Kerstconcert van Arcangelo Corelli

Arcangelo Corelli was een Italiaans componist en violist uit de Barok. Een belangrijk componist uit de Barok omdat hij o.a. grote invloed had op zijn landgenoot Vivaldi en componisten uit Duitsland zoals Händel en Bach. Corelli was een befaamd violist, hij stelde zich voornamelijk in dienst van de viool. Zijn doel was de viool meer aandacht en een groter bereik te geven. Vocale composities heeft hij zich niet aan gewaagd.

Na zijn dood werden zijn 12 Concerti grossi, waaronder het kerstconcert, pas uit gegeven. De meeste Concerti grossi bevatten delen voor een kleine groep instrumenten, meestal 2 violen en een klavecimbel die het ‘muzikale spel’ aangaan met een groot orkest.

Dit kerstconcert was een van de kerstconcerten die wij thuis beluisterden toen er nog niet zoveel klassiek uit gezonden werd bij de radio. Je moest veel meer zelf opzoek naar klassieke muziek. Het klassieke aanbod op vinyl en later de CD’s is een tijd bijzonder groot geweest. Niet iedere platenzaak had evenveel klassieke muziek maar in de grotere steden was er altijd wel een te vinden die een ruimer aanbod had. De echtgenoot was een groot klassiek verzamelaar en zo ontdekten wij onder andere dit kerstconcert.

Het Kerstconcert Op.6 nr. 8 is waarschijnlijk de bekendste en wil ik graag laten horen.  De andere 3 zijn eveneens zeer de moeite waard om te beluisteren en kan ik daarom van harte aan bevelen.

Arcangelo Corelli – Kerstconcert Op. 6 nr. 8 – Ton Koopmans

Voor meer Zwijmels op Zaterdag kijk bij Irispapilio

Informatiebronnen: Klassiekemuziek.tv en Classics to go

16 gedachten over “Kerstconcert van Arcangelo Corelli

 1. In die zin bof jij maar met je echtgenoot 😉

  Ik ken dit inderdaad wel vanuit het gehoor maar wist niet wat het was, hoe het heette etc. Veel van mijn ‘oude’ kennis is helaas verdwenen door de ‘schade’ in mijn heksenketel maar gelukkig herken ik vaak nog wel de melodie en gelukkig is internet dan een rijke info-bron

  Hoe dan ook…. inderdaad prachtig om te beluisteren.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ook voor jullie de beste wensen!
  Bij ons is de rolverdeling zo, dat mijn echtgenote meer van de klassieke muziek is, en dat ik het sinds we samen zijn het wat meer heb leren waarderen, maar ik zal wel vooral aan de klassieke pop en rock blijven hangen.
  Ik ben denk ik te onrustig om dit stuk helemaal uit te luisteren, eerlijk gezegd vond ik het wat saai, ook nadat ik het er na een tijdje stapsgewijs doorheen gegaan ben. Maar ik kan me voorstellen dat het voor de ware liefhebber eeb genot is om naar te luisteren.

  Geliked door 1 persoon

  1. Een beetje saai klopt wel. Zelf heb ik er niet zo’n last van maar spectaculair is het ook niet nee.
   Jullie ook hele fijne dagen. Geniet op de manier zoals jezelf verkiest. Niets moet alles mag.

   Like

 3. Saai, saai je bent zelf saai o nee dat mag ik niet zeggen we moeten wel aardig blijven. Aardig is bij mij een beetje op, zo na 4 dagen Kerst. Bovendien saai is best lekker af en toe. De boog kan niet altijd gespannen zijn. Overigens, voor degenen die niet afgeluisterd hebben, bij 7:15 wordt een nieuw deel ingezet dat weer een nieuw élan geeft. En daarna blijft het ook niet hetzelfde. Wel een lang stuk zeg! Dat een eigenwijs stuk vreten als ik nog doet luisteren tot het einde toe ook. 60 plus ben ik nog niet maar heb sinds mijn tienerjaren wel klassieke muziek een stuk beter leren waarderen. Ik luister het niet vaak, heb enkele CD’s van o.a. Bach, Mozart en Schubert. Ook Chopin grijp ik weleens naar, áls ik naar klassiek grijp dus wat niet zo vaak is. Bedankt hoor AnneMarie voor dit momentje rust, duik nu weer de ‘modernen’ in.

  Like

Reacties zijn gesloten.