Z.O.Z. John Barry

Maandagnacht  2011 is de componist John Barry aan een hartaanval overleden. John Barry werd 77 jaar.  Hij werd maandagochtend herinnerd op de radio. Waarom eigenlijk?
John Barry startte zijn loopbaan als popmusicus maar nadat hij de filmmuziek voor Beat Girl (1959) had geschreven legde hij zich volledig toe op componeren.
Veel filmmuziek is van zijn hand gekomen.

In eerste instantie zei de naam me niet veel maar nieuwsgierig als het om muziek gaat heb ik toch maar even kijken wie het is. Gelukkig want John Barry heeft veel filmmuziek geschreven waarvan ik de film niet gezien heb maar de muziek wel degelijk goed ken. Eén film of liever meerdere films ken ik zeer zeker wel namelijk James Bond. De eerste James Bond heb ik niet gezien in het jaar dat hij uitgebracht is, daar was ik nog te jong voor maar als snel heb ik kennis gemaakt met de Bond films en de Bond muziek.

De eerste soundtrack die we gaan horen kent denk ik iedereen. Typische muziek voor de jaren 60 uit vorige eeuw. Cowboy films waren toen zeer geliefd kan ik me nog herinneren en volgens mij had deze muziek zonder film het ook prima gered.

John Barry – The Midnight Cowboy

De tweede soundtrack, hoe kan het ook anders is van de James Bond films. Bij deze muziek is het niet nodig om nog iets over te vertellen. Luisteren, kijken en genieten. Het orkest heeft er in ieder geval zin in.

John Barry – Suite from James Bond

Voor meer Zwijmels op Zaterdag kijk bij Irispapilio

26 gedachten over “Z.O.Z. John Barry

 1. Bekende muziek en erg mooi ook. Ik wist niet dat ook hij is overleden. Er gaan op dit moment heel getalenteerde artiesten dood. Het is hun tijd blijkbaar.

  Geliked door 1 persoon

 2. ha die AnneMarie
  ja prachtige winterse afbeeldingen , je zou het zo in het echt tegenkomen , dan vergeet je de winterse ellende gelijk hihi
  we moeten maar afwachten wat koning winter nog voor ons in petto heeft

  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 3. De naam John Barry is voor mij een oude bekende, ik denk dat hij al genoemd werd toen ik in mijn jonge jaren ’s avonds de Engelstalige uitzendingen van Radio Luxemburg luisterde. Die eerste melodie zou je bijna verwarren met de muziek van Ennio Morricone voor Once upon a time in the west, met die mondharmonica. Dat is uiteraard een handig mee te nemen instrument voor een cowboy op een paard. Het James Bond thema zou volgens sommigen niet gecomponeerd, maar alleen gearrangeerd zijn door John Barry.
  Dat verandert natuurlijk allemaal niks aan hoe we de muziek kennen, twee kenmerkende melodieën!

  Geliked door 1 persoon

  1. Klopt, hij heeft het in opdracht flink door elkaar geschud en een nieuw arangement ervan gemaakt heeft. De eerste versie ken ik beslist niet. Er waren geloof ikal 5 films uitgebracht voordat ik mijn eerste ging kijken 14 of 15 jaar oud en dat hadik beter niet kunnen doen. Verslaafd. Ze hebben volgend jaar weer een nieuwe beloofd en na ik hoorde met een eerst niet blanke Bond.

   Like

 4. ha die AnneMarie
  ja leuke en mooie straatjes hé , ik dacht misschien een leuk idee hihi
  jullie het mooi en netjes met terras en bloemen borders 🙂
  morgen maar zien wat het wordt , vandaag kreeg ik nog een bui natte sneeuw op m’n bol bbbrrr
  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.