban was gedaan, heeft veel werken van Maarten Luther gebruikt om zijn kerkmuziek te schrijven. Eisenach was Maarten Luther en Bach ademde Luther

Geniet mee van Bach zijn voorbereiding op het feest van het licht.

J.S. Bach – Cantate BWV 61
Nun komm der Heiden Heiland

Zwijmelen op zaterdag kun volgen bij Trees van Irispapilio.
Voorheen bij Marja’s  Zwijmelen op Zaterdag

 

33 gedachten over “Z.O.Z. Nun Komm der Heiden Heiland BWV 61

 1. klopt… mijn kerststal staat al… de ster hangt er niet, die heb ik nl niet… al wil ik nog wel eentje halen, vandaag nog, zodat hij er voor morgen zal hangen 😉

  Deze muziek is kippenvel puur hè? Bach was wel 1 van de grootste, vindik althans..

  Fijn weekend.. xxx

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja vind ik ook, vooral naar Kerst en Pasen toe ben ik fan van de bovenste plank.
   Vind het wat de klassieke muziek betreft altijd jammer als Pasen voorbij is. Dan gaat Bach op de radio de kast in en komt er in de herfst pas weer uit.

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik luisterde al jaren niet of nauwelijks nog naar de radio omdat ik dat niet aankon, cd’s daarentegenwel. Tegenwoordig gaat de radio wel weer wat vaker aan en ja het is inderdaad jammer dat ‘muziek’ de kast in gaat, ondanks het tijdsbeeld mag het van mij het hele jaar door te horen zijn. Gelukkig kan dat met cd’s 😉

    Geliked door 1 persoon

 2. Het klinkt heel mooi en helder . Zo heel af en toe vind ik klassieke muziek zeker heel mooi al ben ik hier niet mee opgegroeid
  Groetjes Elisabeth

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja dat kan en als je dan niet op een andere manier ermee in aanraking komt dan leer je het jjiet goed kennen. Maar ach er is meer mooie muziek, toch? Ik hou erg van klassieke muziek maar er is veel meer muziek wat mij kan bekoren. Soms lastig kiezen wat ik horen wil.

   Like

   1. Weet je ,zo op tv zie ik best regelmatig klassieke muziek en soms zit ik letterlijk met kippenvel al weet ik echt geen titels te noemen .Eigenlijk 2 en dat is Nessun Dorma dat kan me echt tot tranen brengen en het duet uit de Parelvissers ,maar misschien is dat licht klassiek ?.En idd het mooie is dat we zoveel keuze hebben in muziek
    Groetjes Elisabeth

    Geliked door 1 persoon

 3. Mijn ogen kunnen op dit moment nog niet tegen schitteringen van kerstllichtjes, dus saaie boel in huis. De muziek is mooi maar de bijbel zegt me niets.
  Fijn weekend

  Geliked door 1 persoon

  1. De muziek daar gaat het om maar er zit bij Bach altijd een verhaal achter. Dat verhaal vind ik ook interessant eraan.
   Zou het nog wat worden de schittering met kerst?

   Like

  1. Dat is wel erg kort op de kerst. De schitteringen zullen dan nog wel te veel zijn waarschijnlijk maar luisteren kan goed met de ogen dicht. Hoop dat het snel opknapt, de ogen.

   Like

 4. Voor de kenners en liefhebbers ongetwijfeld een geweldig stuk die je hiermee een plezier mee doet AnneMarie, dankjewel! Ik houd wel van licht klassiek maar eerlijk gezegd hoort Bach daar voor mij niet bij…
  Fijne zwijmeldag!

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je wel. Ik wilde een aantal cantates toch laten horen ondanks dat je er wel van moet houden. Ben er zelf erg gek op om ze te horen naar aanloop van de kerst toe. Jij ook een fijne zwijmelen verder.

   Geliked door 1 persoon

  1. Het past zo goed in de tijd, aanloop naar kerst. Dit geeft de cantate juist dat extra waardoor het bijzonder en speciaal wordt. De kerstsfeer doe ik morgen of vanavond. Morgen de cantate nog een keer beluisteren.

   Like

 5. Muziek die me inderdaad aan de kerkelijke viering doet denken, maar dat is héél lang geleden. Het is niet de muziek waar ik uitsluitend voor m’n plezier naar luister hoewel het zeker mooi, maar dan vooral in de kerk waar het in de sfeer past.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wij luisteren de cantates thuis, bij een hapje en een wijntje. Alleen voor het ‘Weihnachtsoratorium’ gaan we graag naar de kerk of als het niet anders kan naar een concert(gebouw)

   Like

  1. Ja prachtig is dat om te zingen. Heb vroeger ook op een koor gezeten. Zou wel weer willen gaan zingen maar eigenlijk alleen nog maar bij een oratoriumvereniging en dat durf ik niet meer. Heb al zolang niet meer gezongen (behalve onder de douche) dat ik mezelf niet aan durf te melden.

   Like

  1. Dan ben je behoorlijk ‘Klassiek’ 😉 opgevoed. Ik heb dit allemaal niet meegekregen van thuis. Maar gelukkig wist mijn vriend en nu man er veel van. Ben bij hem in de leer gegaan en dat heeft wel resultaat opgeleverd. De verhalen erachter spit ik uit op Google en wat boeken in huis. Weet lang niet alles maar vind die verhalen juist leuk en mooi om te horen.

   Like

   1. Je muzieksmaak brengt me steeds terug naar je blog! En klassiek opgevoed, het zat mee als classic fm opstond ipv kerkzang. Als ik mijn nest uit moest knalde ze het boven m’n hoofd aan. Ergste is nog dat ik het nu mis…Ga binnenkort maar weer een proberen m’n stiefvader zo gek te krijgen dat hij eindelijk weer eens voor me speelt.

    Geliked door 1 persoon

    1. Mooi dat je steeds weer terug komt om de muziek te luisteren. Wordt wel een uitdaging om te blijven boeien. Misschien komt het ook door de tijd van het jaar dat je het mist. Dit weer nodigd uit om klassiek of wat zwaardere muziek te luisteren. In de zomer kan ik het niet altijd waarderen maar nu genieten we er weer volop van. Lekker aan stiefpa vragen of hij weer wat speelt voor je en samen met al je mannen er van genieten. Lijkt me top. 👍👍 (ps. Wat speelt je stiefvader?)

     Like

 6. Het is een periode van het jaar, met daaraan gekoppelde muziek, die bij mij zeer gemengde gevoelens oproept. Mijn moeder hield van kerkmuziek en ik weet niet anders dan dat ze lid was van een kerkkoor. Haar geloof heeft haar vastgehouden in ongelukkige omstandigheden, maar ze heeft er ook kracht uit geput tijdens haar fatale ziekte. Die ongelukkige omstandigheden vertegenwoordigen voor mij een schijnheiligheid (niet de hare) die mij aan het denken hebben gezet, en het mij onmogelijk maken iets als kerstfeest nog onbevangen te ondergaan.
  Wel heb ik nu weer een omgeving waarin kerst een gezellige familiereünie is, maar dan wel zonder mijn voormalige eigen gezin…

  Like

  1. Ik begrijp heel goed waar je het over hebt. Ik denk dat ik niet de juiste woorden zal kunnen vinden om mijn medeleven te betuigen welk onrecht je hebt ervaren of is aangedaan. Denk niet dat ik mijn portie niet heb gehad wat betreft het geloof. Maar voor dit alles is gebeurd was ik al een groot bewonderaar van J.S.Bach en zoals je misschien weet was Bach in zekere zin ook een dwarsbongel. Had altijd onenigheid met zij meerdere, geloofde alleen in het goede en ging zijn eigen gang, wat hem vaak niet ten goede kwam. Het heeft 100 jaar geduurd voordat zij werken weer werden uitgevoerd. Hij heeft beslist geen makkelijk leven gehad. Ik heb besloten om van zijn muziek te blijven houden, misschien omdat ik een zondagskind ben of een dom gansje, ik ben steeds weer ontroerd door zijn muziek en denk er verder maar niet meer over na.

   Like

Reacties zijn gesloten.