Z.O.Z. Stabat Mater Dolores

Huilend stond de moeder aan de voet het kruis waar haar zoon te sterven hing. Zo begint de tekst van het Stabat Mater. Een tekst die zo onlosmakelijk bij de Pasen hoort. Er gaat geen Pasen voorbij of je hoort het Stabat Mater. Vaak meerdere want veel componisten hebben zich op het Stabat Mater ontfermd. Het Stabat Mater spreekt tot ieders verbeelding, jouw kind, het kind dat niet geboren heeft mogen worden, het kind dat je verloren hebt, het kind dat je zo graag had willen hebben.

Het Stabat Mater wat we nu gaan luisteren is nog geen eeuwen oud zoals we van de meeste gewend zijn. Dit Stabat Mater is amper een kwart eeuw oud. Het is gecomponeerd door Clifford Gurdin en komt uit de film ‘The Talented Mr. Ripley’ een psychologische thriller/dramafilm uit 1999. Een verfilming van het gelijknamige boek uit 1955 van Patricia Highsmith.

De film ken ik niet maar gezien de tekst verwacht ik dat dit Stabat Mater zeker gecomponeerd is voor een moeder die huilt om haar kind evenals moeder Maria die huilde bij het kruis om haar kind Jezus.

London Metropolitan Ensemble – Stabat Mater Dolores

Voor meer Zwijmels op zaterdag kijk bij Irispapilio

Een fijn Zwijmel weekend

18 gedachten over “Z.O.Z. Stabat Mater Dolores

 1. Je benoemt al een deel van de redenen waarom dit mij en menig andere moeder enorm zal raken.

  Veel succes en plezier in zandvoort, tot vanavond 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Nee dat wil niemand mee maken en hoewel je vraagtekens bij het bijbel verhaal kunt zetten is het gewoon een feit dat er moeders zijn die onmenselijke dingen mee moeten maken, deze muziek pas daar wel heel goed bij.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik ben een beetje afgeleid van de christelijke verhalen, doordat ik net een “fact check” heb gelezen, dat het zeer onwaarschijnlijk is dat Jezus op of omstreeks onze kerstviering is geboren. Een van de vele argumenten is, dat het verhaal van Jezus geboorte blijkbaar veel later is toegevoegd aan het repertoire. Ik heb even informatie opgezocht over de film ‘The Talented Mr. Ripley’ waaruit deze Stabat Mater komt, maar dat verhaal komt niet erg overeen met de christelijke paasverhalen… Met pasen verwonder ik me ook steeds weer over die eieren leggende paashaas… 😉
  Maar het is mooie, stemmige muziek, die misschien wel beter past bij het christelijke paasverhaal dan bij de film.

  Geliked door 1 persoon

  1. De film ken Ik ook niet. Snapte ook niet wat dit Stabat Mater daarin moest. Heb gelezen waar het over ging. Ja misschien omdat de zoon zich niet aan de regels hield en veel drama daardoor veroorzaakte voor zijn mamma. Volgens mij is de datum van de geboorte van Jezus natte vingerwerk geweest, wat ik er althans over gelezen heb. Ze wisten het niet preciesenn omdat er in diverse landen midwinter feesten gehouden werden, het feest van het licht, is er waarschijnlijk voor deze datum gekozen. Mij gaat dit allemaal om de muziek. Daarnaast om het verhaal achter het ontstaan van de muziek. Vaak mooie verhalen waar ik verder niets achter zoek.

   Like

 4. Het Paaslied… De pijn van de moeder. Ik heb ooit het Stabat Mater van Pergolesi gezongen (en gedeeld op de blog). De liederen rond Pasen zijn zo prachtig. Dank voor het delen ❤

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat kan ik me nog herinneren dat je daar over geschreven hebt. Fantastisch als je dat kunt zingen. Ik zing al heel lang niet meer, helaas maar genieten kan Ik er zeker nog wel van. Pasen heeft voor mij ook iets meer dan Kerst door de liederen en muziek.

   Geliked door 1 persoon

 5. Grappig, maar ik les nooit zo op de tekst (ben ook slechthorend) maar wel altijd weg van de Stabat Mater van Pergolesi. Die tilt me op uit waar ik in zit. De rest laat ik maar gewoon en geniet van de muziek.

  Groetjes,

  Dorothé

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.