Z.O.Z. Il Parnaso confuso, Di questa cetra in seno

Iedere keer als ik ‘Il Parnaso confuso’ hoor ben ik ontroerd door de schattige muziek. En iedere keer vraag ik me af waar gaat deze lieflijke muziek gezongen door Cecilia Bartoli nu eigenlijk over? Gezongen in het Italiaans ga ik hier niet uitkomen. Tijd voor een onderzoekje dus.

‘Il Parnaso confuso’ – ‘De Verwarde Parnass’ is een opera, uit het genre muziektheater dat zeer populair was in de 17e en 18e eeuw.
Het muziektheater werd meestal in huiselijke kring opgevoerd, in de privé theaters van de edelen en was een vroege vorm van kameropera.

‘Il Parnaso Confuso, Di questa cetra in seno’ van Gristoph Willibald Gluck werd opgevoerd op 24 januari 1765 voor het huwelijk van de Oostenrijkse erfgenaam Jozef met Maria Josepha van Beieren, door 4 zussen (sopranen) en een broer (dirigent) van Joseph.

Parnassus is een berg in Centraal-Griekenland en in de Griekse Mythologie het huis van Apollo en de muzen. Een symbool van kunst, muziek en literatuur. Deze mythe werd veel gebruikt als thema van de schone kunsten in de 18e eeuw.

Apollo en al zijn muzen zijn uitgenodigd en gevraagd een drama op te voeren waarin zij het keizerlijke huwelijk in zullen zegenen. Echter er is een probleem, het huwelijk is al snel, de volgende dag namelijk.
De muzen zijn druk met het bedenken van een onderwerp waardoor ze de vieringen zullen missen als ze blijven kibbelen.
Slechts met de hulp van Apollo vinden de muzen de inspiratie om het huwelijk van de ‘Augusto Giuseppe'(Joseph II) met de ‘Heldere ster van Beieren’ (Maria Josepha von Bayern) met een voorstelling en in zegening te vieren

‘Di questa cetra in seno’ is een arioso uit de Opera “Il Parnaso Confus’

Cecilia Bartoli: Gluck – Il Parnaso Confus, ‘Di questa cetra in seno’

Voor meer Zwijmels op zaterdag kijk bij Irispapilio Zwijmelen op zaterdag.

Arioso’s maken deel uit van een groter muziekstuk, zoals een opera, oratorium of cantate. Vaak als inleiding op een aria die door dezelfde solist gezongen wordt.

Informatiebronnen: Wikipedia, The Guardian, BGOpera magazine, Klara on the Road

25 gedachten over “Z.O.Z. Il Parnaso confuso, Di questa cetra in seno

  1. Vind de verhalen die erachter zitten vaak erg interessant. Het een is mooier dan het ander maar vaak zit er wel iets moois achter.

   Like

  1. Volgens mij is dit ook zo’n gevalletje. Maar ik kan hem goed hebben. Leuk hè dat je soms gelijk aan iets anders moet denken als je een titel of woord hoort. Ga nu ff naar het bloemetje kijken. Goed weekend .

   Like

 1. ha die AnnaMarie
  ik vind het verhaal mooier dan de muziek al hoewel ik het een pracht stem vind
  er is voor en na de renovatie altijd wel weer wat te klussen , komt helemaal goed
  fijn weekend groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoewel er wel aantal opera aria’s zijn die ik graag hoor ben ik geen echte operaliefhebber. , weet er ook niet zoveel van. Eigenlijk net als bij operette en musical, waar het me vaak stoort dat men te pas en te onpas in zingen uitbarst.
  Ik snap natuurlijk wel dat dát nou juist het verhaal moet vertellen maar helaas zijn het toch de stukken waar de melodie en muziek me aanspreekt waar ik ook de zang van waardeer. Waarschijnlijk is dat ook wel iets waar je mee opgegroeid moet zijn. Maar met haar stem is niets mis.

  Geliked door 1 persoon

  1. Een hele opera of operette ben ik ook niet zo weg van maar net als jij, de pareltjes eruit kan ik goed waarderen. Een musical vind ik 9 van de 10 keren helemaal niet mooi. Waarom? Gek maar daar vind ik de zang vaak juist helemaal niet mooi uit. Een mens zit raar in elkaar. Maar wat maakt het uit, fijn genieten van wat je wel mooi vindt.

   Like

   1. Klopt, de musicalliedjes zijn, op een enkele uitzondering, na té bedacht en ze spreken niet aan. Ik heb het dan ook bij één musicalbezoek gelaten. Had er gratis kaartjes voor maar zelfs gratis wil ik meestal niet.

    Geliked door 1 persoon

 3. Hier ook geen opera- of operetteliefhebber. Ik houd wel van licht klassiek maar dan het liefst zonder zang.
  Maar je hebt toch een aantal mensen hier heel blij gemaakt met jouw keuze! Dank daarvoor!

  Geliked door 1 persoon

 4. ha die AnneMarie
  ongemerkt loop ik die 15 KM elke week hihi dan breng ik reclamefolders weg , ik zie het als wandelen met hindernissen en een goede training 🙂
  ik hoop dat jij aan je kilometers komt , ik deze week niet meer , maar verveel me niet hoor
  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 5. mogge AnnaMarie
  dus al vroeg aan de wandel in een bevroren heide , hoe heet deze heide , ik woon aan de Westerheide , en binnenkort ook maar weer eens zien of de lammeren van de schaapskudde er al zijn 🙂
  wens je een fijne wandeling
  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.