Matthäus Passion

Lang heb ik getwijfeld. Wat wil ik plaatsen de zaterdag voor Pasen? De Matthäus Passion of ga ik toch weer voor een andere Passie net als vorig jaar? Iedereen heeft het over de Matthäus Passion, heb ik nog iets eraan toe te voegen? En toen kwam er op Facebook een actie langs waar je gratis kaarten kon winnen voor de Matthäus, uitgevoerd in het Concert Gebouw. En wat dacht je wat? Razendsnel kwam er een mail terug met de bevestiging. De kaarten lagen voor ons klaar bij de kassa van het Concert Gebouw. De zwijmel voor zaterdag was daarmee bekend, de ‘Matthäus Passion’

Het meest geliefde en besproken werk van J.S. Bach is de Matthäus Passion en ieder jaar wordt de Passie, het lijdens- en sterfverhaal van Jezus volgens het evangelie van Matteüs, door ontelbare koren en orkesten uitgevoerd. De uitvoering in Nederland waar ieder jaar een deel van de regering en andere hoog geplaatsten naar toe gaan is in Naarden op Goede Vrijdag, the place to be.  Maar er zijn meerdere uitvoeringen en ook in Naarden. Als je volgend jaar het summum mee wilt maken, reageer tijdig en bestel kaarten want het is net een popconcert, ze zijn zo uitverkocht.

Het verhaal van Jezus wordt verteld door de evangelist op een wat monotone melodieën, het komt bij mij altijd een beetje gregoriaans over.
De koralen (kerkliederen) worden gezongen door het koor waarin geloofswaarheden zijn verwerkt waarvan het merendeel al eeuwen bestaat.
De aria’s zijn persoonlijk teksten die niet voortkomen uit de bijbel maar uit de mystiek welke vol zitten met gevoelens van emotie.
De koren zingen dialogen van ooggetuigen, reactie’s en commentaren van de gelovigen op de gebeurtenissen.

De Matthäus duurt ruim 21/2 uur. Lang, maar voor mijn gevoel is het altijd veel te snel voorbij. Ik hoor hem het liefst in zijn geheel, niet alleen de koralen of alleen de aria’s maar alles. Elk deel, recitatief, aria of de koren alles is een opmaat naar het volgende deel van de Matthäus.  De muziek ondersteund het verhaal. Laat de hoon, het verraad en het verdriet horen en bouwt de spanning op, niets kan gemist worden.

We mochten dit alles dus weer live mee gaan maken. Een intieme ‘Matthäus Passion’ van Mark Padmore was het. Mark Padmore had de leiding en was de Evangelist maar hij stond niet op de bok. Zonder dirigent werd de Matthäus uitgevoerd. Je ziet wel dat er enigszins leiding gegeven wordt maar niet door een dirigent. Ik vond het indrukwekkend hoe dit opgelost werd.

De plaatsen? Achter het koor en orkest op de eerste rij, kijkend in de grote zaal. Mha dachten wij maar het waren juist de perfecte plaatsen. Het was even wennen omdat de solisten de andere kant op zongen, richting de grote zaal. Later probeerden een aantal van hen ook richting onze kant te zingen. Het koor zaten we bijna bovenop en de allereerste keer dat de bas begon te zingen dacht ik wouw, dat klinkt.

Vanaf onze plaats klonk het of we er middenin zaten, meespeelden en deel uit maakten van de musici. In no time zaten we in het verhaal, meegezogen door koor en orkest. Geen emotie missend je voelde het tot in je tenen. We keken mee met de organiste  hoe zij een aria begeleidde, zagen hoe de fluitisten hun dwarsfluiten of blokfluiten verwisselden en de solisten van plek liepen om een aria te gaan zingen. We zaten er bovenop en middenin en het was goed.

Het enige wat ik miste was de counter-tenor. Zijn partij werd dit keer door een alt gezongen. Een prachtige stem niets op aan te merken maar ik houd van de stem van een counter-tenor, daar kan ik helemaal bij weg zwijmelen. Het went maar ik heb toch een beetje voorkeur.

Matthäus Passion: Erbarme dich – Damien Guillon

Matthäus Passion: Buss en Reu – Damien Guillon

Voor de volledige Matthäus heb ik gekozen de versie vanuit Naarden gedirigeerd door Jos van Veldhoven. Jos van Veldhoven neemt dit jaar afscheid als artistiek leider van de Nederlandse Bachvereningen.

Matthäus Passion – J.S. Bach – Naarden

Kijk voor meer zwijmels op zaterdag bij Irispapilio
Fijne Paasdagen en een fijn zwijmelweekend

46 gedachten over “Matthäus Passion

  1. Niet veel mensen hebben veel met de Matthäus op maar als ik dan hoor wat een hype het hier in Nederland is dan zou je toch denken dat heel Nederland het kent en er wat van weet. Geeft niets daardoor kan ik het laten horen en er wat bij vertellen.

   Geliked door 1 persoon

 1. mogge AnneMarie
  ik ben daar helemaal niet in thuis , maar een goed stuk muziek is het zeker
  jullie hebben enorm genoten van de muziek en het mooie gebouw
  nu een mooi en rustig paas weekend en dan vast weer de paden op en de lanen in

  fijn paasgroet

  Geliked door 1 persoon

  1. Hallo Karel,
   Dit weekend wordt er niet gewandeld, hooguit naar het centrum even maar verder zal het helaas niet komen. Volgende week hopen we de benenwagen weer van stal te halen.
   Ga jezelf nog lekker op pad?

   Geliked door 1 persoon

  1. Dat was het, heel intens. Dit was tot nu toe eigenlijk de mooiste die we gehoord hebben. Het was zeker boffen, gek dat je dan verder niemand kunt bedanken voor de mooie avond.

   Like

 2. Geweldig! Ik ‘voel’ van mijn tenen tot aan mijn haarwortels hoe jullie genoten hebben en zo hoort het natuurlijk ook. Mooie versies gekozen hoor… en ja het liefst in het geheel maar dat is best een lange zit, in je eentje want ik kan t niet beluisteren als manlief thuis is…gelukkig werkt hij in ploegendiensten dus heb ik tijd zat op andere momenten .

  Fijn Pasen. xxx

  Geliked door 1 persoon

  1. Gelukkig heb je nog een escape zodat je de klassieken nog even kunt beluisteren. Weet van anderen dat het soms heel lastig is, verschillende smaken.

   Like

 3. Hoewel ik de Matthaus Passion op CD in huis heb kom ik er nooit toe hem in z’n geheel te beluisteren. Daar ben ik dan toch weer een tikkie te ongeduldig voor denk ik. Maar het zal heel indrukwekkend zijn als je in de zaal zit bij een uitvoering want de muziek is sowieso heel er mooi. Maar wel een hele zit hoor al is er in de zaal natuurlijk véél meer te zien als thuis. Toch wordt ik thusi altijd afgeleid door dingen die niet met met muziek te maken hebben, dat heb je in de zaal natuurlijk niet. Ik bergijp wel dat je genoten hebt.

  Like

  1. Ha die Rietepietz
   Daar kan ik thuis ook nogal eens last van hebben hoor. Het lukt me beter als ik alleen met mn man ben. Zijn de kinderen er dan is er altijd wel wat. Koffie, thee noem maar op.
   Maar tijdens een concert heb ik er totaal geen moeite mee. Ik zit dan zo in de muziek, lees ook graag de tekst mee, dat ik het altijd jammer vind dat het afgelopen is.

   Like

 4. Wat fijn dat jullie zo genoten hebben .Meer kan ik jammer genoeg niet zeggen omdat dit echt niet mijn ding is .
  fijn weekend, Elisabeth

  Geliked door 1 persoon

  1. Grappig dat jullie wat dat betreft niet synchroon lopen. Wij zijn hier beide van de klassieken. Ik wil nog wel eens vreemd gaan naar andere muziek maar de echtgenoot totaal niet.

   Like

 5. ha die AnneMarie
  ja dat gaat prima samen , nee niet alle muziek 🙂 , nu hier staat zelden of nooit muziek aan hoor , werkt ook prima 🙂
  ja maandag 1 wijkje en gelijk eten halen en dan hier weer verder met de klussen
  fijne dagen en een
  slaap wel groet

  Geliked door 1 persoon

 6. De countertenor heeft ook mijn voorkeur. Al joel ik het als sopraan ook vrolijk mee hoor 😉 Mijn ‘guilty pleasure’ is om dit in de zomer te doen. Of de herfst… Dan ben ik in elk geval een van de weinigen die het beluistert.
  Wat is het toch mooi hè…het oeuvre van Bach… Mooie Paasdagen ❤

  Geliked door 1 persoon

  1. Met dit soort dagen ben ik helemaal in zwijmel van Bach. Kan eindeloos naar diverse uitleg en uitvoeringen luisteren. Pasen heeft mijn voorkeur boven Kerst maar eigenlijk maakt het me niet uit. Wil wel graag een life uitvoering horen voor de feestdagen.

   Like

  1. Best bijzonder, heb ik ook al gedaan. Andere vorm maar toch.
   Ga morgen je Blog lezen en luisteren. Volgens mij heb ik hieruit ook een stuk laten horen. Hoe ik D ecountertenor stem ontdekt heb.

   Geliked door 1 persoon

 7. Wij zijn witte donderdag naat de Matheus Passie geweest. De Nederlandse vertaling van Jan Rot. Dat was ook prachtig en indrukwekkend, met koralen die meegezongen mochten worden (teksten op scherm). Je maakte er onderdeel van uit. En Jan Rot is gewoon de Passie. Zoals hij het verhaal vertelt met treffende teksten. Daar hebben wij ook enorm van genoten.

  Geliked door 1 persoon

  1. Oh, heerlijk om hem mee te zingen.lijkt me ook wel wat. Misschien volgend jaar. Jullie hebben iig genoten van de MP net als wij. Super.

   Like

 8. dank je AnneMarie
  het is allemaal ff werk , maar ik kijk er zover , tevreden op terug ,op naar de volgende kamers 🙂
  en de komende dagen geven regen op , dus morgenochtend ff het ene wijkje doen en eten halen , en hopla aan de poets hihi
  slaap wel groet

  Geliked door 1 persoon

 9. Ik vind het een ontroerend mooi stuk muziek. Heb alleen niet genoeg zitvlees om alles in één keer te beluisteren, dus luister in de Mattheüs vooral in de weken voor Goede Vrijdag, op allerlei verschillende momenten.

  Geliked door 1 persoon

 10. mogge AnneMarie
  ja op wat kleine zaken na is het hier gereed , ik doe mak an de boel op orde maken en ben dan weer te vinden op de wandelpaden , de folders loop ik nog 3 maal 🙂
  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.