Vriendschap

Langzaam begon het tot haar door te dringen, de vriendschap met de vriendin die ze al jaren kende was aan het tanen. Paula had er al een paar nachten wakker van gelegen, zoekend naar antwoorden. Lag het aan haar zelf? Net nu ze meer tijd kregen om te besteden aan hun vriendschap leek de vriendschap juist te bekoelen.
Kwam het doordat ze elkaar beter leerden kennen, voldeed ze toch niet aan de verwachtingen van haar vriendin? Paula had zelf ook wel een paar dingen ontdekt bij haar vriendin die ze tot dan toe nog nooit gezien had, maar ze liet zich niet kennen. Onvolkomenheden had iedereen dus haar vriendin mocht ze ook hebben.
Daar kon Paula wel mee omgaan, maar wat was er aan de hand dat het minder lekker liep. Was ze niet meer interessant genoeg omdat ze veel minder was gaan werken? Paula kon niet meer mee klagen over collega’s of teamleiders die het helemaal verkeerd zagen of werkdruk die steeds hoger en hoger werd.
Ze had besloten om zuiniger te gaan leven en een baan voor halve dagen te zoeken waar de werkdruk niet zo hoog was als bij haar vorige baan. Een heftige beslissing maar wel over wogen had ze gekozen om het rustiger leven zowel met geld als met werk. Het lukte Paula goed om rond te komen met veel minder geld dan voorheen. De consequenties daarvan waren wel dat ze vaker nee moest zeggen op uitnodigingen die (veel) geld kostten. Vakanties waren daardoor minder talrijk geworden bijvoorbeeld. Ze kon niet meer zomaar met iedereen mee op vakantie. Uit eten gaan deed ze ook bijna niet meer. Het was aanpassen en puzzelen geweest maar ze redde het met minder geld en het gaf haar een goed gevoel en zoveel meer rust in het hoofd. Paula was eigenlijk wel een beetje trots op zich zelf maar zou het mogelijk zijn dat haar keuze het einde van de vriendschap met haar vriendin ging betekenen?
Ze had de nodige moeite gedaan om de vriendschap weer aan te wakkeren maar het leek alsof ze steeds verder uit elkaar dreven. Terug naar haar vorige leven wilde ze zeker niet meer en zou inmiddels bijna onmogelijk worden. Daar had ze te rigoureuze beslissingen voor genomen.
Het zou haar nog wel een paar slapeloze nachten gaan kosten maar ze hoopte vurig dat het bij deze ene vriendin zou blijven.

Dit verhaal is schrijfuitdaging # 9 ‘Vriendschap’ van Schaap Schrijft. Voor meer verhalen van deze schrijfuitdaging klik hier.

 

27 gedachten over “Vriendschap

 1. Als vriendschap daarvan afhangt, lijkt het me toch geen échte vriendschap?
  Maar ik zag al vaker rondom me hoe vriendschap kan verwateren bij een ingrijpende gebeurtenis.
  Het voelt heel pijnlijk aan als je elkaar verliest, enkel om reden van die ander.
  Misschien maakte je het zelf ooit mee? Ik alleszins wel, ik door-voel dus je mooie verhaal heel sterk.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het is niet exact mijn verhaal maar een kern van waarheid zit er wel in.
   Wij zitten als een van de eersten van onze vrienden in de levensfase van pensionering en reken maar dat niet iedereen daar mee om kan gaan. Heel vreemd.

   Geliked door 1 persoon

   1. Dat hebben wij zo niet echt ervaren bij de pensionering.
    Inderdaad wel heel vreemd, jullie blijven toch dezelfde mensen, alleen met meer tijd en meer mogelijkheden dus, meer soepel dus…….
    Een moment dat elke mens ooit mag ervaren.

    Geliked door 1 persoon

 2. Echte vriendschap is wars van verplichtingen en voelt vrij. Ik heb ‘zogenaamde’ vriendschappen gehad die dwingend aanvoelden, daar bedankte ik toch voor. Die paar goede vriendschappen die ik heb, daarvan weet ik wat ik eraan heb. En zij weten wat ze aan mij hebben. Weinig als het niet nodig is, maar heel veel als het wél nodig is.
  Winkelen met vriendinnen (zelfs met mijn dochter) vind ik vreselijk. Dat doe ik nooit. Ergens lunchen en bijpraten, of samen wandelen, daar ben ik dan wel voor te vinden. Ik heb een wandelvriendin, twee lunchvriendinnen, een goede vuurtorenvriendin, een paar vuurtorenvrienden en een allerbeste vriendin, dat is mijn jongste zus.
  Mijn boezemvriendin verongelukte naast mij op mijn vijftiende. Dat heeft er heel zwaar ingehakt.
  Ik ben graag op tijd en stond alleen. Ik heb veel tijd en ruimte nodig voor mijzelf. Dat weten al die soorten vrienden van mij ook. Tegen vrienden mag je duidelijk zijn. Als ze het niet pikken, zijn ze niet geschikt om met jou bevriend te zijn.

  Geliked door 3 people

  1. Je boezemvriendin verliezen is wel heel heftig. Zoieets kan je voor het leven tekenen.
   Ruimte voor jeself nodig hebben herken ik heel goed. De meeste tijd gaat in mijn gezin zitten. De weinige tijd die daardoor nog over blijft besteed ik graag naar eigen inzicht, dat weten mn vriendinnen ook. Niet altijd leuk maar er wordt gelukkig rekening mee gehouden.

   Geliked door 1 persoon

 3. ha die AnneMarie
  ja soms groei je gewoon uit elkaar
  andere levensstijl kan daar mede debet aan zijn
  maar het is en blijft moeilijk , zo ook bij Paula
  toch jammer dat het leven soms zo hard moet zijn

  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 4. Mooi verhaal. Ik ben afgelopen jaar een vriendin verloren. Ze gaf aan even geen contact meer te willen omdat ze ziek is en alle energie voor zichzelf nodig had. Vanzelfsprekend gaf ik daar gehoor aan. Paar maanden later bleek dat ze gewoon geen zin meer in mij had. Geen uitleg, niets. Daar was ik goed ziek van. Nog steeds eigenlijk wel.

  Geliked door 1 persoon

  1. Zo minderwaardig om je vriendschap op deze manier af te breken. Heb ooit een vriendin gehad waarmee ik heel veel plezier heb gehad. We groeiden uit elkaar en het is over gegaan. Het was eigenlijk wederzijds ondanks dat ben ik er jaren mee bezig gebleven.
   Dat je er ziek van bent dat die vriendin je zo behandeld heeft begrijp ik dus heel goed. Het blijft gewoon een kleine wond.

   Like

 5. Moeilijk hè sociale situaties, vooral als je wat onzeker bent. Maar echte vriendschap hangt natuurlijk niet af van hoeveel het kost wanneer je afspreekt, een kopje thee met een speculaasje (of zelfs een glas water!) zou al genoeg moeten zijn. 😉

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik vind dit best herkenbaar. Toen ik mijn baan kwijt was wilde mijn zus (die het heel goed kan doen) en vriendin regelmatig dingen voor mij betalen als we ergens wat gingen drinken of zo. Heb toen gezegd als ik het niet kan betalen doe ik het niet meer wil niet dat een ander voor me betaalt. Heeft gelukkig geen vriendschap gekost omdat ik er zo duidelijk in was.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.