Wandeltocht Hoge Veluwe

P1120725

Zaterdag organiseerde de Hoge Veluwe weer zijn jaarlijkse wandeltocht. De zondag is bestemd voor hardlopers, De Hoge Veluweloop. Een druk weekend dus voor de Hoge Veluwe. Vorig jaar hebben we de wandeltocht voor het eerst gelopen. Dat is ons zo goed bevallen dat we mede door het mooie weer de wandelschoenen weer tevoorschijn hebben gehaald de e-tickets uitgeprint en op pad zijn gegaan.

De tocht was hetzelfde als vorig jaar maar toch is er iedere keer wat anders te ontdekken. Het Jachtslot, St. Hubertus vind ik altijd zeer imposant en kan daar foto’s van blijven maken.
De familie Kröller-Mūller, lieten nadat er diverse aankopen van grond gedaan waren door H.P. Berlage een huis ontwerpen en bouwen. Berlage ontwierp zelfs het meubilair en de serviezen voor het Jachtslot

Helena Kröller-Mūller was een verwoed kunst verzamelaarster en had diverse contacten in de kunstwereld waardoor haar verzameling tot een van de grootste privéverzameling uit kon groeien. Haar verzameling bevat o.a. meer dan 200 van Goghs.
Begin jaren 20 van de vorige eeuw werd de opdracht gegeven om een museum te bouwen onder aan de Franse Berg op het landgoed. Hier zou haar collectie ten toongesteld gaan worden aan het publiek.
In 1921 werd begonnen met de bouw van het museum.
Een jaar later kwam de familie echter in zwaar weer terecht door de economische crisis en werd de bouw van het museum gestaakt.
Delen van dit museum staan nog onderaan de Franse Berg.P1120777

Ter nagedachtenis aan Anton en Helena Krõller-Mūller stond daar een echtpaar verkleed als Anton en Helena de kaarten te stempelen van de wandelaars. Dat zorgde voor de nodige hilariteit, iedereen heeft wel een zegje te doen. Het echtpaar wist ons wat wetenswaardigheden over het nooit afgemaakte museum te vertellen en waren goed opgewassen tegen lollige wandelaars.

Weer verder voor de laatste loodjes. De heide over richting zandvlaktes en het jeneverbessenbos. Door het bos richting het Museum Kröller-Müller, langs een gedenktuin naar de finish.
De natuur in het park heeft toch wel iets bijzonders. Het was bovendien fantastisch wandelweer, kortom we hebben er weer van genoten. Een aanrader wat ons betreft.

Leestips: Hoge Veluwe tocht 2017 
Kröller Müller

33 gedachten over “Wandeltocht Hoge Veluwe

 1. De Veluwe is en blijft voor mij de mooiste streek van Nederland. Dat park en het museum blijven mijn favorieten.
  Elk jaar logeren we er, telkens opnieuw word ik geraakt door die omgeving.
  En met dank aan je woordje uitleg, bekijk ik het volgende keer nog net ietsje anders!

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat had ik afgelopen zaterdag dus ook heel sterk. Geraakt worden door de omgeving. Vooral bij het idee dat deze mensen dit tot stand hebben gebracht. Wel ten eerste voor zichzelf maar toen ze dachten dat het fout zou lopen het aan de staat hebben geschonken om alles te behouden. Wij kunnen nu genieten van de verzameling en het park. De natuur is in het park ook net weer anders dan wat we tot nu toe gezien hebben.

   Like

 2. Ik was nog nooit in de Veluwe, maar volgende maand logeren we in de buurt en dan kan ik eindelijk eens gaan wandelen in de Veluwe. Dankzij jouw blog krijg ik er nog meer zin in!

  Geliked door 2 people

  1. Je kunt in het park ook gebruik maken van witte fietsen. Ze zijn gratis en kunt ze zo meenemen. Zadel stellen en klaar is Kees. Naar het bezoekerscentrum en museum vanaf de ingang bij Otterlo is het 3 1/2 km. Lopen of fietsen. Het Jachtslot is nog verder. Hoe ver weet ik niet precies. Het is wel handig te weten waar je voor gaat en of je dan alles wilt bewandelen. De fiets bij het bezoekers centrum neer zetten en verdernaar het Jachtslot lopen kan natuurlijk ook.
   Mocht je zin hebben, kom langs. We wonen niet ver van het Park vandaan.

   Geliked door 2 people

        1. mogge AnneMarie
         ja dat was het zeker , omdat de wandeling tussen Hoenderloo en Otterlo was afgesloten ivm de bronstijd
         liepen we een andere route en zo troffen wij die schuilhut en er achter een groot brullend hert en zijn harem 🙂
         dat maakte de hele dag goed
         geniet de dag

         Geliked door 1 persoon

 3. Staat nog steeds eens op mijn verlanglijstje dat park , maar dat zal er voorlopig nog niet van komen. Het huis lijkt me zeker een aanrader en is alleen al een bezoekje waard.

  Geliked door 1 persoon

 4. Vroeger gingen wij op de vakantie met de ouders. Daar zijn wij ook geweest. Hoge Veluwe is daar echt schitterend om te wandelen. Uren lang kun je daar lekker wandelen. Toen had onze ouders hond. Heerlijk. Ik mis ieder dag. Park kun je daar voor ons moeilijk komen. Wij hebben geen auto. Maar we hebben toch anders aan ons hoofd. Mooie Foto’s. En nagedachtenis aan Anton en Helena Krõller-Mūller moet zeker niet vergeten. Stil van. Fijne dag.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja zonder auto wordt het wat lastig. Er rijden wel bussen daar maar ondanks dat is het een hele toer om er te komen. Maar nu heb je er weer wat van gezien. Sterkte.

   Like

 5. HET KRÖLLER-MÜLLER MUSEUM staat ook nog steeds op mijn verlanglijstje dus lief eens lief aankijken bij mijn weekendjes in Apeldoorn. Dan is het niet zo ver daar bij vandaan.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.