Z.O.Z. Edwin Hawkin, Dolores O’Riordan

In eerste instantie dacht ik niet mee te doen aan Zwijmelen op Zaterdag om aan Edwin Hawkins en Dolores O’Riordan te memoreren. Daarmee zou ik wel twee artiesten verloochenen waar ik dol op ben geweest. Misschien geheel overbodig omdat er al zoveel over geschreven wordt wil toch mijn herinneringen eraan toevoegen.

Toen Edwin Hawkin met ‘Oh happy day’ uitkwam was dat ongeveer aan het begin van mijn pubertijd. In de pubertijd is voor de meeste jongeren muziek erg belangrijk. Bij mij was dat niet veel anders.  Vooral koorzang vond ik toen geweldig en daaraan kon je je hart ophalen bij de Edwin Hawkinsingers. Mening singletje van Edwin Hawkin werd er aan mijn muziek verzameling toegevoegd.
Omdat iedereen ‘Oh happy day’ wel kent heb ik gekozen voor een rustig nummer:

All You Need

Dolores O’Riordan kwam in 1994  zelfs met twee nummers in de hitlijst(en) terecht met haar Cranberries.  Welke de eerste was weet ik niet maar ik laat ze graag allebei horen.

Zombie is mij wel het meest bijgebleven. De drums en het yodelling van Dolores maakte dat ik helemaal verzot op deze plaat was. Mijn vader kon jodelen als een gek, niet dat wij het altijd leuk vonden als hij het weer op zijn heupen kreeg maar hij kon het goed, vriend en vijand zat altijd met open mond naar hem te kijken en luisteren. Ik heb jaren mijn best gedaan om het jodelen onder de knie te krijgen wat me een beetje gelukt is maar mijn vader was echt een topper in.
Met Zombie van de Cranberries kon ik moeiteloos mee jodelen en dat heb ik met verve gedaan. Het beste ging het als niemand thuis was, kon ik alle registers open trekken. Was er wel iemand thuis dan hield ik me iets in. Een klein beetje.

Zombie was een protestlied

Van het protestlied wordt algemeen aangenomen dat het gaat over de dood van twee kinderen bij IRA-bomaanslagen in de Engelse plaats Warrington, een jaar eerder dan 1994. De aanslagen vonden plaats tijdens de Troubles, de bloedige burgeroorlog over de status van Noord-Ierland.

Zombie

De tweede hit in dat jaar was ‘Ode To My Family’ Hierin paste ze de yodelling techniek ook toe maar in mindere mate dan in ‘Zombie’  

Het lied gaat over het verlangen van Dolores naar haar eenvoudige leven als kind, nadat ze succes heeft geboekt. 

Ode To My Family

Voor meer Zwijmelen op zaterdag, kijk bij Irispapilio

21 gedachten over “Z.O.Z. Edwin Hawkin, Dolores O’Riordan

 1. Je eerste keus vinden wij een hele mooie. The Cranberries zijn niet helemaal onze smaak.
  Met jouw naam zal je onze muziekkeus vast plezant vinden, of juist niet want werd je
  er in 1980 mee geplaagd of niet ??? Fijn weekend.

  Geliked door 1 persoon

 2. The Edwin Hawkin singers vond ik geweldig. Vooral O Happy days geniet ik van. Ga het o nog eens opzoeken. De zangeres ken ik niet. Mooie stem trouwens

  Geliked door 1 persoon

  1. Dolores had een mooie stem. Jammer dat ze overleden is. Ze waren bezig met een come-back. Daar is nu geen sprake meer van . Echt jammer. Oh Happy Days, heerlijk toch.👍👍👍

   Like

 3. Zou in 1996 naar een concert van de Cranberries gaan in Ahoy, maar werd afgezegd wegens ziekte van de zangeres. CD staat in de kast. En brengt herinneringen terug aan die tijd, de mensen waar ik mee omging, de dingen die toen aktueel waren.
  Jodelen….daar voel ik me ietwat ongemakkelijk bij. Mijn vader kon dat namelijk ook en dan lekker luidkeels over straat je op die manier roepen. Ging je door de grond als tiener. Nergens dacht ik ‘goh wat apart’. Pas nu komt dat. En misschien dat jouw blog daaraan bijdraagt. Dank je.

  Geliked door 1 persoon

  1. Leuk is dat hè als al die herinneringen daardoor naar boven komen. Wij vonden het ook gênant als mijn vader aan het jodelen sloeg maar ik probeerde het als klein kind ook al en het is nog niet eens zo makkelijk. Door te blijven oefen kreeg ik het redelijk onder de knie. Er zijn door klassiek componisten stukken geschreven waarin ook gejodeld wordt. Hier in Nederland kennen we het niet zo maar het is een bijzondere kunst.

   Like

  1. Dank je wel. Ik vond ze allebei fantastisch. Vooral Dolores spijt me dat ze er niet meer is. Edwin Hawking was veel ouder en hoorde je niet veel meer van. Dolores was met haar groep bezig met een come-back.

   Like

 4. Dit nieuws was mij dus compleet ontgaan, gelukkig jou niet.
  Mooie bijdrages, leuk op hun eigen manier

  OT…prachtige kopfoto heb je!

  Fijn weekend.

  Geliked door 1 persoon

  1. Gek he, meestal weet jij precies wie er overleden is. Maar goed zo blijven we wel bij samen.
   De kopfoto is met mijn mobiel gemaakt. Het was ook zo bijzonder dat laat in de middag de zon er even door kwam en tegelijkertijd de mist over het veld op kwam zetten. Ik had mijn camera niet bij me maar mijn Sony mobiel maakt ook mooie foto’s. Dat zie je maar weer.

   Like

 5. Ik dacht bij de titels en de naam van de twee laatste nummers “die ken ik niet”, toen ik ze liet spelen herkende ik ze natuurlijk direct, het waren grote hits ,alleen heb ik nooit de namen geweten.

  Geliked door 1 persoon

  1. De Cranberries wist ik, de naam van de zangeres niet eigenlijk. Toen Cranberries genoemd werden als haar groep moest ik het mijne ervan weten. Ik heb er toen ontzettend van genoten.

   Like

 6. Oh Happy Day van Edwin Hawkins vond ik echt geweldig. Dit nummer is rustiger maar ook heerlijk om naar te luisteren. De naam Dolores O’Riordan zei me helemaal niks, maar de nummers uiteindelijk wel.
  Mooie herinneringen voor jou!

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik was Edwin Hawkins eigenlijk al vergeten, maar ik hoef die naam maar te zien om “O Happy Day” te horen. Die muziek vond ik een verfrissing vergeleken bij wat hier gebruikelijk was. Het was in de tijd dat ik zat begon te worden van de kerk: 3 keer na een verhuizing stond als eerste een financiële man op de stoep, en bij een huisbezoek later gingen de ouderlingen met meer vragen de deur uit dan antwoorden waarmee ze waren gekomen.
  De namen Cranberries en Dolores O’Riordan zeiden me niets. Tot ik Zombie ging afspelen, toen herkende ik ze van vroeger van de radio op het werk. De titel Zombie had ik nooit als zodanig verstaan, laat staan dat ik wist waar het over ging. Maar inderdaad, de “godsdienstoorlog” in Noord-Ierland heeft heel veel leed voortgebracht! En soms goeie muziek…

  Like

 8. Ja, die ouderlingen konden er wat van. Waarschijnlijk is dat nog zo maar dat weten we gelukkig niet meer.
  Zombie heb ik ook nooit zo opgepikt maar de muziek zeker wel. Onder het mom van het juiste geloof worden er nog steeds mensen vermoord of met de nek aangekeken. We leren het nooit, geloof ik.

  Like

 9. mogge AnneMarie
  ik kende wel wat nummers van Edwin zijn zelfs mij bekend , al wist ik niet van wie ze waren 🙂
  van Dolores had ik nooit gehoord , ik ben dan ook een muziekbarbaar hoor
  ja die storm bracht hel wat los dus met losliggend plastic haf het zeker geen moeite , maar het is weer voorbij zo je zegt
  ik dacht ik breng wat warme zon hihi , hier duurt dat nog ff
  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.