Schotland

Na amper een week rust van de 4-daagse stond onze vakantie al voor de deur. Twaalf dagen Schotland lagen voor ons. Geen idee wat ik er precies van moest verwachten. De natuur, daar had ik me voornamelijk op gefocust. Om niet helemaal te verdwalen in het groen stonden een aantal steden op het programma voor de (broodnodige) afwisseling.

Nu we thuis zijn weet ik dat het een prachtige reis was met voornamelijk natuur en hoewel de steden iets tegen vielen horen ze er zeker bij om een goed beeld van Schotland te krijgen. Waar we ontzettend mee geboft hebben is de gids en haar chauffeusche (mag ik dit zo zeggen). De dames vormden een prima team. De chauffeusche stuurde haar ellenlange bus overal naartoe, liep wat averij op maar dat mag als je voor heg eerst in Schotland bent en dan ook nog links moet rijden. De gids, Gea, was een oude rot in het vak. Ze was als gids overal al geweest maar Schotland had haar hart veroverd en dat bleek uit alles.

Wat zijn we wijzer geworden en wat hebben we gezien? Veel hebben we gezien, Schotland inclusief Buiten Hebrieden. Dat betekende een paar maal met de boot mee en met de bus over een aantal eilanden scheuren. Foto-stoppen, afternoontea, bezichtiging van historisch erfgoed met uitleg. Standing Stones met uitleg wat het nu is, Blackhouses, bergen, kliffen, het einde van de wereld. Later kom ik er nog op terug, het is teveel om in een keer te vertellen.

De geschiedenis en verhalen over Schotland vlogen ons om de oren. Schotland is door de eeuwen heen een onder geschoven kindje geweest van Engeland. Maar er komen ook mooie dingen uit Schotland, Harry Potter, Sherlock Holmes, opnamen van Skyfall uit James Bond, Outlander en zelfs Ivanhoe komt uit Schotland. Kastelen, ruïnes, de natuur het is overweldigend. Je zou overal willen stoppen om te kijken en foto’s te nemen. Er is zoveel dat een tweede bezoek niet uit te sluiten is. In de zelfde vorm?

Schotland bestaande uit Binnen Hebrieden, Buiten Hebrieden, Shetlandeilanden, Orkney-eilanden, Lowlands en de Hilands ze bestaan al eeuwen en hebben ons veel te vertellen en te laten zien, een aanrader.

National Anthem of Scotland – Flower of Scotland

Voor meer Zwijmels op Zaterdag kijk hier bij Irisapilio

33 gedachten over “Schotland

 1. Dat klinkt als een heerlijke vakantie en ik kan me voorstellen dat je veel te vertellen hebt erover .Prachtige muziek..
  Gr Elisabeth

  Geliked door 1 persoon

 2. Ahhhh jullie hebben de reis gemaakt die al ‘eeuwen’ in de top 3 van mijn reis-verlang-lijst staat…. wat heerlijk voor jullie!!!! EN ja je muziek is natuurlijk geweldig, past er perfect bij.

  Geliked door 1 persoon

 3. Schotland moet inderdaad een prachtig land zijn. Jullie hebben het nu met eigen ogen gezien en ervaren. Ooit een dag in Schotland geweest, we maakten een cruise en hadden een stop in Greenock nabij Glasgow. Te weinig tijd om echt een goede indruk te krijgen. Mooi dat jullie genoten hebben! De muziek past goed!
  Dankjewel dat je aan deze 300e keer Zwijmelen op Zaterdag hebt meegedaan!

  Geliked door 1 persoon

 4. Schotland is zeker heel mooi om te zien Ik heb weleens op tv gezien. Prachtig De eerste foto ziet prachtig uit. Het klinkt voor heerlijk vakantie. Prachtig muziek is dit. Groetjes Jacqueline & Ferry.

  Geliked door 1 persoon

 5. Och Schotland… De eerste vakantie met mijn (nu 20 jaar) echtgenoot was naar Schotland. Later zijn we er met mijn ouders naar teruggekeerd. Het is er zo mooi. We wilden er trouwen. Alles was in kannen en kruiken, maar door ziekte van mijn moeder liep het anders.
  Dit jaar waren we bijna met de kinderen teruggekeerd naar Schotland om ons 20 jarig huwelijk te vieren. We kozen echter (in samenspraak met het gezin) voor Praag. (zie mijn zwijmel van vandaag).
  Ik weet zeker dat ik er ooit nog een keer zal belanden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ga direct kijken naar je zwijmel. Het is er heel bijzonder. Trouwen in Gretna Green was niet nodig begrijp ik. Daar kun je trouwen vanaf 16 jaar en 18 jaar voor jongens, zonder toestemming van de ouders

   Like

 6. mogge AnneMarie
  ik kwam gisteravond na de lange dag niet meer aan de pc , en las vandaag een rustdag in , voelde gistermiddag mijn benen goed , nu dat weet jij wel , dat loop je er wel uit , maar kramp in de kuiten niet hihi , hoe dat nu toch kan , geen idee , maar ik korte de wandeling wat in 🙂

  Schotland een schitterend land , waar ik als jullie genoot van de natuur , en het zelfs beleefde en rook en proefde , want ik deed het 3 weken op de fiets hihi
  maar wat jij verteld zo met een ervaren gids leer je natuurlijk meer over de geschiedenis , en of die bloederig was , zag ik wel aan een aantal museums en o.a het kasteel in Edinburgh , toen ik er in mocht , het was namelijk een dag enkel voor de herdenking aan Diane welke een aantal dagen er voor was omgekomen pppfffttt , ja zoiets blijft je altijd bij hé
  ik zal stoppen en mijn rustdag beginnen
  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

  1. Dan maak je dat echt mee. Je voelt het verdriet, het hele land is vergeven door rouw. Zoiets vergeet je zeker nooit meer. Bij elk kasteel, dal, ruïne hoort wel een bloederig verhaal. Ik heb elk verhaal aandachtig aangehoord maar welk nou precies bij welk kasteel hoort weet ik helaas niet meer. Maar eens opzoeken en na pluizen.

   Ja kramp herken ik wel. Snap eigenlijk ook nooit waar het vandaan komt. Overkomt je vaak oo momenten datje het totaal niet verwacht. Rust lekker uit vandaag.

   Geliked door 1 persoon

   1. ja ik houd een hele dag rust hoor , snap ook niet vanwaar de kramp komt , maar prettig is anders
    klopt ik zag na het lopen van de beroemde mijl zeg maar achter het kasteel van Edinburgh , zoveel bloemen en knuffels en schrijfsels liggen , het heeft mij toen erg veel gedaan , dat was in ’97
    suc6 met uitzoeken welk verhaal bij welk kasteel , vind ik ook leuk werk om uit te zoeken altijd na een wandeling of zo

    Like

 7. Wij waren er ooit, op pré-huwelijksreis .
  Ik heb er een heerlijke natuur gezien, genoten in prachtige B&B’s, het monster van Loch Ness bleek onvindbaar, maar misschien hadden we iets teveel oog voor elkaar toen? 🙂

  We waren er zonder gids, ik lees dus nu pas een stuk geschiedenis.

  Geliked door 1 persoon

  1. De gids wist zoveel te vertellen. Het ene na het andere verhaal rolde uit haar mond. Na vertellen zal lastig worden maar ik wil er toch mijn best voor doen of misschien nog een keer terug gaan. Een aanrader.

   Geliked door 1 persoon

 8. Het lijkt me een prachtig land dat helaas alleen over water te bereiken is. Zowel vliegen als varen zijn niet zo mijn ding dus ik zal er zelf waarschijnlijk nooit rondkijken. Maar je komt vast ng wel terug met foto’s, zodat ik kan zien wat ik mis.

  Geliked door 1 persoon

 9. ha die AnneMarie
  ik zag veel van Canada en de USA in de jaren ’70 , zal zeker veel veranderd zijn met nu
  en wat je zegt ons landje is een pracht , en nog veel te zien
  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 10. Schotland Ierland en Griekenland zijn de landen die ik graag zou willen zien, maar ik weet dat het niet meer zal gebeuren.
  Fijn dat je er zo van hebt kunnen genieten.

  Geliked door 1 persoon

 11. ha die AnneMarie
  ja leuk om weer iets tegen te komen waar we eigenlijk niks van weten , maar ja er is in die tijd ook zoveel voor gevallen , er is overal in het land wel zaken die we niet kennen 🙂
  ja prima weer vandaag , ik nam ook nog ff rust hihi , morgen pak ik de fiets en wil ff bij een klein natuur gebiedje kijke hoe de heide daar is , en vandaar wat tijdschriten weg brengen naar een oud collega , is de dag ook weer goed besteed 🙂
  ben blij dat je de fototjes mooi vind
  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.