Duivelsberg en Ooijpoldertocht

Zaterdag 9 februari hebben we onze eerste georganiseerde tocht van dit jaar gelopen.
De Duivelsberg en Ooijpoldertocht Nijmegen-Lent. Ik kan hem aanbevelen. Een bijzonder mooie tocht waarbij de Waal of wel links van je te zien bleef of rechts te zien was, tenminste als je de 20 km. loopt want de 40 km. gaat verder Duitsland in.

De start, bij het Citadel College in Lent waar de aula gebruikt wordt als startlokaal. Een grote aula waar koffie, thee en koeken te krijgen zijn.
Aan toiletten geen gebrek, voor de dames zeer handig omdat bij de dames toiletten nog wel eens de wachttijd op kan lopen. Wie kent het probleem niet?

Beide afstanden vertrekken richting Nijmegen over de nieuwe brug richting het centrum. Daarna liepen we richting de heuvels van Beek en Berg en Dal om te beklimmen. Doordat er nog geen blad aan de bomen zit is de Waal bijna constant te zien. De zon piepte hier en daar flink door de wolken wat prachtige plaatjes opleverde. Huizen, kerkjes of de brug die door de zon beschenen werden. Prachtig.

De 40 km. ging na de soeppost op ongeveer 10 km. afstand verder richting de uitkijkpost bij pannenkoeken restaurant ‘de Duivelsberg’ langs het Wylermeer de grens over Duitsland in.
De grote rust voor de 40 km. was bij restaurant De Thornsche Molen en kwamen daarna via Duitsland weer richting Ooijpolder.

Liep je 20 km. dan vertrok je na de soeppost richting Ooijpolder. Op de fleyer van WS 78 geven ze aan dat de heuvels het mooiste stuk van de tocht zou zijn maar wat mij betreft is de Ooijpolder minstens zo mooi. Weids met aan de linkerkant de heuvels van Berg en Dal waarop een kasteeltje prijkt omgeven door bos en iets verder prachtige oude huizen. Rechts was na een aantal kilometers de Waal weer te zien die je blijft zien en volgen tot bijna aan het eindpunt.

Zaterdag was er een harde wind en in combinatie met zandstrandjes langs de rivier leverde dat mooie zandstormpjes op. Onze gezichten moesten het wel ontgelden, dat dan weer wel. Iets verder wandelden we de oude brug bij Nijmegen over en begon het ook nog te regenen. De benen waaiden je bijna onder de kont vandaan en de fietsers lagen bijna tegen de afscheiding aan. Bij die koude en harde wind met regen wensten we dat we het eindpunt al bereikt hadden. Gelukkig duurde de regen niet zo gek lang en kwam de zon weer door de wolken. De laatste kilometers was het gelukkig toch weer droog.

Bij de finish leek het of we een van de eersten waren die binnen waren. Zou kunnen, we hebben de fruitpost overgeslagen omdat we dachten er bijna te zijn. Dat was niet het geval helaas maar de aula van het Citadel College was behaaglijk warm en we konden nog gaan zitten waar we wilden, dus een lekkere kop koffie genomen en opgewarmd voordat we weer richting huis vertrokken.

Een prachtige tocht die zeer de moeite waard was. Ik vond de tocht al erg mooi maar als ik de foto’s terug zie dan weet ik zeker dat de Duivelsberg en Ooijpoldertocht volgend jaar weer bij mij op de kalender komt te staan.

 

 

39 gedachten over “Duivelsberg en Ooijpoldertocht

  1. Daar hadden we nog nooit gewandeld. Wel met de auto langs gekomen maar dan zie je eigenlijk niks. Ik was onder de indruk van het gebied. Echt prachtig.

   Like

 1. ha die AnneMarie
  wat een prachtig verslag van deze wandeling , door voor mij zeer bekend terrein van o.a het Pieterpad en het grote Rivierenpad 🙂
  en ik ben ook zeer blij met je woorden over het vele foto’s maken hihi
  want ja ikzelf schiet er ook graag op los 🙂

  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja en allemaal op de automatische stand hoor anders duurt het veel te lang. Soms zijn ze ook echt niet mooi omdat het licht er verkeerd in valt ofzo maar het geeft wel een mooi overzicht van de wandeling. Deze wandeling vond ik ook wel heel bijzonder.

   Geliked door 1 persoon

   1. ja zo doe ik het ook , ik ben in 1ste instantie een wandelaar en geen fotograaf 🙂
    zij die echt fotograferen maken ook geen echt lange wandelingen zeg ik altijd
    mij gaat het als jou om een goed overzicht van de wandeling
    pracht gebied waar je was
    ik zit morgen net noord van de Neder Rijn , Rhenen – Veenendaal West

    Geliked door 1 persoon

    1. Wanneer je dan nog iets doorloopt naar Ede-Wageningen kunnen we samen koffie drinken. Leuke tocht denkmik die je oo het programma hebt staan.
     Als ik alleen loop wil ik nog wel eens wat langer de tijd nemen ommmte fotograferen maar ik maakmmook graag kijn kilometers.

     Geliked door 1 persoon

     1. Ede – Wageningen herken ik van een andere wandeling , ik vermoed het Utrecht pad
      ik zoek in deze tijd wat wandelingen niet te ver weg , opdat ik ze kan reizen in de dal uren hihi
      en ik bekijk nu ook mijn gewicht , dus alcohol vrij – koolhydraat arm en bewegen
      zal zien om een aardige impressie van de wandeling vast te leggen

      alvast een slaap wel groet

      Geliked door 1 persoon

      1. Ook nog koolhydraatarm. Je pakt het wel rigoureus aan zeg. Petje af hoor.
       Je die daluren zijn een stuk goedkoper. Er zijn nu ook weer dagkaarten te koop hij het Kruidvat. Best goedkoop hoor.
       Trusten voor straks.

       Geliked door 1 persoon

       1. tussen 09:00 en 16:00 uur reis ik gratis op doordeweekse dagen 🙂
        in het weekend de gehele dag
        ja ik moest echt wat doen aan m’n gewicht , een ieder zij wel , jij met al je wandel en fiets ristjes , te zwaar
        nou echt wel hihi , komt goed
        trusten

        Geliked door 1 persoon

  1. Ja die is mooi geworden. Het moet allemaal wel ff tussen neus en lippen door. Ik neem dan mn kleine camera mee want anders duurt het veel te lang.

   Like

     1. Ja dat hoor ik van Wim ook altijd als ie hier bij mij is, wat een water, sloten, rivieren allemaal. Voor ons leuk zo om het mooie van twee gedeelte van Nederland te hebben de weekenden.

      Geliked door 1 persoon

  1. Ja klopt, je schrijft er vaak over. Die laatste foto. Wanneer je vanaf het Citadel College naar de Maas loopt en voor de Maas langs loopt kom je dit boerderijtje op een boomstronk tegen. Ik had natuurlijk geen tijd ommhet dichterbij te bekijken. Had er wel eens even dichtbij willen kijken.

   Like

  1. Leuk dat het goede herinneringen naar boven brengt. Deze wandeling had ik nog nooit gemaakt. Tijdens de 4-daagse daagse kom je over de brug en kun je de Ooijpolder zien liggen maar dat het daar zo mooi was had ik echt niet in de gaten.

   Geliked door 1 persoon

 2. Een prachtige tippel , moet kunnen hoor de camera in de aanslag, zolang je geen statief mee gaat lopen slepen is er niet aan de hand;-) Zoveel tijd vraagt het nou ook weer niet.

  Geliked door 1 persoon

  1. Nee, zoveel tijd kost het echt niet. Er mislukt onderweg ook wel eens wat maar over het algemeen kan ik vrij snel knippen met mijn cameraatje. Mensen hebben toch altijd wat te zeuren.

   Like

  1. Als je zo dicht bij het vuur zit dan zou ik ook de 4-daagse gaan lopen.
   Voor mij is het iets lastiger maar ik ga hem dit jaar voor de 6e keer lopen.
   Vandaar dat trainen.

   Like

   1. Ik was jong toen ik dat deed. 3x gefinisht en 1x uitgevallen. Ik zou nu niet meer willen omdat het zo druk is. Wel knap van jou hoor 5x uitlopen. Veel loopplezier onderweg naar nummer 6

    Geliked door 1 persoon

 3. ja mooie blommen hé
  ik reis niet zover hoor hihi
  het tuintje waar ik vandaag liep , is mij mooi genoeg 🙂
  ik genoot deze route weer , en ja met dat rood gezwollen plekje is het al beter , kan er pijnloos op staan 🙂
  slaap wel groet

  Like

 4. Een mooie tocht, zo te lezen. En pittig hoor, 20 kilometer.
  Plato houdt het bij zijn 10.000 stappen per dag
  Maar hij kijkt vol bewondering naar die mooie combinatie
  van schoon toerisme en stevige sportiviteit.
  Hulde.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dit was ook wel een hele mooie tocht. Enkel in de bossen lopen boeit mij ook niet zo. Er mag best een flink stuk bos bij zitten maar deze tocht had zoveel meer. Heerlijk om te doen.

   Like

Reacties zijn gesloten.