333e verjaardag

Woensdag 21 maart is de 333e verjaardag van J.S. Bach en dat moet gevierd worden. Nee nee, niet weg lopen. Het wordt echt wel interesant. NPO 4, Classic FM, Concert radio, PodiumWitteman en diverse orkesten vieren deze 333e verjaardag groots. In Amsterdam, Utrecht, Deventer en Rotterdam zijn meespeel concerten waar je als amateur mee kunt spelen. Een aantal kerken in Amsterdam geven concerten met natuurlijk de muziek van Bach kortom Nederland is even helemaal in too Bach.

Sinds 1947 wordt er aan Bach een nieuw fenomeen toegedicht en wel een verborgen getallensymboliek. Bach zou iets met getallen hebben en de getallen gebruikt hebben in zijn composities. Maten, noten, letters, woorden alles werd omgezet in getallen en gebruikt bij het componeren. De a is het getal 1 maar de noot a is even eens het getal 1 enzovoort. De lengte van de Mattheus zou bijvoorbeeld door deze getallensymboliek bepaald zijn.

Bij podium Witteman zal morgen een orkest met 333 strijkers aanwezig zijn en het Brandenburgs concert nr. 3 spelen. Drieën om de 333e verjaardag van J.S. Bach te vieren. Niet iedereen is ervan overtuigd dat Bach getallen gebruikte voor zijn composities. Nergens in aantekeningen van componist is iets te vinden dat hij hier werkelijk mee bezig geweest zou zijn.

Waar we wel zeker over kunnen zijn is dat de bijbel van J.S. Bach onlangs opnieuw uitgebracht is. Een 3 delige facsimile* bijbel, ook wel bekend als de Calov-Bijbel** Deze 3-delige Bijbel met lederen kaft gebruikte Bach om zijn geestelijke cantates te schrijven. Delen uit het evangelie van Mattheus zijn letterlijk overgenomen uit deze bijbel voor de Mattheus Passion.

De originele bijbel van Bach is terug gevonden in Amerika. Uitgeverij van Wijnen uit Franeker heeft ongeveer 20 jaar nodig gehad om deze facsimile bijbel te kunnen realiseren en uitgeven. Dat hij enkele weken geleden pas uitgekomen is lijkt voor de 333e verjaardag van Bach is gepland te zijn maar dat is toeval, achteraf wel de perfecte timing.

Veel onderhandelingen en werk is verricht voor de bijbel gedrukt kon worden. Zo mocht de bijbel bijvoorbeeld Amerika niet verlaten en niet uit elkaar gehaald worden om ‘kopieën’ van te maken. Niet zo gek maar wel lastig als je iets tot in de perfectie na wilt maken. De pagina’s zijn gefotografeerd met geavanceerde fotocamera’s en hoge resoluties waarnaar alles gedrukt en gebonden moest worden. De bijbel bestaat net als het origineel uit 3 boeken en is leer gebonden. Het papier ziet er uit als perkament, inclusief aantekeningen in het handschrift van Bach.

Hoe de bijbel in Amerika terecht is gekomen is niet duidelijk. Vermoedelijk door emigratie. Veel Lutheranen zijn eind 18e eeuw vertrokken naar Amerika. De bijbel  wordt nu in de bibliotheek van St. Louis in de staat Missouri bewaard.

De bijna authentieke Bach bijbel met aantekeningen van Bach is van onschatbare waarde voor musicologen, dirigenten en voor velen die de muziek en de mens Bach bestuderen.

De muziekkeuze van vandaag. Een origineel verjaardagslied van Bach is er niet. Een kleine Geburtstag cantate van 1.30 min bestaat er meer niet. Het filmpje, de cantate op YouTube was van slechte kwaliteit en van korte duur, zo kort dat ik hem niet wilde plaatsen. Vandaag een jongeman van 11 jaar die een Triosonate van Bach op het orgel speelt zonder bladmuziek. Een wonderkind?

Triosonate – J.S. Bach – Tim 11 jaar

Voor meer Zwijmels op zaterdag kijk bij Irispapilio
Fijn zwijmel weeken

* Een facsimile is een replica van een handschrift of oude druk. De term komt van het Latijnse fac simile en betekent letterlijk “maak gelijkend”.

** Een drie delige bijbel verzorgd door Abraham Calovius 1612 -1686 met kanttekeningen en commentaren puttend uit de werken van Luther.

36 gedachten over “333e verjaardag

 1. Heel interessante informatie allemaal. Dank je wel. Je hebt je best gedaan, dame.
  De jongeman is echt een wonderkind. Ongelooflijk knap wat hij daar doet.

  Geliked door 2 people

  1. Dank je wel. Ik vond het zo bijzonder die bijbel. Ik zou hem graag willen zien. Bijzonder om zo’n document te bewonderen.
   De jongeman is ook heel bijzonder. Eens uitpluizen hoe het met hem gaat.

   Geliked door 1 persoon

 2. Ik had er inderdaad al van gehoord…dus al wat je schreef komt me bekend voor…. grappig wel hè hoe men eeuwen later iets kan uitleggen ondanks het gebrek van bewijzen.
  Die tv-uitzending neem ik op en kijk ik later want manlief is dit weekend vrij dus thuis en kan ikk het niet kijken.

  Dat ventje wordt een grote! Schitterend.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het lijkt me zo’n bijzonder document dat ik hem graag zelf een keer zou willen zien. Wie weet eens in een museum. Had wel verwacht dat je er al van gehoord zou hebben. Jouw oortjes vangen dit soort dingen meestal ook wel op.
   En de jongeman. Ik vind het zooo knap. 11 jaar.

   Like

 3. Wat laat je ons hier genieten van Bach. Gespeeld door een 11-jartige! Genieten dus. Prachtig orgel bespeelt hij. Heb even opgezocht waar die is. Orgel der evangelischen Kirche in Wurzburg, vond ik.
  Uniek verhaal over die Bijbel. Lijkt me een geweldig document.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat leuk dat je dat opgezocht hebt. Dat had ik nu weer niet gedaan. Het is echt een talentje.
   Die bijbel zou ik graag van dichtbij willen bekijken en door bladeren niet alleen kijken natuurlijk.

   Like

 4. Las hier al eerder over, deze bijbel, en lees nu ook dat hij maar € 4800,– kost tot 31 december en daarna € 5500,–. Is geen 33% korting (haha!), maar toch wel een leuk bedrag. In bepaalde boekhandels is hij ter inzage beschikbaar, dus wil je ‘m echt zien, dan kan dat.

  Geliked door 1 persoon

 5. Erg interessant! Ik dacht met de Bach bijbel een mooi verjaardagscadeau te hebben gevonden voor een orgelvriend en een Bach fan……
  Helaas is hij een beetje boven de begroting…………

  Geliked door 1 persoon

 6. ha die AnneMarie
  dat is zeker een geweldig kind , zo kunnen spelen op een orgel
  wie weet krijg jij die bijbel nog eens te zien , of je er ook in mag bladeren betwijfel ik 🙂

  ja ik vond alles wat ik wilde vanochtend , was blij dat ik terug thuis was hihi
  fris op de fiets hoor , maar heb deels de gordijnen en vitrage terug op de plek 🙂
  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ga er wel naar op zoek, een klein doel naast de velen anderen. Maar voor nu is het ff rust. Morgen nog een rustdagje en maandag zien we wel weer, hangt een beetje van het weer af.

   Geliked door 1 persoon

   1. nu hier was het geen rustdag en ook niet rustig 🙂
    3 werklui over de vloer , mechanisch ventilatie installeert als ook rookmelder op het lichtnet
    ik liep wel ff 1 wijk folders en doe dat morgen ook en gelijk een boodschap
    ja ik kijk uit naar de mooie warme wandelingen en niet terug hoeven te gaan om te folders lopen 🙂
    inderdaad Jan is groot zanger
    fijne avond groett

    Like

    1. Lekker druk dus en koud in huis. Want ze lopen maar in en uit. Kan ook niet anders. Maar nog even. Kopje koffie schenken, praatje maken en dan gaat het vast weer over.

     Geliked door 1 persoon

 7. Dat doet ‘ie goed! Wie weet of ik misschien ook goed orgel had leren spelen als ik als kind niet met m’n fikken van het harmonium thuis had moeten afblijven…? 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Moeilijk hoor. Heb jaren les gehad maar ik lag altijd met m’n voeten overhoop. Nu denk ik sufferd dat je ermee gestopt bent

   Like

 8. Wat een interessant blog heb je geschreven. Natuurlijk klik ik niet meteen weg (-: Je moet iemand sowieso een kans geven. Dat jongetje is een waar talent!

  Geliked door 1 persoon

 9. Tim ligt muzikaal gezien ongeveer drie lichtjaren voor op mij , geweldig om dat kleine mannetje zo bezig te zien en hij doet het zo te zien gewoon een beetje uit de lossen pols, fantastisch!

  Geliked door 1 persoon

  1. Zit er gaaf uit hè. Vind het echt knap. Twee noten balken kon ik nog wel lezen maar die derde miste ik best veel van. Ben er maar mee gestopt. Helaas achteraf.

   Geliked door 1 persoon

 10. Ik luister voor de verandering en zie dat je ook mooi over Bach kunt vertellen. Ik ga van Maarten ’t Hart ‘Johan Sebastian Bach’ kopen, want over muziek in het algemeen en klassiek in ’t bijzonder ben ik ’n domme d … , d … ,debiel! Zou wel zo’n leuke inspirerende vriendin als jij willen hebben, die zegt: “Dit moet je horen! Mooi? Dat is Mozart … ,” en dan zit ik bij de vier jaargetijden te janken … * http://www.friedabblog.wordpress.com * Elfriede * op de Kop van Jut * te Amsterdam * vrijdag 23 maart 2018

  Like

  1. Lieve schat. Hou gewoon mijn blog in de gaten. Ik ben geen expert maar wel een groot gedeelte van mijn leven verslingerd aan klassieke muziek en ietsje korter aan Bach. En janken kan ik ook bij muziek. Niet alleen bij klassiek maar wel vaak.

   Like

Reacties zijn gesloten.