‘Nun komm, der Heiden Heiland’

Nun Komm, der Heiden Heiland is een traditioneel adventslied door Maarten Luther vertaald uit het Latijn naar gewone omgangstaal. Maarten Luther wilde alles begrijpelijker maken voor de gewone mensen. Nun komm, der Heiden Heiland gaat over het verlangen van een vroege verschijning van de Verlosser.
J.S. Bach heeft 2 cantates gemaakt op dit lied maar ook een koraal prelude.
Nun komm, der Heiden Heiland is door diverse componisten bewerkt en herschreven maar ik kies er voor om de koraal prelude deze keer te laten horen.
Het lijkt mij bijzonder mooi voor de cantate ingezet wordt deze inleiding te horen. De prelude verraadt al veel van de cantate en maakt dat je alert en nieuwsgierig in afwachting van de cantate verblijft.

Een koraal prelude is een compositie voor orgel met een koraal melodie als basis. De melodie is duidelijk hoorbaar en heeft vaak diverse versieringen. De functie van een koraal prelude is niet helemaal duidelijk. Mogelijk werd het gebruikt om de hymne te introduceren.

J.S. Bach – Choral Prelude “Nun komm, der Heiden Heiland” – Ton Koopmans, orgel

De cantate ‘Nun komm, der Heiden Heiland’ is eventueel hier te beluisteren.

Voor meer zwijmels op zaterdag kijk bij Irispapilio

Informatiebronnen:
Duitse liedjes / Bamberger Anthology
Eduard van Hengel
Wikipedia

6 gedachten over “‘Nun komm, der Heiden Heiland’

  1. Orgelmuziek koppel ik vooral aan mijn jonge jaren. Soms een bevlogen organist, soms een ouderling met kromme vingers die als enige in het dorp aan het orgel mocht zitten.
    Overigens zie ik boven de video staan dat Ton Koopmans het orgel hier zou bespelen, maar in de clip zelf staat dat de organist John Scott heel… 😉

    Like

  2. Balen, dan is de clip weer versprongen of zo iets. Vanmorgen was dat ook al en toen heb ik hem er weer uit gehaald.
    Vanmiddag gecorrigeerd en nu dus weer die ander man in beeld. Jammer. Ik ga er weer naar kijken.

    Like

Reacties zijn gesloten.