Wandelen in Schotland

Schotland lijkt voor ons Nederlanders een uitgesproken wandelland. Als je van natuur en avontuur houdt en je goed voorbereid is het er prima wandelen maar bedenk wel dat wandelen in Schotland niet voor watjes is.

Toen we zo over Schotlands wegen zwierven veilig en hoog in onze touringcar en al die prachtige bergen langs zagen komen, bedacht ik daar wel eens te willen wandelen. Met Oostenrijk in het achterhoofd wel eens een mooie wandelingen maken in de bergen van Schotland. Maar naarmate we langer in Schotland waren en we meer en meer bergen, bergkammen en paadjes zagen leek het mij toch niet zo simpel om Schotland te voet te leren kennen.

Op een aantal bekende langeafstandswandelroutes zoals de West Highland Way en de Great Glen Way na, lopen schapenpaadjes, jagerspaden zig zag door elkaar. Sta je beneden in een dal en kijk je tegen die prachtige bergen op dan zie je gelijk dat het een flinke uitdaging wordt om daar te wandelen. Je wandelt over rotsblokken en natte veen grond, slecht aangegeven of onbekende paden. Een rondje wandelen zoals bij ons in de bossen is er niet bij. Bovendien kan het weer uiterst grillig zijn en moet je wat kleding betreft overal op voorbereid zijn.

Een goede kaart, gezond verstand en een goede wandel en -kampeeruitrusting zijn nodig om in Schotland de bergen in te kunnen. Het is toegestaan vrij te kamperen maar zelfs dat is een uitdaging. Internet ben je zo kwijt dus vertrouw niet op je telefoon en Google Maps. Waarom noem ik kampeeruitrusting? Een korte wandeling is haast niet mogelijk tenzij je in de meer bewoonde gebieden komt en een aantal uitgezette wandelroutes. Maar wij Nederlanders willen de bergen in. De bergen, ze lijken niet zo hoog dat moet dus lukken.

Voor je navigatie heb je een goede kaart een kompas en navgate (navigatie via satelliet) en een dosis gezond verstand nodig. De bergkammen zijn niet buitengewoon hoog maar bruggen, berghutten, kabelbanen er is niets alles ontbreekt. Je bent echt op jezelf aangewezen.

En dan zijn de midges er nog. Ieniemienie mugjes van hooguit 2 mm. die je met z’n allen DSC_0100 (2) 1tegelijk aan vallen en waartegen geen plekje huid bestand is. Midges komen voor in of bij natte veengrond en leven in hele grote getale. Gebruik netten voor je gezicht, te koop bij sportwinkels in Schotland, kleed je van top tot teen aan en wil je even zitten of ergens kamperen zoek een plekje in de wind. Middeltjes tegen midges zijn te koop bij lokale winkels. Of Deet helpt weet ik niet. Over het algemeen zijn het echt geen wonder middelen en weten midges of andere insecten de lekkerste plekjes huid te vinden. Ook wij hebben kennis gemaakt met de midges, bijten dat die krengen deden en daarna begon de jeuk. Gek werden we ervan en zijn de bus in gevlucht om aan de aanval te ontkomen. Je slaat ze echt niet van je af zoveel tegelijk vallen aan.

P1120148
Glen Coe Vallei

In de Glen Coe Vallei zijn dagtochten om te wandelen en als dat niet voldoende is kun je ook nog de Ben Nevis beklimmen. Klimmers die willen oefenen voor het grotere werk komen naar de Ben Nevis om deze 1344 meter hoge berg te bedwingen. Dagtochten in de Glen Coe Vallei zijn vrij lang. Zoek een gezellig B & B in de buurt van de Vallei zodat je snel op de plaats van bestemming bent. Vergeet niet dat Schotland 2 x zo groot is als Nederland, afstanden van de ene plaats naar de andere zijn langer dan wij gewend zijn. Even de snelweg pakken richting Vallei zit er niet in.

Wil je toch wandelen omdat het je een super land lijkt, bereid je goed voor of boek een wandelvakantie. Loop een route die bepijld is en waarvan je zeker weet niet voor grote verrassingen te komen staan. Hoe je het land ook bezoekt, je zult zeker niet teleurgesteld worden.

Scotland, Road trip Isle of Skey

 

 

27 gedachten over “Wandelen in Schotland

 1. het is zo een mooi land AnneMarie , ik wandelde het niet , en bleef met de fiets op goed gebaande paden , ook al zag ik uren lang geen ander mens , ik vond bij hen altijd wel een B&B , van die mugjes heb ik geen last gehad in augustus/september ’97
  verder dan dat kan ik een wandel/fiets of eigenlijk wat om het even een bezoek aan dit mooie land aanraden

  koers groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Het lijkt me zo prachtig daar. Helaas… van die muggen ben ik dus heel bang… Man is heel allergisch voor allerlei insecten en ik zit nu al onder de bulten van een weekendje Ardennen. Het lijkt wel of ik acné heb in mijn gezicht, maar het zijn allemaal muggenbeten.

  Geliked door 1 persoon

  1. Oh is het zo erg. Dat is wel heel erg dan. Ze gebruiken daar echt netten over het gezicht. Ze zijn ook niet overal maar waar dan wel precies, ja bij natte veen grond maar ik weet niet wanneer je dat precies tegenkomt tijdens het wandelen.

   Like

 3. Een prachtig land maar inderdaad, wel een land waar je niet zómaar even een wandelroute neemt. Dat is andere koek dan de zeven heuvelen weg, dat is duidelijk. Maar met deze heerlijke muziek op “je oren”moet het wandelen toch een soort feestje zijn.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat is in Schotland heel mooi land om toe te gaan. Om te wandelen is zeker oppassen geblazen. Vaak heb je dan ook paden te zien. Heuvels is daar zeker echt schitterend. Leuke filmpje van je omgeving te zien. Oja.. daar hebben veel muggen? Vandaar dat sprayspuit meegenomen heeft. Wat vervelend weer. Daar heb je zeker mooie wandeling. Groetjes,

  Geliked door 1 persoon

 5. Het is een prachtig en machtig land . De bergen heersen er echt. Je geeft goede info voor wie er nog eens heen wil. Wij kwamen enkel op plaatsen via de trein bereikbaar en hebben ter plaatst gelift. Soms lang wachten😊. Niet zo druk daar.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wij wandelen graag maar hier zag ik toch wat beren en wolven op mijn pad. De gids had daar de nodige info over en die midges waren een ramp. Wandelen moet je toch een beetje boorbereid doen.

   Geliked door 1 persoon

  1. Hi Hi. Dat begrijp ik. Zelf hoorde ik ook steeds bij de laatsten die in de bus stapte. Gelukkig waren er meer verslaafd aan het fotograferen.

   Like

 6. ha die AnneMarie
  ja in die tijd was er msn space , daar ben ik begonnen met het bloggen 🙂
  ik heb ook nooit aan dar farm gedoe gedaan hihi
  morgen ontmoet ik m’n oudste blogvriendin uit die tijd 🙂
  slaap wel groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Heb ze gevoeld, het was vreselijk. Dat het zelfs zo erg kan worden dat je ermee naar het ziekenhuis moet wist ik niet.
   Lijkt me geen pretje. Met de camper moet het ook prachtig geweest zijn? Zijn jullie het hele land doorkruisd?

   Like

 7. mogge AnneMarie
  ja ook hier in het Gooi kleurt de hei , maar er is heel veel ook gewoon verschroeid 😦
  afgelopen week fietste ik ff naar een klein natuurgebiedje tussen de Lage Vuursche en paleis Soestdijk , De Stulp , jaren het mooiste heide uit heel de omgeving , maar ook daar veel kapot , dus ik ben benieuwd hoe het op de Posbank is
  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

    1. Ben benieuwd hoe de heide er volgend jaar uit ziet. Trouwens niet alleen de heide. Er is veel gesneuveld tijdens de hitte. Veel zal gesloopt moeten worden. Ziet er triest uit hier en daar.

     Like

Reacties zijn gesloten.