Pestkoppen

Boos keek ze om haag naar de jongens die haar gepest hadden. Rood haar, een brilletje en een grote spleet tussen haar voortanden, dan ben je snel het pispaaltje. Nu waren het de jongens maar gisteren waren het de meisjes. Ze had kleren aan die door haar moeder gemaakt waren. Vonden die meiden maar niks. Zij vond wat haar moeder maakte best leuk. Moeder kon goed kleding maken bovendien mocht ze zelf altijd de stof uitkiezen, dus wat was er nu eigenlijk mis mee?
Morgen, dan zou ze die blaaskaken eens een lesje leren, even laten zien dat ze meer was dan alleen rode haren.
De volgende ochtend vertrokken ze al snel naar de gymzaal. Ze hoopte dat ze een balspel gingen spelen maar eigenlijk maakte het haar niets uit. Toestellen of een balspel alles was goed. De juf stelde voor om basketbal te gaan spelen. Jippie!!!!!
Twee teams werden gekozen. Ah, dit is mijn kans. Ze werd bijna als laatste gekozen maar dat maakte haar niets meer uit, nu kon ze laten zien wat ze waard was. Het spel begon,  ze verdedigde als een gek haar basket. Toen het gevaar geweken was holde ze met een rot vaart richting het vijandelijke basket.
Zowaar daar kreeg ze de bal te pakken. Dribbelend en spelers ontwijkend probeerde ze dichter bij de basket te komen. Ze greep de bal,  gooide…… ooeeeiii, op het nippertje, bijna er in. Een jongen uit haar team wist de bal te pakken te krijgen, stuiterde verder, mikte….. en de bal kwam met één klap in de basket. Zij had de bal niet in de basket gekregen maar ze was wel door de vijandelijke linie gebroken.
Ze keken haar met een mengeling van vreugde en verbazing aan. Echt vrolijk wilden ze nog niet worden want gisteren hadden ze haar nog gepest.
Het spel ging door en de hele wedstrijd wist ze haar mannetje te staan en zelfs een paar keer te scoren. Dat was dat. Voorlopig zou het pesten wel even voorbij zijn aan de gezichten van haar klasgenoten te zien. Nu die jongen 2 groepen hoger nog.

tekening van amandine pui (small)
Tekening van Amandine Piu

Dit verhaal is schrijfuitdaging # 8 ‘Pestkoppen’ van Schaap Schrijft. Voor meer verhalen van deze schrijfuitdaging klik hier

41 gedachten over “Pestkoppen

     1. Op school zie ik dat social media daarin een grote rol speelt tegenwoordig. Anderzijds wordt er ook vaak kleinzerig gedaan rond plagerijen. Plagen is nog geen pesten, maar vaak voelen kinderen zich heel snel ‘gepest.’ Ze voelen vaak geen verschil tussen een onschuldige plagerij en een pestincident. De grens is voor kinderen moeilijk in te schatten.

      Geliked door 1 persoon

      1. Lastig die social media. Zonder gaat niet meer en het leven is denk ik behoorlijk veeleisend geworden. Prestatie gericht, zie daar als kind en zelfs als ouder maar goed je weg in te vinden.

       Geliked door 1 persoon

 1. Je verhaal is heel herkenbaar. Ik maakte het (te) vaak mee bij mijn studenten (in mijn werkend bestaan).
  Vaak heel pijnlijk om zien.
  En soms worden slachtoffers pestkoppen, omdat het hun enige manier van overleven is.
  Jezelf positief bewijzen is dé andere, beste oplossing, maar dat moet je kunnen.
  Fijn geschreven!

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat lijkt me iid heel moeilijk om te zien. Hulp zal ook niet altijd goed aan komen door de al opgedane stress. Karakter en achtergrond van het kind zal ook bepalend zijn hoe er op pesters gereageerd wordt.
   Dat het moeilijk is om met pesten om te gaan staat als een paal boven water.

   Geliked door 1 persoon

 2. ha die AnneMarie
  deze meid gaat het wel redden is mijn vermoeden
  Matroos heeft het bij het rechte eind , dat zogenaamde sociale netwerk gedoe is vaak niet zo sociaal
  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Je bent de eerste die hier over denkt en begint. Dit is geen dikke duim verhaal. Dit is mijn verhaal, iets aangepast maar toch. Dit heeft zich diverse malen herhaald. Mijn kracht was dat ik op sportief gebied zeer sterk was en niet veel kinderen mij konden evenaren. Lastig was dat ik me toch iedere keer weer moest bewijzen maar zo kon ik de pesters wel steeds de baas.

   Like

   1. Pesters zullen nooit helemaal uit te roeien zijn ,het wordt ze met de social media eigenlijk alleen maar makkelijker gemaakt.
    Ze weten ook feilloos hun slachtoffers te vinden onder kinderen ( en volwassenen) die om welke reden dan ook niet echt weerbaar zijn.

    Geliked door 1 persoon

    1. Nee dat gaat niet lukken. Ik heb ook het idee dat het veel serieuzer is het pesten dan in onze tijd.
     Het wij gevoel en voor elkaar op komen is ook sterk afgenomen. Elkaar corrigeren wordt niet of slecht geaccepteerd. Je kunt lang ongestraft je verdorven gang gaan. Als je het mikpunt bent ben je er slecht aan toe tegenwoordig.

     Like

 3. mogge AnneMarie
  ja een heerlijke wandeling gister bij heerlijk weer
  nu is het hier ook weer mooi helder weer met de volle maan nog in zicht 🙂
  dus ik hoop dat je het treft vandaag met de wandeling en wie weet krijg je de kans zo’n mooi plaatje te schieten
  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

 4. Een mooi verhaal. Ik ken een man die vroeger bij mij in de klas zat en ook zo werd gepest dat hij een keer in een hoekje in zijn broek stond te plassen van angst. Zo erg dat ik me dat nu nog herinner. Jaren later sprak ik hem een keer en hij had er zijn hele leven last van gehad, zo’n impact kan dat hebben.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het is vreselijk als je zo gepest wordt. Ik begrijp niet dat mensen het zo erg kunnen laten worden als jij nu vertelt. Maar het is tegenwoordig haast nog erger.

   Geliked door 1 persoon

 5. Een heel leuk verhaal. Dat kind heeft karakter. Die komt er wel. Nog een keer pesten en ze kunnen een bal tegen hun dikke koppen krijgen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Mooi hoe je het verhaal op een hele andere manier laat ontpoppen. Kon ieder kind dat gepest werd, het maar zo oplossen, dat gun ik ze allemaal. Nog beter zou zijn dat ‘jezelf bewijzen’ niet hoeft, dat je goed genoeg bent zoals je bent. Maar ja, dat is wellicht iets te optimistisch. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Zo zou het moeten zijn ja. Maar niet ieder kind kan uitblinken of kan zich bewijzen. Het zal ook gewoon niet overal lukken. In de volwassen wereld gebeurd het ook nog en volwassenen zouden toch beter koeten weten.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.