Niet altijd feest, insecten overlast

Wandelen lijkt altijd een feestje maar soms, heel af en toe krijgt al die sportiviteit een naar staartje. In de winter kun je natuurlijk andere problemen tegenkomen dan in de zomer. In de zomer zijn het hoofdzakelijk de zon, grote hitte en insecten die problemen geven. Insecten zoals muggen, horzels, bijen, wespen, hommels, dazen, teken en hoornaars.

Muggen, ze vinden mij heerlijk. Inmiddels weet ik dat dit een fabeltje is, mij lekkerder vinden dan jou. Feit is wel, als er muggen zijn doe ik mee en meestal flink.

Dazen, ik heb tijdens de 2-daagse in Barendonk, Brabant (1) tot 2 keer toe kennis mogen maken met een dazenbeet. Het zijn van die grote plakvliegen die je niet zo een, twee, drie van je af kunt slaan. De krengen blijven gewoon zitten. Na de beet, de volgende dag kwam er wondvocht uit de bult die lange tijd op knappen stond. Rondom de beet ontstond een harde kring van ongeveer 10 cm. waar zoveel spanning op stond dat ik niet op de knieën kon gaan zitten. Er stond zoveel spanning op dat op de knieën zitten bijna niet mogelijk was door de pijn. Later was de hele plek geel, het leek verdacht veel op een bloeduitstorting.  Knap lastig maar het gaat over.

Ik dacht er verder niet meer over na maar maandag na de 2-daagse in Barendonk, Brabant (2) zag ik tot mijn schrik een zwart plekje onder mijn enkel zitten. Zo’n plekje wat je heen en weer kunt bewegen. Nee hè, een teek. Toevallig moest ik die ochtend even langs de huisarts en heeft de assistente hem er voor me uitgehaald. Had ik ook zelf kunnen doen maar ik was er toch. Met de boodschap, een paar weken goed in de gaten houden hoe de plek zicht ontwikkelt kon ik weer naar huis.

En dat deed hij. Eerst was het een klein rood plekje wat steeds donkerder werd. Daarna werd het rondom de kern rood, iets minder fel maar het breidde zich wel uit. Eerst dacht ik nog dat het van de schoen kwam maar ‘s-morgens vroeg nadat ik uit bed kwam was het nog steeds rood. Afgelopen maandag de dokter maar weer gebeld.
Assistente: Ik zal het met de dokter overleggen, kunt u tussen 14.00 en 16.00 uur terug bellen?    Ja natuurlijk. Helaas bingo, een penicillinekuur voor 10 dagen.

Maandagavond is onze vaste wandelavond bij de club, blijkt er nog een dame/wandelaar die mee geweest is, sinds vrijdag een aan een penicillinekuur te zitten vanwege een tekenbeet. Zij had zich echt grieperig gevoeld en een rare rode plek op haar been gehad, maar geen teek gezien of verwijderd. Gelukkig had haar huisarts gelijk in de gaten wat er aan de hand was. Een derde dame had tijdens de 2-daagse al een paar teken door de verzorging weg laten halen. Van haar hebben we nog niets gehoord maar dat zal wel los lopen, anders hadden we het al gehoord. De tamtam werkt redelijk snel onder de wandelleden.

Zelf heb ik tot nu toe weinig klachten van de tekenbeet gehad. Wel wat rare dingetjes, maar iedereen voelt wel eens wat. Inmiddels heb ik 3 pillen ingenomen en lijkt de plek minder fel rood te worden. Ik hoop er maar het beste van.

Wil je meer weten over tekenbeten, raadpleeg de site Tekenradar.nl over tekenmeldingen, -verwachtingen en informatie over de ziekte van lyme. Wees voorzichtig met teken. Binnen 24 uur verwijderen geeft 9 van de 10 keer geen klachten. Moet je hem wel binnen 24 uur vinden.

42 gedachten over “Niet altijd feest, insecten overlast

 1. He jakkes , een tekenbeet dat wil niemand! Maar je komt ze tegenwoordig bijna overal tegen! Gelukkig was je er tijdig bij zodat een kuurtje nog zekerheid kan bieden.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik las al al dat er dit jaar meer teken zijn, met dank aan het goede weer.
  Gelukkig zijn de dokters tegenwoordig goed op de hoogte hoe ze erop moeten reageren. Beter een kuurtje extra dan een leven miserie….

  Geliked door 1 persoon

    1. te veel ellende ervan gezien al. Ik hoop tochnecht op tijd te zijn geweest. Maar het duurt nog even voordat de behandeling klaar is. Vervelend staartje dus.

     Like

 3. ha die AnneMarie
  naar om dit te lezen , maar ik weet het is een onderdeel helaas van het buiten in de vrije natuur zijn , hopelijk valt het bij jou en je wandelmaatjes mee
  ik denk er eigenlijk elke wandeling wel aan , als ik door die mooie natuur wandel , onlangs ook weer , prachtige paden en paadjes , maar wel het terrein voor deze beestjes
  heb een teken tangetje zal ik het noemen van het wandelnet in de rugzak , en thuis kijk ik me zo ver ik kan ook altijd na en O wonder , zo ver zo goed
  houd het in de gaten

  slaap wel groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Het gaat mij er ook niet van weerhouden om thuis te blijven maar ik baal er wel van. Ook omdat ik hem niet gezien heb. Zo onmogelikk zat hij niet.
   Fijne wandeldag vandaag hoor.

   Geliked door 1 persoon

 4. Ja die dazen wordt je inderdaad niet blij van. Ze lijken mij ook altijd wel te moeten hebben. Met tegen gelukkig geen ervaring nog gehad. Maar dat lijkt me helemaal vervelend.

  Geliked door 1 persoon

 5. Die rot beestjes en zeker als je wat bezweet bent weten ze je te vinden. En ja de teek het groen zit er vol van en je merkt het niet gelijk op.
  Hou het allemaal maar even goed in de gaten, en wat je best kan doen schrijf voor jezelf even op de datum dat te teek eruit is gehaald. Het kan soms helpen mocht je nog problemen ondervinden op lange termijn. Maar daar gaan we niet van uit.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik had mijzelf zelfs met Deet ingesmeerd omdat ik de dag er voor zoveel last van dazen had.
   Maar de teek zat iid onder de sok waar geen deet gesmeerd was en het wel lekker broeierig is van de warmte .

   Geliked door 1 persoon

  1. 👍 citronella staat al op mn boodschappenlijstje. Ik had toevallig deet. Gekocht voor een reis in het buitenland waar de muggen ziektes overdragen. Eigenlijk doen teken dat ook. Wat is wijsheid? Aanstaande zaterdag moeten er weer 40 km gwandeld worden. Ga nu op zoek naar citronella of lavendelolie.

   Geliked door 1 persoon

   1. Beter dan iets dat bij lang gebruik ook problemen kan opleveren. Onlangs zag ik de spuit nog liggen bij de action. Dat zeker doeltreffend is als je gaat wandelen of fietsen.

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

  1. Was net bij de Bever en zij wisten te vertellen dat ze ook nog resistent aan het worden zijn. Echt een enge plaag hoor.

   Like

 6. Ach jeetje mine…wat een narigheid… ook hier is cbd mijn redding want ik slik dat nu een jaar en 13 dagen en ben in die tijd niet bezocht door dat ongedierte 😉

  Ik wens je van harte nog veel wandelplezier toe en vooral beet/steek vrij natuurlijk.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je. Neem nog meer maatregelen. Ik had die dag ook nog met deet gesmeerd maar blijkbaar was dat niet voldoende.
   Komt vast weer goed. Daar ga ik vanuit.

   Like

   1. blij dat te horen , komt het vast in orde
    ik heb m’n HH voor vandaag aan kant , fiets vanmiddag naar een oud collega , boekjes van het werk brengen die ik onlangs van andere collega kreeg
    deze jongen mist beide onderbenen door suikerziekte en kan dus niet best uit de voeten
    en het past mij goed op deze rustdag
    ik ben zaterdag in Aviafauna bij een blogtreffen

    mazzel

    Geliked door 1 persoon

    1. Oh, dat is leuk naar het blogtreffen. Groet iedereen van mij.
     Leuk ff naar je oud collega. Beetje bij praten en een mooi ritje er naartoe.
     Fijne dag.
     Groeten.

     Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.