Z.O.Z. Vedro con mio Deletto – Vivaldi

Voor de tweede keer heb ik deze aria opgeslagen in WordPress als Zwijmel op Zaterdag. Nu moet hij dan maar een keer geplaatst worden.

Het gaat om een liefdes aria uit de opera Giustino van (alweer) Antonio Vivaldi, geschreven voor het carnavalsseizoen in Rome. Waarom Vivaldi zulke mooie liefdes aria’ s schreef begrijp ik niet helemaal. Zou het komen omdat hij als priester de liefde moest ontberen? Het Cum Dederit is ook zo’n mooie liefdes verklaring.

Waar ik in het bijzonder van gecharmeerd ben is de muziek die de countertenor begeleidt. In korte strijken worden de violen en cello bespeeld (staccato) alsof je het hart van de liefde kloppen hoort. Ritmisch, kort, snel en vol van verwachting.

De aria wordt gezongen door de Franse countertenor Philppe Jaroussky. De vrouwelijke aria’s werden vroeger door castraten gezongen omdat vrouwen niet geacht werden in het openbaar te zingen. Gelukkig mogen vrouwen nu wel zingen en zijn er geen castraten meer. Diverse rollen worden veelvuldig door countertenors vervuld. De meningen mogen dan verdeeld zijn over de stem van een countertenor maar ze zijn er, de een zingt mooier dan de ander. Je houdt ervan of je verafschuwt het.

Vedro con mio diletto van Vivaldi

Voor meer Zwijmels op zaterdag kijk bij Irispapilio

29 gedachten over “Z.O.Z. Vedro con mio Deletto – Vivaldi

 1. Dit is wel een heel mooie counter! Van sommige krijg ik pukkels, maar deze kan het! Mooi lied ook. Vivaldi componeerde misschien ook wel uit ervaring. Ik lees dat hij ondanks zijn priesterschap menig liefdesaffaire heeft gehad. Dat heb je zo met popsterren 🙂

  Geliked door 2 people

 2. Deze film muziek is zeker heel mooi om te luisteren. Prachtig! Hun kunnen heel goed doen. Het nogal wat met priesterschap gedoe. Fijn weekend.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik sluit me bij Peter aan 😉

  En tja laten we wel wezen, welk onderwerp is beter (noch vaker) de inspiratie geweest voor iets zo uitgebreid als muziek?

  FIjn weekend.

  Geliked door 2 people

   1. Klopt helemaal…. en weet je, vaak heb ik niets met muziek waarvan ik de tekst niet kan verstaan maar in dit geval heb ik dat probleem nooit, enerzijds raar, anderzijds niet omdat het om een heel bekende emotie gaat die iedereen kent en voelen kan (mag)

    Geliked door 1 persoon

  1. Zo heb ik de countertenor ontdekt. Ik hoorde iets bijzonders aan de alt die ik toen beluisterde. Op onderzoek uit en toen bleek het een counter te zijn. Ik teer nog steeds op die ontdekking.

   Like

  1. Dat begrijp ik dat het niet de muziek is die iedereen mooi zal vinden. Klassieke muziek is echter mijn ding en door nu meer tijd te hebben kan ik me er meer in verdiepen. Het begint een beetje een passie te worden.

   Like

 4. Klopt, ik ben niet zo gek op de zang van de countertenor, dat kan wel komen omdat ik de heel hoge vrouwenstemmen meestal ook niet echt geweldig vind. Maar je hebt gelijk wat de muziek betreft, die is echt geweldig en zou ik graag zonder de zang horen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Klassiek is ook niet echt mijn ding maar ik ben verbaast ,zo’n hoge stem voor een man en dat had ik niet verwacht .En toch ik vond ik het mooi en heel apart .
  Gr Elisabeth

  Geliked door 1 persoon

 6. mogge AnneMarie
  ik wilde ooit met de Hurtugrutten boot naar het noorden en dan terug fietsen , is er niet van gekomen , en gebeurt ook niet meer 🙂
  ook hier is de zon er nog bij , maar er komt ander weer , we zullen zien
  fijne zondag groet

  Geliked door 1 persoon

 7. mogge AnneMarie
  ja ik ken bijna alle platen in die pps 🙂
  ging vanaf ’80 skiën in Lenzerheide , en een jaar of 3 later ook alle zomers wel om te wandelen , ben er 3 keer heen gefietst , 2 x vanaf thuis en 1 x van uit Italië , maakte een fiets treinreis van uit Geneve , oa via Bern
  ook een trein reis gemaakt met de glassier expres van Zermatt naar St Moritz , ja ik kan wel zeggen dat ik het landje gezien heb hihi
  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

   1. ja ik was graag onderweg 🙂
    en toen ik de 1ste pc kreeg en een emailadres moest maken is dat fietszwerver geworden hihi
    vandaag is ook hier wat HH aangezegd , gasstel een sopje geven en de pc hoek als wel

    HH groet

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.