Dag van de 7 heuvelen

De nagels zijn woensdagavond van roze weer veranderd in de 4-daagse kleuren.
En vandaag gaan we de 7 heuvelen beklimmen.
Een vroege start dus hopelijk voor de grootste hitte de heuvels over.
Weer een redelijk goede nacht gemaakt, ik verbaas mezelf. Misschien ook wel omdat we maar met z’n tweeën op een kamer slapen. De anderen slapen met meerdere op een kamer en ik hoor verhalen over snurkende en ronkende mensen. Rommelaars in tassen en klimmers uit en in bed.
Mijn wandel- en bedmaatje is ‘s-nachts vrij rustig, overdag niet dan heeft ze babbels genoeg maar ‘s-nachts is ze stil. Zelf heb ik haar ook geen overlast bezorgd vertelde ze me, gelukkig want slaap is met deze dagen een noodzakelijk kwaad.

Vroeg op, 3 uur. Aankleden, voeten doen, make-up op, eten, koffie drinken, eten en drinken voor de komende dag klaar maken. De auto in, trein naar Nijmegen nemen en 2 km. naar de wedren wandelen. Eventueel nog een plas doen voor vertrek en aansluiten in de rij.
WC’s, je wilt niet weten hoeveel er overal staan en hoeveel gebruik er van gemaakt wordt. Hebben we ook nog de wildplassers maar dat laat je wel uit je hoofd midden in de stad. Er zit niets anders op dan de toilet caravan of een dixie op te zoeken.

5 uur, 2 uur verder mogen we vertrekken. Weer richting het Radboud UMC. We lopen de afslag van vrijdag voorbij en trekken nog een groot gedeelte van de tocht door wijken van Nijmegen heen. De stemming zit er goed in langs de kant van de weg maar het is daar wel eens uitbundiger geweest. Geeft niets de boog kan niet altijd gespannen staan. Wat wel gespannen stond was mijn blaas, alweer. Wetende waar de volgende dixies stonden voelde ik wel aan dat dit niet goed ging komen. Dames sorry, het is weer zo laat, ik moet weer plassen.

Dan maar bij een bewoner van Nijmegen een plas gaan doen. Dat is ook zoiets bijzonders. Langs de wandelroute zijn er altijd wel mensen die hun WC laten gebruiken door de wandelaars. Ik stond in de rij bij een vrij jong gezinnetje dat dit ook deed. De bewoonster maakte zelfs om de zoveel wandelaars de WC schoon.
Er stonden een paar tuinstoelen waar gebruik van gemaakt mocht worden en je kon er een broodje hamburger krijgen. Allemaal voor een klein bedrag te koop of te gebruiken. Ze had het slim bekeken want er werd dankbaar gebruik van gemaakt. Ik was zo blij als een kind mijn blaas was leeg en we konden weer verder met de pret.

Langs de aardbeien met slagroom op zoek naar onze eigen geplande rust met puddingbroodjes. Op de rand van de vangrail wordt daar tegenover het restaurant menig puddingbroodje of appelflap weggewerkt.
Waarom niet bij het restaurant zelf? Overvol. Bijna 44.000 man komt daar langs. Lang niet iedereen eet en drinkt daar wat maar het ligt ongeveer 10 km. van de start en dat is voor de meesten tijd voor een break. Broodje op en weer verder.

Tegen 11.00 uur doen we Groesbeek aan om daarna door te stomen naar de 7 Heuvelenweg.
Het spektakel en gezelligheid spatte eraf. Er komt geen eind aan, wat lekker afleidde voor wat ons te wachten staat. Rondom Groesbeek is het al niet plat meer en kunnen de kuiten vast wennen aan een klein klimmetje. Door, verder, we bijten ons vast in het wandelen. Kom maar op met die heuvels we lusten ze rauw. Richting Berg en Dal.

De heuvels, de omgeving, het is er prachtig. Met het fototoestel in de hand ben ik ze over gegaan. Ieder jaar verbaas ik me weer hoe mooi het daar is, hoe mooi Nederland is eigenlijk. Bovenop de heuvel is onze eigen rust. Iedere dag is er 10 km. voor het einde van de tocht een rust verzorgd door ons verzorgings-team en worden we verwend met lekker hapjes en drankjes. Even een gezellig kletspraatje met het team en we kunnen weer verder. Berg en Dal in en aan sluitend Nijmegen door.

En daar is het ook feest. Buurtverenigingen die zich uit de naad gewerkt hebben om alles te versieren. Geluidsboxen langs de kant van de weg geplaatst en stands opgebouwd voor de diskjockey en dansers. Een lust voor oog en oor. Het wandelen lijkt daar vanzelf te gaan. De heuvels zijn bedwongen en het publiek draagt je verder naar de finish.

Rond 11.00 uur heb ik nog een paar pijnstillers genomen omdat m’n rug weer lelijk begon te doen. Tot nu toe had ik geen pijnstillers genomen overdag maar ik had er even geen zin meer in. Hij hield zich verder koest.
Morgen de laatste dag met veel zon en de pontonbrug bij Cuijk.

Lees ook dag 1: Een hete 4-daagse
Lees ook dag 2: Roze woensdag

16 gedachten over “Dag van de 7 heuvelen

 1. Foto 5 van 6 is de heuvel voor berg en dal toch? Is het ziek dat ik de bomen herken? We komen er vaak. Ik heb de hele dag aan je dacht weet je dat? Ik fotografeerde in Cuijk en hoopte vurig dat je de brug zou halen. Ik wacht af maar vol vertrouwen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja klopt, dat is de heuvel voor Berg en Dal. Alleen jij ziet dat waarschijnlijk. Bij Berg en Dal ziet het er niet veel anders uit dan foto 5, nou bijna hetzelfde dan.
   Hadden we dus toch een date moeten organiseren. Ik heb naar jou uit gekeken en jij naar mij. Zou een klus worden om elkaar te vinden.
   Zal een foto bij de volgende blog doen hoe ik erbij liep. Als ik het bekenden laat zien herkennen ze mij er totaal niet van.

   Like

   1. Zoiets kan altijd natuurlijk groot nadeel is dat we lang moeten wachten terwijl we niet weg kunnen. Zagen we niet zitten en ik wist idd niet hoe ik je moest herkennen zoveel volk.

    Geliked door 1 persoon

 2. ha die AnneMarie
  een prachtig verslag in woord en beeld , goed dat de bewoners zich zo goed naar de wandelaars tonen
  je weet wel , ik liep er de 1ste week van juli en zie ook wel bekende plekjes , al liep ik grotendeels onverhard , tussen Groesbeek en de Duivelsberg
  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

   1. ja daar liep ik uren alleen , maar trof ook Pieterpad lopers , deels zelfde parcours , puur genieten
    nee vandaag alleen stukje weefsel genomen , 9 augustus ben ik daar weer , en dan is het of via bevriezing weg nemen of snijden 🙂 , dat laatste had ik al eens 2 x in 2006 heb ik terug gevonden 🙂
    leuke aapies hé
    slaap wel groet

    Geliked door 1 persoon

 3. Wat heb je mooie wandel verhaal geschreven. Het is altijd leuk zoiets mee te maken. Je foto’s zijn echt leuk geworden. Alleen je had toch wel beetje last van rug. Toen had je geen pijnstillers genomen. Toch heb je koest gehouden, knap. Alvast mooie weekend toe. Groetjes,

  Geliked door 1 persoon

  1. In de ochtend nog een paar pinstillers genomen maar het ging steeds beter met de rug.
   Dankzij de fysio. Zo blij dat ze er was anders weet ik niet of het goed gekomen was.

   Like

 4. Je tipt dit keer precies die dingen aan die mij tot nu toe hebben weer houden nóg eens mee te lopen, aan goed onderdak komen is héél lastig en de toiletten. Maar herkenbaar die foto vanaf de heuvel waar je zélf wat meer zicht hebt op de grote meute waar je onderdeel van bent. . Een heel mooi verslag.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.