Maya de Bij

Bijen maar ook hommels hebben het sinds 2010 slecht. Veel bijen overleven de winter niet waardoor de populatie sterk achteruit loopt. Niet alleen in Nederland maar in heel Europa en in Noord-Amerika.

Waardoor dit komt is niet helemaal duidelijk omdat er een aantal factoren spelen. Zo is er bv onvoldoende voedsel voor de bijen, niet de juiste bloemen en te veel asfalt. Gewasbeschermingsmiddelen kunnen de bijen parten spelen en de mijt Varroa destructor draagt een schadelijk virus bij zich waardoor bijen aangetast worden en het niet overleven

Bijen hebben we nodig voor de bestuiving van bloemen van onze fruitbomen en talloze andere gewassen. Nog een bijkomend probleem zijn de imkers die stoppen met bijen houden omdat ze te oud worden of overlijden. Nieuwe aanwas van bijenhouders is eveneens belangrijk maar bijen houden doe je er niet even bij. Gelukkig zijn er toch ieder jaar mensen die een cursus bijen houden volgen en dat ook in de praktijk brengen.

Zelf kunnen we een heel klein beetje meehelpen door al die stoeptegels uit onze tuinen te halen en struiken, bomen met bloemen te poten. Alle Astersoorten, Skimmia’s, vlinderstruiken, Sedum als dakbedekking te gebruiken maar ook bermplanten zijn voedsel voor bijen. Plaats een bijen hotel en gebruik geen bestrijdingsmiddelen.

Lukt dat allemaal niet wordt dan donateur maar laten we iets doen. Want sterft de bij uit dan staan wij ook op de nominatie om uit te sterven.

Maya De Bij = De Maya Dans

Voor meer Zwijmels op zaterdag kijk bij Irispapilio

Kijk voor meer bijen nieuws hier

20 gedachten over “Maya de Bij

 1. mogge AnneMarie
  ja en ze willen in dit landje nog meer asfalt neer leggen , zot zijn ze 😦
  ik zie gelukkig op wandelingen wel meer en meer percelen omringt met bloemen voor deze mooie fladderaars

  opgewekte wandel groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Mijn buurman en kennissen van ons zijn gestart als imker vorig jaar. Met succes. Hopelijk komen er ook meer imkers. Hier in onze streek is dat alvast zo. Een mooi initiatief én heerlijke honing!

  Geliked door 1 persoon

 3. Van de week had ik hier 2x achter elkaar een giga hommel in de slaapkamer. Netjes eruit gebonjourd. De 2e keer had ik hem in een klein handdoekje.. hij gromde gewoon. Dacht nog, mopper niet, ik laat je leven hoor!
  Leuke zwijmel erbij! Dankjewel!

  Geliked door 1 persoon

  1. Hi hi, dat was ook leuk. Ik denk ook niet dat mijn beijenhotel zoden aan de dijk zullen zetten maar we hebben wel bloemenzaak gezaaid speciaal voor de bijen en vlinders. Hoop dat het iets helpt.

   Like

 4. Hier in het noorden zie je een groeien aantal boeren delen van hun land afzetten en vol planten met bloemen die deze insecten aantrekken… daar wordt ik altijd erg bllij van.

  Geliked door 1 persoon

 5. Als ik zie dat zoveel jonge mensen hun tuin helemaal dicht tegelen en weinig ruimte overblijft voor bloemen. Gelukkig is er wel aandacht voor en gaan gemeenten er ook wel wat aan doen.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.