De aanhouder wint.

Een lange adem is wat je soms nodig hebt om van een blessure af te komen. Het kan zelfs zo lang duren dat je aan opgeven denkt van je geliefde sport. Maar ja, bij het denken aan opgeven bekruipt je gelijk een unheimisch gevoel. Het grijpt je naar de keel want hoe verder als ik stop? Welke sport kan ik nog wel? Je wilt tenslotte blijven sporten en wat kan ik nog wel met mijn blessure en wat kan niet meer?

Wat te denken van al de gezellige contacten opgedaan door jouw sport. Leuke mensen met dezelfde drive. Als je elkaar ziet gaat het direct over de sport, de hobby van jou en je vrienden. Wat is er leuker dan praten over een sport die je gezamenlijk beoefend. Stop je met sporten dan ga je al die contacten missen, wil je dat wel? Kun je dat aan? Je wilt er eenvoudigweg niet over nadenken.

Hoe nu verder met de blessure waar maar geen eind aan lijkt te komen?
Misschien kan je als ervaringsdeskundige iets helpen. Ik heb een negental tips waar je wellicht wat aan kunt hebben.

 1. Zoek een goede arts of therapeut die je kan helpen bij je blessure.
  Heb je geen goed gevoel over je behandelaar zoek dan naar een andere therapeut. Diegene waarbij je onder behandeling bent is deskundig genoeg maar als het niet klikt kan herstel langer duren dan nodig is. Soms is het zelfs verstandiger om naar een sportarts te gaan.
 2. Vergeet niet een podoloog te raadplegen.
  Evenals bij wandelen kun je bij het hardlopen problemen krijgen door verkeerde schoenen, een open deur. Naast het hebben van goede schoenen zijn de zooltjes net zo belangrijk. Zolang er geen klachten zijn, is het niet nodig, maar zijn er wel klachten laat je voeten dan ook eens door een podoloog bekijken. De (mis)stand van je voeten zijn bij blessures zeker zo belangrijk.
 3. Krijg je oefeningen mee naar huis, bedenk dan dat rust ook een oefening is.
  Graag willen sporten of weer aan het werk gaan kan een slechte leidraad zijn voor het tempo waarmee jij je oefeningen doet of zelfs alweer van start bent gegaan met je sport. Ga niet als een dolle je oefeningen te vaak of te veel doen. Hou het schema aan wat je hebt opgekregen.
 4. Neem de tijd om te herstellen.
  Laat je niet van de wijs brengen door anderen om zo snel mogelijk weer van start te gaan. Heb je nog geen goed gevoel om te beginnen wacht dan gewoon nog even.
  Laat je ook niet door je enthousiasme (ver)lijden om te snel te beginnen.
  Wacht tot je lijf er aan toe is en niet je hoofd. We willen vaak veel te snel.
 5. Conditie moet weer opgebouwd worden en daar moet je wat voor doen.
  Blijf je ondanks het opbouwen van je conditie vermoeid, doe het dan nog even rustig aan tot de vermoeidheid minder wordt. Vechten tegen vermoeidheid gaat het probleem niet oplossen. Je lijf heeft tijd nodig om te herstellen van een blessure en soms heeft het daar meer tijd voor nodig dan jij bedacht had.
 6. Mag je weer proberen bij je groep aan te sluiten, bouw het rustig op.
  Het is verstandig om het rustig op te bouwen. Doe bijvoorbeeld de helft van wat de groep gaat doen. Train bijvoorbeeld met een groep die het iets rustiger aan doet dan jouw eigen groep. De opbouw gaat snel genoeg, dat zul je zien maar proberen gelijk op je oude niveau mee te draaien is niet slim.
 7. Geef niet te snel op, laat de moed niet zakken.
  Zit je voor je gevoel al maanden met de blessure opgescheept, heb geduld. Niet iedereen herstelt even snel. Vergelijk jezelf niet met anderen. Genen, leeftijd, geslacht het speelt allemaal een rol bij de hersteltijd van een blessure.
 8. Blijf zoeken naar oplossingen.
  Praat over je blessure met mensen die weten wat een blessure is. Sporters uit je groep, de fysiotherapeut van je club. Soms komen oplossingen en nuttige tips uit een hoek waar je het niet uit verwacht.
 9. Last but not least. 
  Leer van je blessure. Pak het de volgende keer anders aan en val niet in oude gewoonten en fouten.

Vooral dat laatste punt heb ik zelf erg veel moeite mee. De knieblessure is goed onder controle. Zo goed zelf dat ik dat mijn hart een sprongetje maakt als ik iets van mijn vroegere hardloop maatjes hoor of zie. Zal ik het nog één keer proberen?

18 gedachten over “De aanhouder wint.

 1. Volgens mij heb je hier heel nuttige tips neergezet , echt ervaring heb ik niet met blessures maar l;as ik iets had of heb handelde ik toch wel m,in of meer als jij hier schrijft.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat klinkt heel heftig Karel.
   Daar ben je waarschijnlijk heel lang mee bezig geweest eer er een oplossing gekomen is.
   Ik hoop dat het je niet weer zal overkomen.

   Geliked door 1 persoon

   1. was ook zeer heftig , maar ik leef nog en heb weer veel plezier in het leven , en het wandelen en fietsen 🙂
    het was een kwestie van de beperking accepteren en weer conditie opbouwen , is prima gelukt
    fijne avond groet

    Geliked door 1 persoon

     1. nee , moeilijk was het maar mede door mijn sportieve leven altijd heb ik het gered
      jij weet zelf wel dat je af en toe wat extra moet geven om de finish te halen
      slaap wel groet

      Geliked door 1 persoon

      1. Zo kun je dat wel noemen ja. Soms moet je wel van heel ver komen om de eindstreep te halen.
       Veel redden het niet omdat moed en doorzettings vermogen ontbreken.
       Slaperige groet.

       Geliked door 1 persoon

 2. mogge AnneMarie
  goed geslapen hoop ik en klaar voor de nieuwe dag
  een dag thuis ivm bezorging tillift , dat zal het tillen zeker verlichten
  ik kan goed tegen de warmte , maar wat je zegt alles is gelijk zo dor en droog
  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

  1. Beetje druk in het hoofd geweest vannacht maar de laatste uurtjes lekker geslapen.
   Die lift hebben we nodig bij het verzorgen van onze dochter. Ze kan niets, niet lopen zitten, zelfstandig eten niet. Moet overal mee geholpen worden. Wat ze wel kan is gezellig doen op haar manier. Snel tevreden, als het maar gezellig is.

   Geliked door 1 persoon

   1. gezelligheid is iets moois iets groots , een woord dat eigenlijk enkel in NL bekend is
    en zo denk ik doet jullie en jullie dochter goed
    altijd moeilijk om als goed ter been zijnde deze berichten te vernemen , maar kan me er goed in verplaatsen , heb regelmatig contact met minder valide
    smakelijk en fijne avond groet

    Geliked door 1 persoon

    1. Het is wat het is (geworden) maar ze is verder goed gezond en is wel een beetje bijzonder mensje geworden die het fijn vindt onder de mensen te zijn en velen ook nog aan zich weet te binden op haar manier.

     Geliked door 1 persoon

 3. Dan is het ook te laat.
  Ik heb jaren semi professioneel sport gedaan al wat jaartjes geleden 🙂 hoor maar als je dan dat niet toepast dan hoe je het niet vol.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

  1. Nee dan red je het niet. Daar komt volgens mij bij dat niet iedereen in de wieg gelegd is voor intensieve sport. Aanleg en blessure gevoeligheid beperken de sporter zodanig dat het niet hhoed van de grond wil komen.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.