Het is weer tijd om (mijn) de beroemde kersttulband te maken. Je moet wel van dit soort tulbanden houden, er gaat namelijk erg veel alcohol in. De alcohol vervliegt weliswaar door het bakken maar de smaak blijft. Wij vinden die rumsmaak wel erg lekker. Gebruik wel een mooie rum b.v. Strohrum
Ieder jaar bak ik hem met de feestdagen naast alle andere baksels. De kersttulband hoort er bij ongeacht wat ik verder maak. Het hele huis ruikt ernaar en geeft een extra gezellig sfeertje. Hij wordt bij ons met kerst te pas en te onpas gegeten, ‘s-morgensvroeg of nog een plakje voor het slapen gaan, gewoon omdat we hem lekker vinden.
De rum/rozijnen vulling staan al een paar dagen in te trekken.
Morgen wordt mijn tulband gebakken en dan gaat hij in een hoekje van de koelkast wachten op zijn rentree met kerst.
Deze tulband moet minimaal 4 weken van te voren gemaakt worden. De smaken kunnen zo goed in trekken en komt de tulband beter tot haar recht komt.
Engelse kersttulband ( Ø 2 ltr. of 16 kleine cupcakejes)
Ingrediënten:
Rum/rozijnen vulling tulband:
100 gr. rozijnen
100 gr. krenten
25 gr. sukade
25 gr. oranjesnippers
kl.flesje goede rum van 2 dl. (b.v. Strohrum)
Voor het bakken:
250 gr. boter
300 gr. bruine basterdsuiker
5 eieren
125 gr. bloem
125 gr. zelf. bakmeel
35 gr. koekkruiden
1 theel. bakpoeder
iets zout
poedersuiker
Nodig: tulbandvorm Ø 2 ltr. of 16 muffinvormpjes
aluminiumfolie
Oven: 150°
Tijd: tulband 1½ tot 2 uur
muffinvormpjes 25 á 30 min.
Voorbereiding:
2 à 3 dagen van te voren
rozijnen, krenten, sukade en oranjesnippers in 3 del. rum weken in goed afsluitbare kom.
Bakken:
Eieren en boter voor gebruik op kamertemperatuur brengen.
Boter zacht roeren en de gezeefde bruine suiker er goed doorheen roeren.
Dan één voor één de eieren erdoor kloppen. Kloppen tot het een beetje schuimig wordt.
De bloem, zelfrijzend bakmeel, koekkruiden, bakpoeder en iets zout zeven en door het eimengsel roeren.
Tot slot het vruchten/rummengsel toevoegen en goed erdoor roeren.
Het beslag in de beboterde en met meel bestoven vorm storten.
Voor de muffin vormpjes is dit niet nodig.
Bak de tulband op een rooster op de onderste richel van de oven.
Test de tulband voordat je hem uit de oven haalt of hij gaar is.
Als hij gaar is haal hem uit de oven en laat ongeveer 5 à 10 min. afkoelen voor je hem op een rooster stort.
Besprenkel hem na het uitstorten nogmaals met rum. Dit kun je ook achterwege laten.
Nadat de tulband afgekoeld is wikkel hem dan in aluminiumfolie en zet in de koelkast of vries hem in tot gebruik.
Voor gebruik op kamertemperatuur laten komen en bestrooien met poedersuiker of suikerglazuur.
Eet smakelijk
Wat jammer. Oogt lekker, maar ik lust geen rum…..
LikeGeliked door 1 persoon
Ahh. Dat is jammer. Vervangen door iets anders maakt hem totaal anders en zou wat dit recept betreft erg jammer zijn.
LikeLike
Ik vind je kersttraditie wel heel fijn om lezen.
LikeLike
Dit vind ik wel heel bijzonder dat jij zo’n traditioneel Engels kerstdessert maakt. Ziet er echt lekker uit. Chapeau!
Ik houd het bij een suiker-arm toetje. Ook op kerst.
LikeGeliked door 1 persoon
Tegenwoordig bak en kook ik (helaas) veel minder, jaren geleden hadden we vaak veel visite met kerst en kookte ik de sterren van de hemel.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat deed ik vroeger ook, maar ik kan het niet meer opbrengen. Als ik nu zo hard mijn best doe, mislukt het. Vervelend.
LikeGeliked door 1 persoon
Het geeft wel tijd voor andere hobby’s/dingen. Zo uitgebreid als vroeger heb ik ook niet zoveel zin meer in. Maar dit is een blijvertje.
LikeGeliked door 1 persoon
Daar ben ik gek op HEERLIJK!
LikeGeliked door 1 persoon
Snel aan beginnen dan. Het is geen grote klus, waar je op moet letten is dat hij op tijd gemaakt moet worden.
LikeLike
Ik hou het maar puur bij de alcohol. Ik bak nooit eigenlijk iets.
LikeGeliked door 1 persoon
Als ik de kans krijg dan bak ik. Tegenwoordig is het wel veel minder. Kinderen het huis uit en om de lijn denken geeft minder zin erin.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat bedoel ik. Vroeger thuis bakten we iedere zaterdag. Maar als ik het alleen op moet eten komt het er niet van.
LikeGeliked door 1 persoon
Nee dat wordt niks.
LikeLike
dit is wel een heel smakelijk blog
fijne avond groet
LikeGeliked door 1 persoon
Hij is ook heerlijk.
LikeGeliked door 1 persoon
geloof ik direct , ik lust af en toe ook wel een glaasje rum 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Gaat ‘m niet worden bij mij, ben niet zo’n bakster maar het ziet er goed uit. Rozijnen in rum weken werkt trouwens ook prima voor een appeltaart, dat heb ik nog wel eens gedaan maar dit is met toch echt te bewerkelijk!
LikeGeliked door 1 persoon
Het valt eigenlijk best mee qua werk. Het gaat alleen in etappes, dat is even wennen.
LikeLike
Ziet er heerlijk uit, maar lijkt me toch ook een caloriebom. Toch kom ik een stukje proeven bij jullie.
LikeGeliked door 1 persoon
Prima. Bak ik er nog een. Ik weet zeker dat je hem zult waarderen.
LikeLike
Absoluu!
LikeGeliked door 1 persoon
Wat ziet heerlijk uit. Wat heb je goed gemaakt. Mmm.. ik krijg trek in. Er zit drank erin. Kan het ook zonder drank doen? Wij lusten geen namelijk geen drank. Alvast fijn weekend.
LikeGeliked door 1 persoon
Het gaat bij deze juist om de rumsmaak. Zou dat dus niet doen. Er zijn genoeg andere tulband recepten te vinden (op internet0)
LikeLike
Zet mijn beentjes onder tafel. Dit en een lekkere tas koffie zeg ik niet nee tegen 🙂
Aum Shanthi
LikeGeliked door 1 persoon
Gezellig en lekkere koffie heb ik ook nog. Het leven kan zo heerlijk zijn. 😍
LikeGeliked door 1 persoon
Wees maar zeker en dit met kleine middelen 😉
Aum Shanthi
LikeGeliked door 1 persoon
mogge AnneMarie
klopt watervallen zijn altijd mooi om te zien , zal alleen niet meevallen om er in Nederland te treffen tijdens een wandeling
ja dat gedonder met zo’n schijf is niet leuk , wel leuk vond ik het terug vinden van vele foto’s 🙂
en ik kwam zo weer mooie wandelingen tegen hihi
en dat doet je al vooruitkijken naar komende wandelingen 🙂
geniet de dag
LikeGeliked door 1 persoon
Vandaag alleen op de fiets weggeweest. Boidschappendag
LikeLike
een mooie traditie lijkt me…
4 weken van te voren
tijd om een tulband te zoeken dus
groeten
LikeGeliked door 1 persoon
Hij staat hier nu in de oven. Verleidelijke geuren dwarrelen door het huis. 🏡
LikeLike
Doe je ook aan thuisbezorgen?? Zelfbakken is in mijn geval niet zo veilig.
LikeGeliked door 1 persoon
Hi Hi. Hoeveel km zou het zijn?
LikeLike