Quilty pleasure

Een van mijn Quilty Pleasures, niet in de stress schieten, is Kerst.
Zodra de vakanties voorbij zijn, de dagen korter beginnen te worden en de kaarsjes bijna aan kunnen ‘s-avonds dwalen mijn gedachten al af naar kerst.
Wat daar zeker debet aan is, is muziek. Zo af en toe vang ik muziek op die of bij kerst hoort of voorafgaan bij kerst hoort.
Al een aantal weken voor september kwam deze mis via de radio huize AnneMarie binnen. Niet zo vreemd dat je dan aan kerstmis gaat denken.

Gloria (mis) is in het katholicisme de naam van het tweede gezang van het ordinarium (wederkerige gezangen van de mis) in het rituaal (Romeins Rituaal – Liturgisch boek) van de Heilige Mis.
Het Gloria werd door de achtste Paus in de 2e eeuw na Christus in de dienst van kerstavond opgenomen. Het Gloria is de jubelzang van de engelen die de geboorte van Jezus aankondigen met de woorden: “Ere zij God in den hoge, vrede op aarde.” Doordat het Gloria steeds populairder werd is het een vast onderdeel van de eucharistieviering geworden en wordt niet alleen meer op kerstavond opgenomen in de dienst.

Veel componisten hebben een Gloria geschreven. Ondanks dat Vivaldi in de jaren dertig van vorige eeuw pas weer herontdekt is, is zijn Gloria het meest populair.
Het Gloria van Vivaldi is het zeker waard om in zijn geheel beluisterd te worden en vooral het begin zal bijna iedereen herkennen echter mijn favoriete stuk is Domine Deus – Mijn God

Geniet van Vivaldi’s Gloria – Domine Deus met Emma Kirkby

Voor meer Zwijmels op zaterdag kijk bij Irispapilio

22 gedachten over “Quilty pleasure

 1. mogge AnneMarie
  dat is zeker een knap stuk muziek , en een mooie stem die dat lied zingt
  kerst dus , ja je bent wat vroeg , nou en , zeker geen reden om in de stress te schieten 🙂
  fijn weekend groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooi stuk muziek dat Gloria (ik heb zelf een uitvoering van het Choir of King’s College) maar de kerstgedachte krijg ik er (nog) niet bij.
  Fijn dat stukje over het Gloria, ik houd van “weetjes”

  Geliked door 2 people

 3. In zijn genre prachtige muziek! Nou ben ik niet zo goed in klassiek, maar Vivaldi hebben we laten horen bij onze huwelijksceremonie, naast b.v. Joe Cocker. Als gereformeerd opgevoed jongetje weet ik weinig van Roomse rituelen, behalve dat daar misprijzend over diende te worden gesproken. Maar na het lezen van de titel van je blog vroeg ik me af wanneer de tekst zou beginnen over de genoemde handwerktechniek… 😉 Ach ja, altijd met tekst bezig en met de woorden die uit alle hoeken en gaten door elkaar springen…

  Geliked door 1 persoon

  1. Het ging ergens anders over. Hi hi. Zou voor 20 jaar terug hebben gekund maar daar ben ik helemaal vanaf.
   Tja. Opgevoed door niet religieuse ouders was ik vrij om zelf te ontdekken wat een en ander nu inhield.
   Klassieke muziek, ik luister bijna niet anders meer. Dat spijt me soms wel, je bent daardoor niet meer zo bij, maar de zender gaat meestal al snel op klassiek.
   Gelukkig heb ik in mijn jeugd wel heel veel pop gehoord.

   Like

 4. Schitterend inderdaad… en ja die info erbij is altijd fijn, geeft de muziek meer diepgang he, ik luister bij tijd en wijle ook graag naar die zender…. ik blijf het eeuwig zonde vinden dat onze tv daar zo gruwelijk weinig aandacht aan besteed.

  Je hebt een mooi stuk gekozen, 1 van de zovele die inderdaad de moeite van het beluisteren geheel waard is.

  Fijn weekend.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het hele Gloria is mooi. Er zijn veel bekendere stukken uit maar dit vind ik eigenlijk de mooist.
   Ermis wel een concertzender maar dan kun je net zo goed radio luisteren. Er wordt bijna nooit iets bij verteld, achtergrond meegegeven e.d.
   Podium Witteman begint morgen weer. Dat is al vast weer wat.

   Like

 5. Brrr… kerst nú al, daar wil ik nog helemaal niet aan denken;-)
  Wat een mooie heldere stem , wel heerlijk rustig maar toch geen muziek ik ik zelf zou opzetten. Maar ik heb ook geen katholieke achtergrond en dan kom je daar niet al heel jong mee in aanraking.

  Geliked door 1 persoon

  1. Luisteren naar klassieke muziek kan ik altijd wel. Veel muziek komt voort uit het geloof. Vaak weet je het niet eens waar het vandaan komt. De kerst komt vanzelf. Ik geniet alleen vast van wat muziek hier en daar.

   Like

   1. Ja zeker , ik doe dat ok regelmatig maar in klassieke muziek heb je eigenlijk net als bij pop muziek toch ook wel heel veel genres . Ik heb meer met symfonisch werk dan met zang. Al zijn er wel prachtige aria’s en koren, dat dan weer wel;-)

    Geliked door 1 persoon

 6. Heel vreemd, ik houd wel van (licht) muziek maar de zang is niet aan bij besteed. Maar ik zie dat je heel veel mensen blij maakt hiermee en dat is mooi. Mijn guilty pleasure is eigenlijk met kerst weggaan en al die drukte etc over te slaan!

  Geliked door 1 persoon

  1. Van mij mag het allebei. Uitgaan maar het liefst vieren samen met familie en vrienden. De muziek speelt de hoofdrol met kerst. Heerlijk maar alles op zijn tijd. Het wordt vanzelf kerst.

   Like

Reacties zijn gesloten.