De Dirigent

De film ‘De Dirigent’ is het waargebeurde verhaal van de Nederlands Amerikaanse Antonia Brico. Zij wil, hoogst ongebruikelijk, begin negentiende eeuw dirigent worden.
Het verhaal begint in Californië waar Antonia thuis op een met doeken gedempte piano heeft leren spelen. Haar pleegouders werkten niet mee om haar droom dirigent te worden te verwezenlijken. Ze stond er alleen voor haar wens te realiseren.

Op zoek naar de juiste personen om haar verder te helpen komt ze hopeloze vooroordelen over vrouwen tegen, moet ze seksistisch mannen letterlijk van zich afslaan en wordt ze voortdurend belachelijk gemaakt door mannen als zowel vrouwen.
En of dat nog niet genoeg is wijst ze om haar doel te bereiken haar grote liefde af.

Waarschijnlijk heeft Antonia Brico harder moeten vechten voor haar plekje in de muziekwereld dan in deze geromantiseerde film.
De muziek was mooi maar lang niet altijd volledig.  Daar was in de film helaas geen ruimte voor gemaakt.
Het geheel kwam mij als een ‘Feel good movie’ over wat haar leven ongetwijfeld niet geweest is. Als eerste vrouwelijke dirigent begin twintiger jaren van vorige eeuw zich zien te handhaven in een muziekwereld die gedomineerd werd door mannen.

Antonin Dvorák – Romance for Violin and Orchester Op. 11

22 gedachten over “De Dirigent

 1. Goedemorgen,

  Wat mooi om te luisteren. IK hou wel van deze filmpje naar muziek te luisteren. Vrouwen kunnen wel goed doen. Muziekwereld om te luisteren word dan ook mooi. Knap van der. Fijn weekend.

  Geliked door 1 persoon

  1. Jij ook een goed weekend. Het is een aardige film met veel muziek. Zin in een mooi verhaal verpakt in mooie muziek is het een echte aanrader.

   Like

 2. Ik heb de film niet gezien maar wel al het eea erover gehoord. Op zich is het mooi dat een stuk geschiedenis in een film gebruikt wordt… maar net als wat jij al schrijft, is het in mijn optiek altijd erg jammer dat men ‘alles’ moet romantiseren alsof het niet zo erg was als dat het werkelijk was…
  Wat ik dan weer wel mooi vind is dat ‘oude’ muziek op die manier wel blijft leven en bekender raakt bij mensen die niet zo 123 een klassieke zender op zetten, of concert bezoeken oid.

  Liefs en fijn weekend.

  Geliked door 1 persoon

  1. Antonia heeft een bikkelharde strijd moeten leveren om te kunnen dirigeren. Ze was terugkijkend op haar leven best teleurgesteld. Ondanks dat ze haar leven lang aan de muziek heeft geweid.

   Like

 3. ha die AnneMarie
  ik ken die film ook niet , maar vind het een goed stuk muziek
  Antonia heeft werkelijk moeten vechten om haar doel te bereiken
  en dat is nog lang zo gebleven , en zelfs nog , helaas

  zonnige groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat heb je goed gezien, helaas moeten de dames nog steeds vechten om hun plekje.
   Ik heb een stukje interview gehoord met de producent. Zij had een documantaire over en met Antonia gezien. Antonia was terugkijkend op haar leven best teleurgesteld geweest dat ze o.a. nooit een eigen orkest heeft gehad. Het heeft haar beslist niet mee gezeten terwijl ze een enorme drive had om zich voor de muziek in te zetten.

   Like

 4. Tot op heden zijn dirigenten toch nog steeds overwegend mannen, maar áls je de ambitie hebt zal het nu wel iets makkelijk gaan dan destijds, je ziet wel vaker vrouwelijke concertmeesters, waarschijnlijk omdat vioolspelen toch wel vrouwelijker is dan dirigeren;-) Mooi stuk muziek.

  Geliked door 1 persoon

  1. De vrouwen zijn wel in opmars maar als er prijzen uit gedeeld worden voor o.a. beste dirigent of beste orkest zijn het toch altijd weer mannen die op de bok staan. Ik denk dat eerst de oude garde moet verdwijnen voordat er ook maar iets van een eerlijke procedure plaats zal vinden.

   Like

 5. Ik ken de film niet en wat erg dat je als vrouw steeds zo moet bewijzen .Dit soort muziek moet ik gewoon even de tijd voor nemen om te kunnen luisteren en waarderen ,en ik vind het zeker heel mooi

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is vaak met dit soort muziek totdat je het herkent en dan kun je er vanzelf meer ontspannen naar luisteren.
   Maar soms wil je dat dan ook weer niet en gewoon luisteren en lekker zwijmelen.

   Like

  1. Oh dat is leuk dat je dit kan waarderen. Er is zoveel moois aan klassiek. Het is gewoon mijn ding.
   En ja veranderingen gaan langzaam, sommige dingen zullen nooit veranderen ben ik een beetje bang voor, maar dan heb ik het over die verschrikkelijke oorlogen.

   Like

 6. Heerlijke muziek om bij te mijmeren. Ik wist niet van de film over het leven van Antonia Brico, maar ik zit wat film betreft de laatste jaren een beetje in een schelp. Ik bedoel: ik lees wel wat recensies zo nu en dan, maar dat is het dan ook wel. Ze beklijven niet. Komt wel weer, denk ik. Voor nu: dank voor de mooie muziek!

  Geliked door 1 persoon

  1. Daar heb ik zelf ook een beetje last van. Er is ook veel op TV te zien, we komen niet zoveel te kort.
   Van deze film had ik al veel gehoord omdat het over klassieke muziek gaat. Wilde hem daarom graag zien.

   Like

 7. een dame die een indrukwekkende carrière kende..
  toch opvallend dat er relatief weinig dirigenten echt doorbreken
  mooie muziek van Antonin Dvorák,

  prettige dag gewenst AnneMrie

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.