Z.o.Z. Major Tom (Völlig Losgelöst)

Het aantal landen dat ruimtereizen voorbereiden is fors gestegen. Niet alleen landen maar ook particulieren en particuliere bedrijven hebben zich op de ruimtereizen hebben gestort. Zoekend naar een oplossing wat betreft overbevolking en het geloof dat onze aarde al die mensen niet meer aan zal kunnen over niet al te lange tijd. Maar dat niet alleen, commerciële belangen hebben invloed op de gestegen belangstelling voor de ruimtereizen.
Een aantal met profetische blik weten het zeker, ergens in het heelal moet nog een planeet zijn zoals de onze en mocht dat niet het geval zijn in ieder geval een planeet die met wat aanpassingen leefbaar kan worden gemaakt voor de mensheid.
Zou het kunnen? Gaat dit wat opleveren? Zou het ook goed mis kunnen lopen?
Peter Schilling had in 1983 al wat ideeën over het reizen in de ruimte en voorlopig sluit ik me daar bij aan. Tot het tegendeel bewezen is.

Ground Control to Major Tom
Zo begint Space Oddity van David Bowie over een astronaut die door de ruimte suist voor en klus ergens in de ruimte.
Major Tom wil net zijn vrouw gaan vertellen hoeveel hij van haar houdt als de verbinding verbroken wordt met de aarde.
In het lied wordt niet verteld wat er gebeurd met Major Tom en laat veel te raden over.

David Bowie – Space Oddity

David Bowie maakte 11 jaar later een vervolg op Space Oddity met Ashes to Ashes waaruit blijkt dat Major Tom nog leeft.

Ondertussen gaat Peter Schilling zich ook bemoeien met Major Tom en laat Major Tom in zijn (Völlig Losgelöst) volledig verdwijnen in de ruimte.
Het lied uitgekomen begin 1983 kan ik geen jeugdsentiment meer noemen maar heeft wel indruk op mij gemaakt. Waarom? Misschien omdat er nogal wat ruimtevaart vluchten plaats vonden destijds. Het idee nooit meer terug te keren naar de aarde sprak behoorlijk tot de verbeelding en was soms angstaanjagend actueel.
In de ruimtevaart viel toen nog veel te ontdekken en af en toe ging het behoorlijk mis.
Afwachten wat het anno 2019 gaat brengen. De berichten lijken ondanks mijn scepsis veel belovend.

Peter Schilling – Major Tom

Voor meer Zwijmels op Zaterdag kijk bij Irispapilio

45 gedachten over “Z.o.Z. Major Tom (Völlig Losgelöst)

 1. mogge AnneMarie
  2 mooie zwijmels
  wat er daar allemaal in de ruimte rond zweeft , en of er zoiets is als wat wij hier hebben
  de tijd zal het leren , of wij dat nog mee maken , geen idee 🙂
  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

 2. David Bowie in zijn jonge jaren met een prachtig lied.
  Ruimtevaart blijft spannend. We willen de wereld begrijpen, hoe oneindig deze ook is.
  Boeiend stukje!

  Geliked door 1 persoon

  1. Het verbaasde mij dat er zoveel hernieuwde belangstelling voor is. Avonturiers, Goudzoekers? Ik ben benieuwd wat het op gaat leveren.

   Like

 3. Het ruimteonderzoek heeft wel voor heel veel vooruitgang op alle gebieden gezorgd, maar of het altijd goede vooruitgang is.. hangt er maar net vanf vanuit wel gezichtspunt je het bekijkt.

  Maar beide nummers zijn fantastisch.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het verbaasde mij dat er zoveel particulieren meedoen inmiddels om de ruimte te gaan verkennen. Het heeft ons veel gebracht maar ik dacht we er wel een beetje klaar mee waren.

   Like

 4. Ik ben nooit fan geweest van David Bowie maar dit nummer van hem vond en vind ik nog steeds geweldig ,het tweede nummer is heel toepasselijk .Ik blijf maar liever met twee benen op de grond ,durf nog niet eens in een vliegtuig eerlijk gezegd ,maar dat is meer de gedachte om opgesloten te zitten brrr.
  Fijn weekend ,Elisabeth

  Geliked door 1 persoon

  1. Bowie had zo af en toe er wel mooie nummers tussen zitten. Völlig Losgelõst vond ik toen en nu nog geweldig. Vliegen doe ik dan wel maar alleen als het niet anders kan, geen spelbreker wil zijn. Geef mij maar bv de trein.

   Geliked door 1 persoon

   1. Zelfs de trein heeft me jaren gekost om daar weer in te stappen ,maar nu geen enkel probleem meer gelukkig en dat kan ik ontspannen doen .Ook zelfs de stadsbus vond ik niet prettig en ook dat is niet meer aan de orde gelukkig .Gewoon Claustrofobie blijkbaar geweest .

    Geliked door 1 persoon

    1. Met therapie de fobie bezworen? Een vriendin van me heeft er ook last van. Heel erg vervelend en lastig voor haar.
     Ze moest een MRI laten maken, daar is het niet van gekomen door haar fobie. Gelukkig kon het ook anders opgelost worden.

     Like

     1. Een keer via een psychologe heel erg lang geleden , 2 stations en dat ging prima .Daarna gewoon zelf gedaan door mezelf te dwingen en moed in te praten stap voor stap .Nu zit ik gewoon soms bijna te dutten met mijn hoofd tegen het raam en is het heel gewoon om met de trein te reizen al gebeurd het nu niet heel erg veel meer want wat is het openbaar vervoer duur geworden !

      Geliked door 1 persoon

      1. Dat klopt. Wij treinden ook heel wat af maar de prijzen zijn niet zo grappig meer.
       Ik mijn vriendin dat nog niet doen. Knap dat het je gelukt is.

       Like

 5. Een echte klassieker natuurlijk het nummer van David Bowie. De ruimtevaart boeit me nooit zo, het is allemaal té ver weg en zeker voor mij onbereikbaar, ik heb al moeite met een lift;-)

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik durf het ook wel maar vind het niet prettig en ik hou toch al niet van reizen dus waarom zóu ik het mezelf aandoen. Ik sla ook vaak liften over , hebben m’n maag en hoofd ook vaak het probleem wie waar hoort te zitten.

    Geliked door 1 persoon

 6. Die van David Bowie kun je echt een klassieker noemen; die is niet meer weg te denken!
  Peter Schilling? dat zei me eerst niets, maar helemaal toen die galmende zang begon, hoppa! O, die!!!
  Aan het begin had ik even, door het ritme denk ik, een associatie met een andere Duitse groep, even opzoeken, misschien iets voor een volgende keer… 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja klopt. Ik hoorde hem op de radio in de auto en dacht, hu iets bekends maar kon het niet thuis brengen. Tot dat hij begon te zingen. Ohhh ja nu wist ik het weer. Radio harder en lekker luisteren. Bij nader onderzoek kwam David Bowie ook nog boven drijven. Heerlijk.

   Like

 7. mogge AnneMarie
  ik denk dat de vrouwen de mannen mee willen te shoppen , om de boel naar huis te dragen 🙂

  ja leuke plaatjes in die zotten in de tour hé hihi , ze hebben in ieder geval lekker weer er voor 🙂

  fijne zondag groet

  Geliked door 1 persoon

 8. David Bowie moet wel van houden. Bij sommige muziek mooi om te luisteren. Maar niet allemaal van liedjes. Deze is leuk om te zien. Maar ik blijf liever twee benen op de grond. Haha… Fijne dag.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.