En nu weer verder

P1050149

Levenslessen en -vragen, ze tollen nogal eens door mijn hoofd. Het leven zinvol en verantwoord leven en niet alleen voor de lol gaan. Als het nodig is en in mijn vermogen ligt de helpende hand bieden. Mensen niet onnodig lastig vallen en met fatsoen behandelen.
Geen ruzie maken over onbenulligheden en mocht er toch reden zijn om ruzie te maken, ga dan het gesprek aan. Praat het uit en respecteer andermans ideeën als het verschil van mening blijft bestaan.

Onderwerpen waar de moderne mens tegenwoordig maar al te vaak lak aan heeft. Gelukkig lang niet iedereen maar ik kom ze regelmatig tegen. Zij leven voor zichzelf en niet voor een ander. Zelfs gelovigen hoor ik dit soms zeggen. Gaat deze instelling niet regelrecht tegen de beginselen van het geloof in?  Ik ga voor het gemak er maar van uit dat ik het een en ander niet begrijp.

Lezend over deze vragen probeer ik tot een oplossingen te komen. Soms blijkt er geen oplossing te zijn en zijn er meer mensen die met bepaalde vragen worstelen. Geen oplossing kan soms een bevredigend antwoord zijn om piekeren te doen stoppen. Bovendien zijn oplossingen niet altijd zaligmakend. Jouw oplossing is lang niet altijd de oplossing de ander zodat het probleem simpelweg blijft bestaan. Daar moet je dan mee zien te dealen.

Soms druisen antwoorden of onderzoeken naar dit soort onderwerpen totaal tegen mijn ideeën in en laat ik ze links liggen. Ondanks alle geleerdheid denk ik er toch het mijne van en volg ik mijn hart.
En soms brengen ze me in verwarring. Dacht ik het goed te doen, op het rechte pad te zitten, blijkt ineens dat ik het helemaal bij het verkeerde eind te hebben.

Meer dan een jaar geleden las ik een artikel over vriendelijk zijn. Ha, dat probeer ik ook te zijn. Niet dat het altijd lukt maar ik probeer het wel tenminste. Leuk, eens lezen wat ze erover te vertellen hebben.

FOUT.
Kom ik daar even van een koude kermis thuis. Vriendelijk zijn o.a. op de werkvloer is een vorm van pesten is de stelling. Het ‘probleem’ gaat verder dan de werkvloer maar om de stelling duidelijk te maken namen ze dit als voorbeeld. Door altijd vriendelijk te zijn ontneem je mensen de mogelijkheid om boos op je te worden. Je zou je omgeving terroriseren door altijd vriendelijk te blijven. Conflicten worden niet opgelost, ze kunnen niets aan je kwijt omdat jij altijd zo verdomd vriendelijk blijft.

Die had ik niet zien aankomen. Staat bij mij hoog in het vaandel, vriendelijk zijn/blijven zit ik er faliekant naast. Zeker, sommigen hebben daar maling aan en blaffen je zo wie zo af maar de gemiddelde mens zou door jouw vriendelijkheid gepest worden door jou.
Heilig overtuigd goed bezig te zijn is het artikel lang in mijn brein blijven zitten. Het rond zingen in mijn hoofd over deze stelling is minder geworden maar soms borrelt het weer omhoog en weet ik eigenlijk nog steeds niet wat ik ervan denken moet, hoe ermee om te gaan.

Tot gisteravond. Matroos Beek van Grensgevallen postte een blog over haar jonge kitten. Naast dit verhaal postte zij een spreuk die haar directeur hen mee had gegeven aan het begin van het schooljaar.
Lieve Matroos Beek, ik ben je erg dankbaar dat je dit doorgegeven hebt.
Ik ga het artikel over vriendelijk zijn vergeten, ga er niet meer over piekeren. Ik ben er klaar mee en probeer weer op de mijn manier vriendelijk te zijn en blijven.

Haar spreuk gaat over ‘lief zijn’ wat volgens mij nog een stap verder gaat dan vriendelijk zijn maar voor mij ligt het dicht bij elkaar. Overtuigd, ik ga weer voor de volle 100% mijn doel nastreven.

Lief zijn is een kracht
Een strenge blik, een onverschillige houding of hardvochtige woorden maken je heus niet sterker en zorgen er ook niet voor dat mensen respect voor je hebben of bij je willen zijn. Integendeel. Wees nooit bang om je liefste kant te laten zien en toe te geven dat je een extra knuffel nodig hebt. In ruil daarvoor zul je alle liefde krijgen die je verdient. ” Uit: Catfulness. Hoe een kat ons kan leren gelukkig en mindfull te leven.

35 gedachten over “En nu weer verder

 1. Wat een raar artikel! Vriendelijkheid zorgt ervoor dat conflicten niet worden opgelost???? Nou ja zeg. Het is wel een thema dat mij ook bezig houdt. Ik kies toch ook maar voor vriendelijk. Want ik denk dat dat een bewuste keuze is.

  Geliked door 1 persoon

  1. Velen van ons kiezen voor vriendelijkheid. Misschien heeft de schrijver een hekel aan collega’s die wel vriendelijk kunnen blijven. Heeft hij zelf een probleem. Wij gaan voor begrip, vriendelijkheid en de liefde.

   Like

 2. ha die AnneMarie
  ik las die ook bij Matroos en ik ben blij jij ook , en weer op het rechte pad bent
  want zo jij deed , deed je goed , doe zo voort
  als iemand waar dan ook , vriendelijkheid als pesten ziet , moet ie opgenomen worden en op water en brood 🙂
  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Vond het zo’n raar artikel. Kon er niets mee maar was er wel door uit het lood geslagen.
   Laten wij maar gewoon bij ons standpunt blijven en vriendelijk blijven. Volgens mij beter.

   Geliked door 1 persoon

 3. Daar heb je gelijk in. Je verhaal zeg wel genoeg. Blij dat je kracht en liefde geeft. Vriendelijkheid kom je dan verder. Lief zijn is een kracht heb je heel mooi geschreven. Zo is het.

  Geliked door 1 persoon

 4. Bood for you! Je vangt meer vliegen met stroop dan met azijn. Vriendelijkheid kost weinig en lost meestal al de helft van een probleem op. Ik vind het een raar uitgangspunt dat je met vriendelijkheid iemand pest omdat die dan niet meer boos op je kan worden. Dat kan nog steeds, ik bedoel je kunt iemand op een vriendelijke manier duidelijk maken dat je boos wordt van wat hij of zij zegt of doet en dat je daar de grens trekt. Assertiviteit noemen we dat (wat veel mensen verwarren met agressiviteit, ofwel onredelijk boos worden).

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik begreep er ook niets van, van de uitleg. Precies wat je zegt, met een vriendelijk woord kun je ook vertellen dat dingen niet gaan zoals je wilt of had verwacht. Maar ondanks het vriendelijk te vertellen is iedere reactie nog ongewis. Hoe gaat de ontvanger om met kritiek ook al is het verpakt in mooie woorden. Wat blijft is het uitgangspunt, vriendelijk en lief zijn.

   Like

 5. Het is boeiend om jouw twijfels en worsteling te lezen AnneMarie. En natuurlijk is het zo dat je met begripvol handelen en een flinke dosis empathie de wereld een stukje beter kan maken.
  Laten zien dat je liefde nodig hebt kan je ook liefde opleveren en dat is mooi om te ontdekken. Maar helaas leven we niet in een paradijs en blijft het noodzakelijk om te bezien aan wie je dat toont. Ik ben er van overtuigd dat wanneer je daar niet kritisch/bewust mee omgaat er misbruik van je gemaakt gaat worden. Iets dat je overigens ook kan zien bij katten, dus zo mindful zijn ze ook weer niet.
  Ik begrijp ook zeker de strekking van het artikel, al gaat de term pesten mij wel te ver. Door je altijd van je zachte/lieve kant te laten zien, kan de indruk ontstaan dat je anderen niet serieus neemt in hun emoties. Het is een soort relativeren van gevoelens van anderen.
  Bovendien is het is voor jezelf ook goed om, als dat nodig is, je boosheid te laten zien aan je omgeving. En wees eerlijk, met boos zijn is niets mis volgens mij.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hier moest ik even over nadenken. Ben me er zeer goed van bewust dat het leven geen paradijs is. Boos worden kan ik weldegelijk het duurt wat langer. Over het algemeen komt het er streng maar zonder verwijten uit. Mensen die mijn liefde of vriendelijkheid niet willen ontvangen laat ik na het zeker te weten links liggen mits dit mogelijk is. Want ook dat is niet altijd mogelijk.
   Opvoeding en gevormd door het leven blijkt mijn uitgangspunt wel te werken. Vriendelijk blijven zelfs in een discussie levert vaak het beste resultaat op. Natuurlijk zijn er mensen die daar niet mee om kunnen gaan maar om nu vriendelijkheid als pesten te zien gaat me toch te ver.
   Vraag me wel eens af of ik mensen niet te serieus neem, er borrelen altijd verzachtende omstandigheden omhoog.

   Geliked door 1 persoon

 6. ha die AnneMarie
  nee echt ingrijpend zal het niet zijn , maar als ik alles zo lees en zie , duurt het toch nog wel eventjes , maar dat is met veel wachten tussendoor , ik zie het wel
  ja mooi stadje dat Zierikzee , maar er komen met het OV is een bezoeking 🙂
  fijne middag groet

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik vrees dat de fout bij mijn generatie ligt. Destijds werden veel kinderen antiautoritair opgevoed, zij mochten alles, werden niet gecorrigeerd en alles was de altijd de schuld van een ander. Dat zijn de mensen die nu dit soort onzin beweren want natuurlijk zijn fouten de schuld van een ander. En als iemand niet in de gelegenheid gesteld wordt zijn gram te halen door vriendelijkheid is dat de schuld van hen die vriendelijk zijn. Zoiets.

  Geliked door 1 persoon

  1. Kun je echt met alle opgedane kennis zoiets bedenken? Komt je artikel in een blad dan neem ik aan dat je voldoenden kennis hebt om hierover te schrijven en geen onzin de wereld instuurt.
   Maar je er zijn meerdere discussies op het moment waar ik met de pet niet bij kan zoals over ME patiënten. Daar verdedigen midici zich met hand en tand hun opvattingen tegen patiënten en patiënten verenigingen. Water bij de wijn doen en naar elkaar luisteren is lastig.

   Like

   1. Het zijn vaak onderzoeken die gedaan worden om te promoveren, daar doen dan domweg véél te weinig mensen aan mee en vaak mensen uit het kringetje ván de onderzoeker.
    Of dat in dit geval zo is weet ik niet.

    Geliked door 1 persoon

    1. Het omstreeen behandelplan komt iid voort uit een dubieus onderzoek. Of het van een promovendi was weet ik niet maar wel dat er veel belangen mee gemoeid zijn.

     Like

 8. Och, serieus. Alsof een beschaafd en begripvol gesprek conflicten niet beter oplost dan gewoon eens tegen elkaar gaan roepen. Wat een gek artikel.
  Mijn hart sluit zich toch meer aan bij catfulness en Matroos Beek!

  Geliked door 1 persoon

 9. ha die AnneMarie
  ik ben blij dat je de fototjes mooi vind 🙂
  ja m’n oudste broer komt weer ff buurten , en hij neemt wat verse vis mee , altijd goed hihi
  jullie wel vrij ook , maar nog geen vast plan , nu ik wed dat jullie wel iets moois vinden
  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 10. Ik kom soms mensen tegen waarvan ik weet dat ze vaak alleen zijn. Als ik dan gedag zegt of even glimlach naar ze denk ik wel eens. Misschien is het wel het enige wat ze horen vandaag. Ben er van overtuigd dat een glimlach of vriendelijk zijn goed is. Al zou ik zelf soms wel eens meer een bitch willen zijn. Niet dat mensen over me heen lopen maar toch…

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat zou ik soms ook wel willen, meer bitch zijn. Als je het goed vebruid hebt lukt het me wel maar vaak ben ik dan al maanden bezig om me te wapenen tegen het verbale geweld.

   Geliked door 1 persoon

   1. Dat is soms ook een nadeel vind ik tenminste van mezelf als de grens bereikt is dan kan ik wel scherp uit de hoek komen maar dan is de nuance soms weg vanwege het opstapelen haha….. maar goed ik kan er mee leven hoor.

    Geliked door 1 persoon

 11. Als jouw verhaal iets bewijst is het wel dat je nooit uitgeleerd bent, ongeacht de leeftijd die je behaalt.

  Veel dingen zijn inderdaad ‘lastig’ maar het helpt mij altijd naar de ‘les’ te zoeken en daar dan mijn voordeel mee proberen te doen. Wat ik ondertussen wel heb geleerd (aangeleerd ook wel denk ik) is te luisteren naar mijn hart, en me niet langer druk te maken om wat een ander wel of niet van me vindt. Zolang ik mezelf recht in de ogen kan blijven aankijken is er niks aan de hand. Fouten maken mag, moet zelfs, want ook daar leren we weer van/

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja gek he. Ik luister meestal ook naar mijn hart maar hier werd ik toch even door van mijn stuk gebracht. Stom misschien dat ik me zo onderuit liet halen maar ik wil ook open blijven staan voor nieuwe inzichten en ideeën. Dit was wat mij betreft een hopeloos idee.

   Like

Reacties zijn gesloten.