‘Nun komm, der Heiden Heiland’

Nun Komm, der Heiden Heiland is een traditioneel adventslied door Maarten Luther vertaald uit het Latijn naar gewone omgangstaal. Maarten Luther wilde alles begrijpelijker maken voor de gewone mensen. Nun komm, der Heiden Heiland gaat over het verlangen van een vroege verschijning van de Verlosser.
J.S. Bach heeft 2 cantates gemaakt op dit lied maar ook een koraal prelude.
Nun komm, der Heiden Heiland is door diverse componisten bewerkt en herschreven maar ik kies er voor om de koraal prelude deze keer te laten horen.
Het lijkt mij bijzonder mooi voor de cantate ingezet wordt deze inleiding te horen. De prelude verraadt al veel van de cantate en maakt dat je alert en nieuwsgierig in afwachting van de cantate verblijft.

Een koraal prelude is een compositie voor orgel met een koraal melodie als basis. De melodie is duidelijk hoorbaar en heeft vaak diverse versieringen. De functie van een koraal prelude is niet helemaal duidelijk. Mogelijk werd het gebruikt om de hymne te introduceren.

J.S. Bach – Choral Prelude “Nun komm, der Heiden Heiland” – Ton Koopmans, orgel

De cantate ‘Nun komm, der Heiden Heiland’ is eventueel hier te beluisteren.

Voor meer zwijmels op zaterdag kijk bij Irispapilio

Informatiebronnen:
Duitse liedjes / Bamberger Anthology
Eduard van Hengel
Wikipedia

Vanmorgen is er iets mis gegaan. Om die reden publiceer ik nu de goede.

11 gedachten over “‘Nun komm, der Heiden Heiland’

 1. Dan ga ik toch voor air, dan kun je met recht zwijmelmuziek noemen, heerlijk. Hoewel koorzang ook prachtig is word ik altijd erg afgeleid door zingende mensen, dat werkt enorm op mijn lachspieren. Niet alleen van koren trouwens, vrijwel alle zingende mensen,

  Like

 2. Hi hi. Iedere gek zijn gebrek hè. Oh sorry dat is niet zo aardig maar ik moet vaak om je lachen Rietepietz. Een heerlijk mens ben je. Ondanks al je zorgen.

  Like

  1. Daar heeft de pastoor dan goed aan gedaan. Niet alle klassieken zijn mooi maar er zitten toch diverse pareltjes tussen. Hedendaagse muziek kan ik ook zeer goed waarderen maar ik kom toch steeds weer bij de kalssieken terug en zeker met deze dagen.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.