Groeve Route Sint Pietersberg

Aan het einde van het Pieterpad of zoals je wilt het begin van het Pieterpad bij de Sint Pietersberg in Limburg ligt de Groeve Route Sint Pietersberg.
Je kunt kiezen uit een korte route van 6,7 km. of een lange route van 10,8 km.
Twee verrassend nieuwe routes uitgezet door Natuurmonumenten.

Bij de korte route kun je door middel van de app van Natuurmonumenten een geologische tijdreis maken door de groeve. Boven aan de trap die afdaalt naar de groeve worden de filmpjes vanzelf gestart op je smartphone. Wel eerst de app downloaden en de bleutooth aan zetten. Lukt het downloaden niet of heb je er geen zin in, geeft niets, langs de route staan ook bordjes waar je het belangrijkste op kunt lezen.

Via de korte route daal je af naar het Enci terrein. In 2020 zal de winning van mergel helemaal stoppen en de groeve terug gegeven worden aan de natuur. Geen zorgen dus over milieu of ander rampen, het gaat daar vanzelf weer mooi worden.

Wat zie je onderweg? Mergelgrotten, vuursteenlagen, de Duivelsgrot, azuur blauwe meertjes en diverse natuurgebieden. Omdat er nog steeds mergel gewonnen wordt is er ook nog de nodige bedrijvigheid van graafmachines en vrachtwagens.
In de groeve is ruimte vrij gemaakt voor een horecagelegenheid in de vorm van een grote tent. Deze tent zal later vervangen worden voor een vaste horecaplek, koffie gegarandeerd dus.

De wandeling lijkt misschien kort en dat is hij natuurlijk ook maar er is zoveel te zien dat hij toch de nodige tijd vergt. Tijd kost ook lopen van een aantal trappen, naar beneden als je tenminste de goede richting hebt genomen aan het begin. Wanneer je naar beneden loopt moet je ook weer naar boven. Kom je uit de groeve dan klim je ongeveer 130 mtr. over een lengte van 2 km. Niet zoveel meters mischien maar klimmen moet wel. Wij dachten de 10 km. er nog even achteraan te doen maar daar hadden we echt geen zin meer in. Fotograferen, lezen en kijken kosten tijd net als genieten van het mooie weer.

De lange route loopt niet door de mergelgroeve maar langs de groeve en een lang stuk langs de Maas. Die zie je weer niet bij de korte route.

Beide routes beginnen en eindigen bij Chalet Bergrust op de Sint Pietersberg waar ze heerlijke koffie en Limburgse vlaai serveren.

29 gedachten over “Groeve Route Sint Pietersberg

 1. ha die AnneMarie
  wat een goede beschrijving van deze mooie wandeling , samen met schitterende foto’s
  ja een echte aanrader voor een ieder die kan lopen 🙂
  ik en een oud collega deden een lange route , was toen bekend en eigenlijk net open in ’17 de ENCI wandeling , wij liepen van af station Maastricht de Pieterberg op en rond , deels door België en bij de oude ingang van de mijn het terrein op en ja dus op het eind die trap op pppfffttt
  maar zo je zegt het is een pracht 🙂

  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Zo, dat was een flinke tippel. Vanaf station Maastricht zelfs. Maar het is fantastisch om rondom de Sint Pietersberg te wandelen. We willen nog een aantal routes lopen maar dat moet maar even tot volgend jaar wachten.

   Geliked door 1 persoon

   1. ja ik blijf ook wat dichter bij huis , komend jaar 2 LAW’s afmaken in Brabant en ik heb Kustpad deel 1 hoog op m’n lijstje staan
    en ook nog wat wandelingen in het zuid Limburgse land
    ja we maakten toen een beste tippel , maar wat was het een pracht , zal eens zien of ik die ook in een album heb 🙂

    Geliked door 1 persoon

    1. Vast wel. Je hebt van die mooie boeken. Als je de tijd maar hebt dan is een lange tippel niet zo erg. Je moet alleen niet tegen de klok lopen want dan is het niet meer leuk.

     Geliked door 1 persoon

     1. klopt , ik zal komend jaar wat wandelingen doen , en niet heen en weer reizen , maar overnachten en zo , zeg 3 etappes te lopen 🙂
      maar alleen het plannen maken die kant op is al prachtig , toch
      voor straks slaap wel

      Geliked door 1 persoon

 2. Goeie tip! Het mooie van Maastricht en de Sint Pietersberg is dat het zo dicht bij elkaar ligt. Net als Fietszwerver ben ik ook eens vanaf het station naar de berg gelopen en verder, België in. En terug. Dat is goed te doen. Maastricht is geen heel grote stad (wel heel mooi!) Het is daar schitterend. Als ik weer eens in die contreien ben ga ik zeker een van de door jou genoemde wandelingen doen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Is zeker goed te doen in combinatie met een bezoek aan Maastricht. Wij zijn na de wandeling Maasticht nog in geweest. De wandeling is een echte aanrader. Volgende keer gaan we de lange route doen. Nu wildennwe graag de groeve in en dat was zeer de moeite waard.

   Geliked door 1 persoon

 3. Het is daar ook erg heuvelachtig en mooi vind ik. Ik wandelde daar ooit eens..en kneusde mijn enkel halverwege de Sint Pieter..Ik wil ooit nog eens terug om daar te wandelen, vooral nu ik iets lichter ben zal het stuk beter gaan!

  Geliked door 1 persoon

 4. Wauw wat is daar heel mooi om te zien. Het was de moeite waard om wandeling te maken. Trappen oei voor mij is veel te hoog. Hoogtevrees. Erg van mij.Dan zou last van mij knie krijgen. Maar heuvelachtig is zeker schitterend om te zien. Wat heb jij mooie foto’s gemaakt. Ps: Linkje wat jij naar ons gestuurd hebt. Werkt niet.

  Like

  1. Oh wat jammer van de link. Zal er nog even naar kijken of het anders lukt.
   Ja was een mooie wandeling. Veel te zien. Erg leuk om te doen

   Like

 5. Maastricht vinden wij al heel erg de moeite. Bij een volgend bezoekje koppelen we er de korte wandeling aan. Deze lijkt me heel spannend en speciaal. Altijd leuk mee genomen. Bedankt voor de tip.

  Geliked door 1 persoon

 6. Mooie serie. Heb er al een stuk over gezien op tv dat het echt een mooi natuurgebied wordt waar bijzondere planten gaan groeien. Mijn lief heeft de hele Pieterpadroute gelopen een aantal jaren geleden en zou nog wel een keer willen. Maar mijn ene knie laat dat niet toe. Dat is wel jammer lijkt me best mooi om te doen.

  Like

  1. Lijkt mij ook maarmis praktisch wat lastig voor mij. Die 10 km. route willen we nog wel gaan doen in de toekomst. Het was er erg mooi en het wordt natuurlijk nog mooier.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.