Een hete 4-daagse

Maandag vertrokken de 4-daagse lopers van onze wandelclub uitgezwaaid door familie  naar het logeeradres in Batenburg. Het was al lekker warm en de voorspellingen voor de komende dagen beloofde oplopende temperaturen. Regen is echt een drama om 40 km. te moeten lopen maar hele hoge temperaturen is ook wel een dingetje.

Dinsdag was onze starttijd vroeg wat betekend dat je om 5.00 uur mag/moet starten. Om 3.00 uur op staan, aan kleden, voeten prepareren, ontbijten en de boterham voor onderweg klaar maken. Vroeg? Ja dat is vroeg maar heerlijk als het warm gaat worden.
Het was nog donker toen we vertrokken. Eerst met de auto naar Wijchen, dan met de trein naar Nijmegen en daar nog 2 km.  lopen naar de Wedren/start.

De reis met de trein was rumoerig en onrustig. Iedereen was opgewonden en uitgelaten, eindelijk mochten we vertrekken. De weken vooraf zijn voor de meesten zenuwslopend geweest maar nu gaat het echt gebeuren. De ontlading en blijdschap te mogen starten was groot en de conductrice deed gezellig mee met het opgewonden sfeertje. Ze was wel wat gewend met die jaarlijks terugkerende wandelaars.

Bij de start tegen 5.00 uur begint het net iets licht te worden maar al te licht mag het niet worden want de Waalbrug is op z’n mooist bij een opkomende zon. Na de start wandelen we met lichte schemer door de stad en bij de brug begint de hemel amper te kleuren. Indrukwekkend en een kippenvel momentje die opkomende zon met al die opgewonden wandelaars en toeterende auto’s over de brug. In de stad worden we eerst uitgezwaaid door een bende aangeschoten studenten die ons succes wensen en een paar uurtjes later het bed in duiken om ‘s-avonds verder te gaan met feesten tot de volgende ochtend. Ook dan staan ze weer klaar staan om ons uit te zwaaien.

Net na de brug is er gelijk controle, kaartjes knippen. Pfff, tjonge dat is schrikken, hebben we even niet op gerekend. Er wordt altijd druk geruild en gerommeld met starttijden en bij zo’n vroege controle val je door de mand. Er zat voor veel wandelaars niets anders op dan te wachten met door de controle te gaan tot het redelijkerwijs qua tijd zou kunnen. Jammer want iedereen heeft de eerste uurtjes wat haast om door te lopen. Welke afstand je ook loopt, je moet op tijd binnen zijn en voor de echte hitte begint wil je zoveel mogelijk km. gelopen hebben.

De met starttijden rommelende wandelaars op de vangrail achterlatend sloegen we linksaf de dijk op richting Molenhoek. 5 km. dijk om te bedwingen. In het begin is er nog wel wat te zien maar al snel wordt hij saai. Voordeel als je er vanaf komt zijn er al een flink aantal kilometers gelopen. De rest van de dag komen we door een dorpen en weilanden waar weinig beschutting tegen de zon is. Gelukkig stond het publiek dit jaar wel klaar om elkaar en ons te vermaken zodat het echt niet meer saai was. Heet. Zelfs met zonnebrandcrème op voelde je de zon branden.

We waren om 14.00 uur terug en uitgeklokt. Super snel gelopen maar totaal gesloopt door de hitte en het tempo. Toen we op de trein stonden te wachten om naar huis te gaan kreeg ik vreselijk last van m’n onderrug en knieën inclusief een ongelooflijke dip. Ik dacht, dit ga ik niet nog 3 dagen redden. Ik voelde me brak en vervelend en was mezelf al aan het voorbereiden op opgeven.

Maar dan kom je terug en blijkt uit alle verhalen dat de meesten zich lamlendig en geradbraakt voelen. Klein opkikkertje, het ligt niet alleen aan mij en gloort er weer hoop aan de horizon.

Door de luxe een fysio bij ons hebben, heb ik me even goed onder handen laten nemen door haar. Ze heeft mijn rug gemasseerd en terug geduwd waar hij hoorde te zitten. Tape meegegeven om de volgende dag de knieën mee af te plakken en het advies een paracetamolletje te nemen voor het slapen gaan dan zou het vast weer gaan lukken. Ze wist het zeker, ik ging het redden.

Rond 21.00 uur naar bed om zoveel mogelijk rust te krijgen. Slapen. Morgen een late start, 4.00 uur eruit en 6.00 uur starten. Afwachten, zou het schip ergens gaan stranden?

 

31 gedachten over “Een hete 4-daagse

  1. Het is zo bijzonder die 4-daagse. Je leeft totaal in een roes. Wandelen, afzien, eten, drinken en slapen meer is die week niet nodig. Wil je ook niet. Even alleen die 4-daagse en de rest moet maar even op je wachten tot je weer thuis bent.
   Heerlijk.

   Geliked door 1 persoon

  1. Leuk dat je aan me gedacht hebt. Veel hebben aan me gedacht en is best bijzonder.
   Jazeker, maar die dinsdag had ik echt een dio van hier tot Tokio. Ik dacht werkelijk het niet te redden. Het vervolg komt nog hoor.

   Like

 1. ha die AnneMarie
  ja het is een feest geweest , en op dat dipje na , heb je zover ik kon lezen bij de eerdere reacties onder vorig blog , geen last gehad , toch , ach dit krijgt een vervolg 🙂 dus we vernemen het wel
  grote klasse dat je het hebt gehaald , nu fijn je rust nemen
  doe ik ook , heb alle plannen om te gaan wandelen omgezet in wat fietsrondjes 🙂
  slide show zie ik niet ?
  fijne middag groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Ai. Dat is jammer van de slideshow. Zal ff kijken, maak ik er een mozaïek van.
   Nee het is verder heel goed gegaan maar de finesse lees er nog over.
   Problemen met wandelen dat je het omgezet hebt in fietsen?
   Met mij gaat het aardig goed. Heb wel eens meer rust nodig gehad na een 4-daagse.

   Geliked door 1 persoon

 2. Een van de valkuilen vond ik inderdaad het vervoer van en naar de wedren als je niet in Nijmegen zelf onderdak kunt. Ik snap je dipje dus wel want dan loop je op adrenaline de dag uit en moet je wéér in de benen en dat is zwaar. Fijn dat je even lekker onder handen genomen kon worden, dat scheelt. Zo’n vroege start heb je niet bij de dertig kilometer en dat vond ik destijds heel jammer. Lijkt me geweldig om het licht te zien worden tijdens het wandelen. Ook ik heb aan je gedacht natuurlijk maar je moest het natuurlijk wél zelf doen, pittig hoor met dat warme weer!

  Geliked door 1 persoon

  1. Die dip was heftig. Ik tob al langer met de rug en het advies is om te gaan fitnissen. Nog meer wat ik doen moet om fit te blijven. Doe ik het niet dan wordt het allemaal nog erger. Dit was nu eigenlijk voor het eerst dat me de moed in de schoenen zakte. Na de vakantie ga ik het toch doen, er zit blijkbaar niets anders op.

   Like

   1. Vervelend, maar gelukkig heb je de vierdaagse toch uit kunnen lopen, dat had wel héél jammer geweest als je op had moeten geven nadat je zo goed voorbereid was.

    Geliked door 1 persoon

 3. klopt AnneMarie , ik vermoed zelf dat het wel van tocht kan zijn , of verkeerd gelegen in de nacht
  maar pillen slokken voor dagen hihi hoeveel dan wel niet , maar zal er 2 nemen voor het slapen , wat ik trouwens goed doe , en ik geef dit ouwe lijf tijdens de warmte alle rust
  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Een nacht ontspannen liggen door pijnstillers kan al heel veel schelen. Heb het zelf ervaren afgelopen dagen vandaar het advies.
   Veel sterkte ermee. Even iets gas terug maar het komt best wel weer goed.

   Geliked door 1 persoon

 4. Fantastisch!
  Ik begrijp nog altijd niet goed : wandel je of loop je? Kan je hier kiezen?
  Wij waren vorige week toevallig in Nijmegen, het was er erg druk, maar we kennen het evenement niet.
  Loopt daar een vrouw op flinterdunne sandaaltjes??
  Je moet al een heel dappere doorzetter zijn om dit vier dagen vol te houden!

  Geliked door 1 persoon

  1. Soms weet je ook niet hoe het kan waar mensen op lopen.
   De vraag loop of wandel je wist ik eigenlijk ook niet goed. Wij zeggen het allebei. Heb het toch op gezocht en het kwam erop neer dat lopen een beweging is en wandelen een activiteit. Een minimaal verschil dus. Voor mijn gevoel is wandelen recreatief, voor je plezier. Lopen doe je de hele dag, om je voort te bewegen.
   Het is een heel bijzonder evenement, beetje vergelijkbaar met de Elfstedentocht. Die kan alleen niet elk jaar gehouden worden.

   Like

 5. ha die AnnaMarie
  ja een heerlijke pps met die lieverds er in 🙂
  bracht bij meer een fijne herinnering
  jullie nog een wandeling met elkaar , en dan tot na de vakantie

  ik ben donderdag bij de dermatoloog en hoor dan wel wat er mee gebeurd

  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

   1. nou ik heb alle nachten nog goed kunnen slapen hoor 🙂
    over dat plekje maak ik mij geen zorgen , en ik kan zeer goed ontspannen , of het moet nu de warmte zijn die wat tegenwerkt 🙂
    slaap wel groet

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.